Sateenkaarihistoriaa: Bayard Rustin taisteli vuosikymmeniä ihmisoikeuksien puolesta

Sateenkaarihistoriaa: Bayard Rustin taisteli vuosikymmeniä ihmisoikeuksien puolesta

Kuvitus: hiblidibli

Kolmetoista vuotta ennen Rosa Parksin protestia Yhdysvaltojen segregaatiolakeja vastaan, Bayard Rustin teki samankaltaisia protesteja Amerikan linja-autoissa. Rustin oli tärkeä tekijä Martin Luther King Jr:n taustajoukoissa, ja oli mukana järjestämässä tapahtumaa, jossa King Jr. piti tunnetun I have a Dream -puheensa. Myös Bayard piti puheen samassa tapahtumassa.  Mutta kuka Bayard Rustin oikeastaan oli?

Rustin oli osa Freedom Riders -ryhmää, joka koostui niin mustista kuin valkoisista ihmisistä, jotka vastustivat kaikkialla amerikkalaisessa yhteiskunnassa vallinneita segregaatiolakeja. Freedom Ridersit, eli vapauden ratsastajat, matkustivat linja-autoissa yhdessä vain valkoisille tarkoitetussa etuosassa. Vaikka heitä vangittiin ja hakattiin protestointinsa johdosta, he jatkoivat, koska he tiesivät sen olevan oikein.

Vuonna 1948 Rustin matkusti Intiaan oppimaan lisää Mahatma Ghandin rauhallisesta mielenosoitusstrategiasta. Matkan aikana hän vakuuttui siitä, että sama strategia olisi paras tapa johtaa Yhdysvaltain kansalaisoikeusliike menestymään. Liikkeen johtajat uskoivat tämän olevan liian rauhallinen lähestymistapa, mutta Rustin sai heidät muuttamaan mielensä. Hänestä tulikin Martin Luther King Jr:n luotettu neuvonantaja.

Vuonna 1912 syntynyt Rustin oli myös homo. 65 -vuotiaana hän viimein tapasi kumppaninsa Walter Naeglen, ja yhdessä heistä tuli tärkeitä LHBT+ oikeuksia ajavia aktivisteja loppuelämäkseen. Barack Obaman myöntäessä Bayardille tämän kuoleman jälkeen presidentin vapaudenmitalin, Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin, Walter oli vastaanottamassa kunniamerkin Bayardin puolesta. 

Bayard vietti koko elämänsä ajaen sorrettujen oikeuksia, ja saikin viimein ansaitsemansa tunnustuksen, vaikkakin vasta kuolemansa jälkeen.

Artikkeli on osa sateenkaarihistorian henkilöitä koskevaa juttusarjaa, jonka tekstit pohjautuvat Sarah Pragerin ja Sarah Papworthin teokseen Rainbow Revolutionaries: 50 LGBTQ+ people who made history (2020, HarperCollins).

Artikkelia päivitetty 22.4.2022 14:19, lisätty kuvittajan tiedot