Sarjakuvaessee: Transaktivistiksi vastoin tahtoaan

Sarjakuvaessee: Transaktivistiksi vastoin tahtoaan

Taiteilija H-P Lehkonen aloittaa Kehrääjässä sarjakuvaesseiden sarjan. Ensimmäisessä esseessään Lehkonen kommentoi sitä, miten transihmisten olemassaolo nähdään poliittisena tekona ja kaapista tulleita transihmisiä pidetään automaattisesti aktivisteina.

Pöydän ääressä istuva mies kertoo: "Hei! Olen H-P Lehkonen. Aloitin sarjakuvaurani tekemällä feministisarjiksia, joissa kommentoidaan arkipäivän seksismiä. Mutta kun tulin kaapista, katosivat ympäriltäni kaikki julkaisijat feministiselle kommentaarilleni."
Puhekupla, joka tulee ruudun ulkopuolelta: "Ei miesten näitä tarvitse meille kertoa."
H-P vastaa: "No siis olen kyllä muunsukupuolinen."
H-P jatkaa: "Tämä kokemus ei ole transihmisille mitenkään uusi. Siinä vaiheessa kun "siirryt" vähemmistöön, sinua ei enää nähdä asiantuntijana asioissa, joita osaat. Olet enää vähemmistön edustaja ja kokemusasiantuntija. Minulle tapahtui sama myös aktivismin kohdalla." H-P katsoo kuvassa kirjapinoja, jotka on nimetty esim "orgaaninen viljely", "feminismi" ja "patriarkaatti". H-P:n edessä on kuitenkin vain pieni kansio, jossa lukee "trans".
H-P kertoo: "Tullessani kaapista transihmisenä siirryin yhdessä yössä ilmastoaktivistista transaktivistiksi. Tietoni transasioista olivat yhä samat kuin edellisenä päivänä." Kuvaan on piirretty laatikko, jossa seisoo joukko ihmisiä ja jonka kyljessä lukee "muistathan palauttaa transaktivistit tähän laatikkoon päivän päätteeksi" ja H-P potkaistaan sinne.
Kuvassa H-P on keskustelemassa kahden muun henkilön kanssa. Ensimmäinen sanoo: "Transfobia ei lopu ennen kuin cisihmiset uskovat, ettei trans ole tragedia." Toinen sanoo: "On väsyttävää, miten keskustelu transasioista pyörii yhä cisihmisten tunteiden ympärillä." H-P sanoo epävarmasti: "Glyfosaatit tosiaan, pölyttäjät ei oikein meinaa pysyä niiden kanssa hengissä, vai mitä, hehheh?" Joku huutaa ruudun ulkopuolelta: "Hauskaa että transaktivisti puhuu myös ilmastosta! Yaaaas Queen, eiku King!" 

Seuraavassa ruudussa H-P sanoo: "Enkä ole ainoa, joka on päätynyt transaktivistiksi vastoin tahtoaan." H-P keskustelee toisen edellisessä ruudussa nähdyn henkilön kanssa, ja tämä sanoo H-P:lle "Ei hätää, kyllä sä opit näistä jutuista enemmän. Sä sentään oot valmiiksi tottunut aktivismiin! Mä olin vaan pelkkä introvertti kassatyöntekijä!"
H-P kertoo: "Transihmisten olemassaolo koetaan usein niin poliittiseksi, että pelkästään se, kun kerromme omasta olemassaolostamme, koetaan aktivismiksi." 

Ei poliittista: "Olen mies."
Rohkeaa ja poliittista: "Olen transmies."
Joku huutaa ruudun ulkopuolelta: "Hän on niin rohkea edistäessään transihmisten agendaa!!"
Mutta kaikki eivät halua olla rohkeita ja poliittisia.
Kuvassa mies sanoo: "Harmi vain, usein se, että saa olla rauhassa, tarkoittaa asian salaamista." H-P jatkaa: "Onko olemassa vaihtoehtoa, jossa voit olla avoimesti oma itsesi, ilman että ympäristö pitää sitä poliittisena kannanottona?"
H-P huutaa kiukkuisena: "Minä halusin olla rohkea ja poliittinen ilmastokysymyksistä, mutta sukupuoleni vuoksi ihmiset alkoivat kysellä minulta transihmisten systemaattisista ongelmista!"
Kuvassa toinen henkilö sanoo H-P:lle: "Hei! Kyllä me kysytään myös niistä leikkauksista!"
H-P sanoo ahdistuneena ja hikoilevana: "En tiennyt asioista tarpeeksi. Samaan aikaan kuitenkin koin, etten voi olla vastaamatta. Jos jätän vastaamatta, joku TERFfi vastaa minun puolestani! Sitten ihmiset saavat ihan täysin väärää tietoa asiasta, joka taas voi huonontaa transihmisten kohtelua! Mutta jos itse vastaan huonosti, annan huonon maineen transihmisille! Liikaa paineita!"
Kuvan alareunaan on selitetty käsite TERF = Trans Exclusionary Radical Feminist, eli "feministi", joka vastustaa (ja usein myös häiriköi ja trollaa) transihmisiä.
H-P selittää: "Nykyään kaikki mitä teen tuntuu vaativan trans-etuliitteen. Transsarjakuvaa, transaktivismia, transmatokomposti. Trans-etuliite sulkee myös paljon ovia."
Seuraavassa ruudussa hotellin ovella on virkailija, joka sanoo sisään pyrkivän perheen vanhemmalle: "Ei me tarvita sulta mitään, me osallistuttiin jo Pride-tapahtumaan."
H-P jatkaa: "Tämän sarjakuvan on julkaissut sateenkaarimedia. Hieno homma, mutta milloin suuremmatkin mediat julkaisevat tällaisia juttuja? Hän syntyi väärään kehoon -nyyhkytarinoiden aika saisi olla jo ohi."

Kirjoittaja viittaa viimeisessä kuvassa transtaustaisen Susi Nousiaisen kolumniin (Yle), jossa Nousiainen kertoo: ”En saanut 1,5-vuotisen bloggaajaurani aikana ainuttakaan tarjousta kaupallisesta yhteistyöstä. Kesällä muut porukan bloggaajat saivat perheilleen ilmaisia hotelliöitä, joten rohkaistuin ja kysyin suoraan hotelliyritykseltä, josko minunkin perheeni sopisi kaupalliseen yhteistyöhön. Vastauksena minulle kerrottiin, että he olivat jo osallistuneet Pride-tapahtumaan.”