Ruotsiin maan ensimmäinen transtaustainen ministeri

Ruotsiin maan ensimmäinen transtaustainen ministeri

Kuvakaappaus Lina Axelsson-Kihlblomin haastattelusta Skavlan-ohjelmassa.

Magdalena Anderssonin muodostaman vähemmistöhallituksen opetusministeriksi on nimitetty Lina Axelsson-Kihlblom, joka on Pohjoismaiden ensimmäinen transsukupuolinen ministeri.

Tiistaina 30.11. Ruotsin tuore pääministeri, sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson muodosti vähemmistöhallituksen ja paljasti ministerivalintansa. Maan uusi opetusministeri on 51-vuotias asianajaja ja entinen rehtori Lina Axelsson-Kihlblom. Sosiaalidemokraattista puoluetta edustava Axelsson-Kihlblom tunnetaan myös nimellä superrektorn (“superrehtori) esiinnyttyään dokumentissa, jossa hän pelasti yhden Ruotsin epäonnistuvista kouluista. Aiheesta uutisoi ensin PinkNews.

2015 julkaistussa omaelämänkerrassaan Kommer du tycka om mig nu? (“Pidätkö minusta nyt?”) Lina Axelsson-Kihlblom tuli kaapista transnaisena ja kertoi transitioituneensa 24-vuotiaana, 1990-luvulla. Aftonbladetin haastattelussa Axelsson-Kihlblom kertoo tienneensä olevansa trans kolmevuotiaasta lähtien, mutta ei tiennyt vielä tuolloin termejä, joilla kuvata kokemustaan.

Bloomberg kertoo, että pääministeri Anderssonin tavoite koulutuksen suhteen on uudistaa Ruotsin yksityistettyä koululaitosta. Axelsson-Kihlblom kertoi Bloombergin haastattelussa omista tavoitteistaan koulutuksen suhteen Ruotsissa. Yksi näistä on yksityisen tuoton saamisen kieltäminen koululaitoksista: Axelsson-Kihlblom sanoo, että koulujen ei tule keskittyä osakemarkkinoihin tai uskonnollisiin vakaumuksiin, vaan jokaisen oppilaan oikeuteen saada tietoa.

Ilta-Sanomien mukaan Euroopan ensimmäinen transtaustainen ministeri oli Belgian varapääministeri Petra De Sutter, ja maailman ensimmäinen avoimesti transtaustainen ministeri oli Taiwanin hallitukseen vuonna 2016 valittu Audrey Tang. Lina Axelsson-Kihlblom on Pohjoismaiden ensimmäinen avoimesti transtaustainen ministeri.