Sateenkaarihistoriaa: Chevalière d’Éonin sukupuolesta lyötiin vetoa Ranskan hovissa

Sateenkaarihistoriaa: Chevalière d’Éonin sukupuolesta lyötiin vetoa Ranskan hovissa

Charlotte-Geneviève-Louise-Augusta-Andréa-Timothéa d’Éon de Beaumont syntyi aatelisperheeseen vuonna 1728 Ranskassa. Hänet määriteltiin syntymässä mieheksi, mutta vuonna 1777 hänet kuitenkin esiteltiin Versaillessissa naisena. Historia muistaa hänet hieman lyhyemmällä nimellä Chevalière d’Éon.

Pitkän nimensä lisäksi Chevalière d’Éonilla oli myös monia muita ominaisuuksia. Hänen nokkeluutensa auttoi häntä luomaan uran vakoojana, seitsemän vuoden sodassa taistelleena sotilaana, sekä ranskalaisena diplomaattina. Kaikesta tästä huolimatta kenties huomattavin asia, josta hän jäi historiaan, oli hänen transitionsa: hän oli ensimmäinen sukupuoltaan korjannut henkilö, joka hyväksyttiin omassa sukupuolessaan Ranskan hovissa.

Chevalière d’Éonin hyväksyntä ei kuitenkaan tullut helpolla. Hänen “oikeasta sukupuolestaan” järjestettiin jopa vedonlyöntejä, ja hän päätyi sukupuoli-identiteettinsä vuoksi jopa maanlaajuiseen kuuluisuuteen. Julkisuudestaan huolimatta hän kuitenkin eli loppuelämänsä 1777 eteenpäin kokonaan naisena, ja kuoli vuonna 1810 81-vuotiaana Ranskan vallankumouksen jälkeen köyhyydessä.

Nykyään Chevalière d’Éon tunnetaan lahjakkaana, myrskyisänä, sekä mysteerisenä hahmona, josta täsmätiedon saaminen voi olla haastavaa kuluneen ajan, juorujen, ja spekulaation vuoksi. On kuitenkin selvää, että hänen sukupuolensa oli vähintäänkin haastava puheenaihe jo hänen elinaikanaan.

Artikkeli on osa sateenkaarihistorian henkilöitä koskevaa juttusarjaa, jonka tekstit pohjautuvat Sarah Pragerin ja Sarah Papworthin teokseen Rainbow Revolutionaries: 50 LGBTQ+ people who made history (2020, HarperCollins).