“Sateenkaariaalto” tuo lisää HLBTIQA+ -päättäjiä Yhdysvaltoihin

“Sateenkaariaalto” tuo lisää HLBTIQA+ -päättäjiä Yhdysvaltoihin

Kuvitus: Timja Shemeikka

Yhdysvaltain senaattiin, edustajainhuoneeseen sekä osavaltioiden vastaaviin elimiin valittiin historiallisesti yhteensä 116 seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa henkilöä. Kehrääjän artikkeli esittelee osan heistä.

Yhdysvalloissa käytiin marraskuussa presidentinvaalien lisäksi senaatin- ja edustajainhuoneen vaalit. Yhdenvertaisuutta poliittisessa ehdokasvalinnassa edistävän, HLBTIQA+ ehdokkaiden puolesta kampanjoivan LGBTQ Victory Fund -järjestön mukaan tänä vuonna amerikkalaisiin poliittisiin päätäntäelimiin oli ehdolla n. 1 000 avoimesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ehdokasta. Heistä Yhdysvaltain senaattiin, edustajainhuoneeseen, osavaltioiden senaatteihin tai osavaltioiden edustajanhuoneisiin valittiin yhteensä 116. Tätä on kutsuttu amerikkalaismedioissa nimityksellä “rainbow wave” eli sateenkaariaalto.

Ennen näitä vaaleja esimerkiksi Delawaren, Tennesseen, Mississippin ja Louisianan osavaltioissa ei ollut ainoatakaan avoimesti seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa ehdokasta, kertoo San Francisco Chronicle

Seuraaville edustajille vaali-ilta oli siis voitto. Listaus on koottu Out.com:sta ja PinkNews.co.uk:sta, eikä siinä esitellä suinkaan kaikkia vaaleissa menestyneitä HLBTIQA+ -ehdokkaita. Tarkemmin ehdokkaisiin ja valituksi tulleisiin voi tutustua esim. täällä

Jabari Brisport – senaattori, New York
Brisport on ensimmäinen musta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva New Yorkin osavaltion parlamentin jäsen. Opettajana työskentelevä Brisport on homo kolmannen sukupolven karibianamerikkalainen. LGBTQ Victory Fundin puheenjohtaja Annise Parker totesi PinkNewsille, että tällaista representaatiota ei New Yorkin lainsäädäntöelimissä ole vielä ollut. 

PinkNewsin mukaan Brisport kertoo taistelevansa kaikille saatavan terveydenhuollon ja koulutuksen puolesta. 

– Haluan, että HLBTIQA+-sisarukseni saavat sukupuolen korjaamiseen tarvittavat hormonihoidot, ja että he pääsevät HIV-estolääkityksen sekä terapian piiriin.

Stephanie Byers – edustajainhuone, Kansas
Kansasissa kampanjoinut Chickasaw-alkuperäiskansaan kuuluva Byers on ensimmäinen transsukupuolinen rodullistettu ihminen, joka on tullut valituksi Yhdysvalloissa maan päättäviin elimiin. 

Sharice Davids – edustajainhuone, Kansas
Davids teki jo vuonna 2018 historiaa tullessaan valituksi kongressiin ensimmäisenä HLBTIQA+ -vähemmistöön kuuluvana alkuperäiskansan jäsenenä. Hänet valittiin vaali-iltana uudestaan edustamaan Kansasin osavaltiota.

Ryan Fecetau – edustajainhuone, Maine
Fecetau oli 2010-luvulla yksi nuorimpia homoseksuaaleja osavaltion edustajia Yhdysvalloissa. Hän tuli uudelleenvalituksi näissä vaaleissa ja jatkaa Mainen edustajainhuoneessa.

Torrey Harris – edustajainhuone, Tennessee
Harris on ensimmäinen avoimesti HLBTIQA+ -yhteisön jäsen, joka on päässyt edustajainhuoneeseen Tennesseestä. Harris on istunut aiemmin Rainbow PUSH -koalition sekä aidsin ja HIV:n ennaltaehkäisyä tarjoavan Friends for Lifen hallituksessa.

Kim Jackson – senaatti, Georgia
Jackson on ensimmäinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö, joka on valittu Georgian osavaltion senaattiin. Koko maassa on tällä hetkellä vain kolme mustaa HLBTIQA+ -yhteisöön kuuluvaa naista senaattoreina. 

Kim Jackson on siviiliammatiltaan pappi. Hän on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden lisäksi puhunut myös julkisten koulujen ja rikosoikeuden uudistuksen sekä kuolemantuomiosta luopumisen puolesta.

Ann Johnson –edustajainhuone, Teksas
Johnson on 45-vuotias asianajajana työskentelevä lesbo, joka toimi Clintonin hallinnon aikana Valkoisen talon lakiasiaintoimistossa.

Mondaire Jones – edustajainhuone, New York
Jonesista tuli yksi ensimmäisistä mustista HLBTIQA+ -yhteisöön kuuluvista kongressiedustajista Yhdysvaltain historiassa. Jones on homoseksuaali asianajaja, joka työskenteli Obaman hallinnon alaisessa oikeuslaitoksessa. Hän on myös tarjonnut maksutonta oikeusapua The Legal Aid Societyn kautta.

Shervin Jones – senaattori, Florida
Jones oli ensimmäinen kaapista ulkona oleva HLBTIQA+-henkilö, joka tuli valituksi senaatin ylähuoneeseen. Aiemmin Jones toimi Floridan edustajainhuoneessa 2012.

PinkNewsin mukaan Jones tuli itse kaapista 2018 veljensä kuoleman jälkeen, ja on siitä asti ollut Floridassa erittäin näkyvä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhuja.

LGBTQ Victory Fundin puheenjohtajan Annise Parkerin mukaan Jones on toinen kahdesta mustasta homomiehestä senaatissa. Parkerin mukaan tämä innoittaa varmasti lisää mustia HLBTIQA+ ihmisiä asettumaan ehdolle. 

Eddie Mannis – edustajainhuone, Tennessee
Republikaaneihin kuuluva Mannis on ensimmäisiä Tennesseen parlamenttiin valittuja HLBTIQA+ -ihmisiä.

Sarah McBride – senaattori, Delaware
Ihmisoikeus- ja transaktivisti McBridesta tuli ensimmäinen transsukupuolinen ihminen koskaan, joka on valittu Yhdysvalloissa senaattoriksi. McBriden poliittinen ura on ollut jo aiemmin vaikuttava; hän oli ensimmäinen koskaan Valkoisessa talossa työskennellyt transsukupuolinen ihminen, kun hän suoritti siellä harjoitteluaan. Hän oli myös ensimmäinen transihminen, joka piti puheen maan poliittisessa konventiossa 2016, ja hänen Delawaressa alullepanemansa syrjintää ehkäisevä lakialoite aiotaan nyt saattaa maanlaajuiseksi.

Sam Park – edustajainhuone, Georgia
Homoseksuaali Sam Park valittiin ensimmäisen kerran Georgian osavaltion parlamenttiin 2016. Hänet uudelleenvalittiin 2018 ja nyt taas tänä vuonna. 

Michele Rayner-Goosbury – edustajainhuone, Florida
Rayner on työskennellyt ihmisoikeusasianajajana. Hän on ensimmäinen musta queer nainen, joka on valittu Floridan parlamenttiin. Rayner totesi Tampa Bay Timesille voittonsa olevan “ansaittu takaisku patriarkaatille. Kampanjamme oli nöyrä, läpinäkyvä ja luotettava.”

Taylor Small – edustajainhuone, Vermont
Small on ensimmäinen Vermontin osavaltion parlamenttiin valittu transsukupuolinen henkilö. Annise Parkerin mukaan Taylorin voitto tulee vaikuttamaan suuresti Vermontin osavaltion päätöksentekoon, ja Vermont voi näyttää esimerkkiä transihmisten yhdenvertaisuudesta sen ansiosta.

Carlos Smith – senaatti, Florida
Vuonna 2016 Smith oli ensimmäisiä HLBTIQA+ -latinoita Floridan parlamentissa. Hänet uudelleenvalittiin senaattiin näissä vaaleissa.

Brianna Titone – edustajainhuone, Colorado
Titone tuli uudelleenvalituksi edustajainhuoneeseen, vaikka transfobiset mainokset varjostivat hänen kampanjaansa. Ensimmäisellä valintakerrallaan hän oli ensimmäinen transsukupuolinen lainsäätäjä Coloradossa. Titone kertoi kiitospuheessaan tekevänsä parhaansa edustaakseen Coloradoa, kuuntelevansa eriäviäkin mielipiteitä ja tekevänsä päätöksiä tutkitun tiedon pohjalta.

Ritchie Torres – edustajainhuone, New York
Torres on ensimmäinen musta homoseksuaali sekä latinovähemmistöön kuuluva kongressiedustaja. Vuonna 2013 Ritchie Torresista tuli 25-vuotiaana nuorin New York Cityn kaupunginvaltuutettu.

Mauree Turner – edustajainhuone, Oklahoma
Turner on ensimmäinen muslimi ja ei-binäärinen lainsäätäjä, joka voitti paikan Oklahoman edustajainhuoneesta.

Scott Wiener – senaatti, Kalifornia
Wiener tuli uudelleen valituksi Kaliforniassa, kun hän oli mukana tekemässä kahta lakialoitetta, joilla edistettiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien terveydenhuoltoa Kaliforniassa sekä sijoitettiin transsukupuoliset vangit syntymässä määritellyn sukupuolen sijaan näiden todellisen sukupuolen perusteella vankiloihin.

Korjaus 9.11.2020 9:46 Tarkennettu muotoilua hallintoelimien osalta