Seksuaalivähemmistöön kuuluvia aviopareja syrjinyt virkailija tuomittu asemansa väärinkäytöstä ja Yhdysvaltain perustuslain rikkomisesta
Kuva: Unsplash/Tingey Injury Law Firm
Kentuckylaisen virkailijan Kim Davisin todettiin syyllistyneen Yhdysvaltain perustuslain rikkomiseen ja virka-asemansa väärinkäyttöön hänen syrjittyään seksuaalivähemmistöihin kuuluvia aviopareja. Davis kiistää syyllisyytensä ja vetoaa kristilliseen vakaumukseen sekä uskonnonvapauteen. Davis tunnetaan oikeusjuttunsa lisäksi myös työstään homofobiaa lietsovan aktivismin parissa.
Kentuckylainen, useita avioliittolupia samaa sukupuolta olevilta pareilta evännyt virkailija Kim Davis on tuomittu seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksien rikkomisesta sekä virka-asemansa väärinkäytöstä. Hänen menettelynsä on todettu olevan vastoin Yhdysvaltain perustuslakia. Asiasta uutisoi aiemmin PinkNews.
Davis kiistää syyllistyneensä seksuaalivähemmistöjen syrjintään, Yhdysvaltain perustuslain rikkomiseen ja oman virka-asemansa väärinkäyttöön. Hän kertoo olevansa kristitty ja kokevansa samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliiton vastustamisen olevan hänelle ensisijaisesti vakaumuksen asia. Davisin uskon on luonnehdittu edustavan erittäin konservatiivista suuntausta. Lisäksi Davis perusteli syyttömyyttään vetoamalla virka-asemaansa – Yhdysvalloissa korkeassa asemassa olevat viranomaiset ovat syytesuojan alaisia eikä täten Davisia voitaisi hänen tulkintansa mukaan tuomita. Davisin mukaan häntä suojaa muun muassa hänen entinen luottamustoimensa Rowanin piirin virkailijana.
Useat tuomarit tulkitsivat tästä huolimatta oikeuteen haastamisen olevan Davisin kohdalla edelleen mahdollista henkilökohtaisella tasolla. Näin myös tapahtui, kun useampi Davisin kanssa asioinut samaa sukupuolta oleva pariskunta haastoi hänet oikeuteen seksuaalivähemmistöjen syrjinnästä.
Davisin laiton menettely nousi julkisuuteen ensimmäisen kerran vuonna 2015 hänen toimineensa tuolloin vielä Rowanin piirikunnan virkailijana. Hän oli evännyt avioliittoluvan samaa sukupuolta olevalta pariskunnalta väittämällä asiakirjan myöntämisen olevan ”vastoin Jumalan tahtoa”. Tapaus oli saanut alkunsa sen jälkeen, kun samana vuonna Obergefell vastaan Hodges –päätöksessään Yhdysvaltojen korkein oikeus linjasi samaa sukupuolta olevilla pareilla olevan oikeuden solmia avioliitto heteroparien tavoin maan perustuslain 14. lisäyksen nojalla. Obergefell vastaan Hodges -tapausta pidetäänkin suurena voittona sekä tasa-arvoiselle avioliitolle että seksuaalivähemmistöjen yleiselle asemalle Yhdysvalloissa.
Vuonna 2019 kaksi samaa sukupuolta olevaa paria, David Ernold ja David Moore sekä Will Smith ja James Yates onnistuivat haastamaan Davisin oikeuteen. Perjantaina 18.3.2022 liittovaltion tuomari David Bunning vahvisti Davisin syyllistyneen seksuaalivähemmistöjen perusoikeuksien rikkomiseen ja oman virka-asemansa väärinkäyttöön. ”On selvää, että perustuslain 14. lisäys tunnustaa samaa sukupuolta olevien parien oikeuden solmia avioliitto. Näytön perusteella on ilmeistä, että Davis on tehnyt tietoisen päätöksen vahingoittaessaan asianomistajien oikeuksia”, Bunning totesi.
Tapaus tulee The Hill -uutissivuston mukaan todennäköisesti etenemään korkeimpaan oikeuteen. Oikeusprosessissa selvitetään Davisille maksettaviksi tulevat vahingonkorvaukset molemmille, nyt jo naimisissa oleville pariskunnille.
Kristilliseltä asianajotoimisto Liberty Counselilta edustusapua saanut Davis ei aio lausuntonsa mukaan perääntyä. Hän aikoo jatkaa oman syyttömyyden puolustamista uskonnonvapautensa nimissä. Tämän hän toi esille myös osallistuessaan vuonna 2020 samaa sukupuolta olevien avioliittojen kieltämiseksi Yhdysvalloissa tähtäävään aktivismitoimintaan.