Helsingissä marssitaan jälleen äärioikeiston uhkaa vastaan

Helsingissä marssitaan jälleen äärioikeiston uhkaa vastaan

Kuva: Helsinki Ilman Natseja

Helsingissä marssitaan viidettä kertaa natseja ja muuta äärioikeistoa vastaan 6.12. “Helsinki Ilman Natseja” -kulkueessa. Narinkkatorilta liikkeelle lähtevää marssia sekä sen merkitystä alleviivaa uutisointi poliisin estämästä äärioikeistolaisesta terrori-iskusta.

Kuluvalla viikolla paljastuneen, äärioikeistolaisen ryhmän epäillään suunnitelleen terrori-iskua asein ja räjähtein. Suunnitellun teon kohde ja tekotapa ei ole tiedossa, mutta todennäköisin kohde olisi äärioikeiston vihaama ryhmä, kuten esimerkiksi etniset vähemmistöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tai naisten oikeuksia edistävät ryhmät. Paljastus osoittaakin, että pitkään toistetut varoitukset äärioikeiston vaarallisuudesta eivät ole olleet perusteettomia.

Äärioikeiston toiminta ei ole kuitenkaan rajoittunut vain tähän ryhmään, vaan toimintaa on laajemmin ympäri maata. Muun muassa helmikuussa tutkittiin kokonaisuutta, jossa poliisi kytkeytyi äärioikeistoon ja epäiltyihin rikoksiin, toukokuussa Turussa mies riehui puukolla varustettuna ja kertoi olevansa äärioikeistolainen, joka halusi lietsoa pelkoa islaminuskoisten joukkoon ja vuoden alussa oikeudessa käsiteltiin perussuomalaisten aktiivin Pekka Katajan murhayritystä, jonka taustalla oli äärioikeistolainen ideologia.

Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat saaneet osansa äärioikeiston kasvavasta uhkailusta, ilkivallasta ja väkivallasta. Kuluvan vuoden aikana Pride-lippuja on revitty alas pitkin Suomea ja myöhemmin äärioikeiston omissa kanavissa on julkaistu videoita, joissa naamioituneet henkilöt polttavat lippuja, joiden väitetään olevan samoja jotka aiemmin oli varastettu kaupungin tai muiden julkisten tahojen lipputangoista. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin aktivisteihin ja yhteisön järjestöihin on kohdistettu uhkauksia ja Jyväskylän Pride-tapahtumaan kohdistui väkivaltainen isku, jossa tekijä löi ja puri osallistujia sekä huusi vihaavansa homoja. Paikalla olleen ja ennen tekoa tekijän kanssa keskustelleen henkilön mukaan tekijän aatemaailma oli äärioikeistolainen.

Nousevaa äärioikeiston uhkaa ja väkivaltaa vastaan järjestäytynyt Helsinki Ilman Natseja ilmoittaa tavoitteekseen koota kaikki natseja ja muuta äärioikeistoa vastustavat yhteen. Tapahtuma järjestetään nyt vasta viidettä kertaa, sillä viime vuoden koronatilanne johti tapahtuman perumiseen turvallisuussyistä. Narinkkatorilla itsenäisyyspäivänä kello 17:00 lähtevä kulkue kertoo vastustavansa erityisesti äärioikeiston järjestämää 612-soihtukulkuetta sekä korkeimmassa oikeudessa kielletyn Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen entisten aktiivien järjestämää “Suomi Herää” -tapahtumaa. Järjestäjät kertovat lisäksi toivovansa ihmisten tulevan paikalle lähettämään viestin, että äärioikeiston toiminnalle ei ole tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa.

Helsinki Ilman Natseja -kulkue kokoontuu Helsingin Narinkkatorilla 6.12. klo 17:00 ja lähtee liikkeelle 17:15, kulkien Arkadiankadun kautta Runeberginkadulle ja lopulta Taivallahden puistoon. Puistossa marssijoille esiintyvät LAUA RIP, Kuopus, Paleface ja Adikia. Koronavirustilanteeseen on varustauduttu maskivaatimuksilla ja maskittomat voivat pyytää maskia turvallisuushenkilöiltä. Bussikuljetuksia tapahtumaan on järjestetty ainakin Tampereelta ja Turusta.