Ranskaan maan ensimmäinen transsukupuolinen pormestari

Ranskaan maan ensimmäinen transsukupuolinen pormestari

Vaikka vähemmistövastaisuus on ollut Ranskassa nousussa viime aikoina, on maa saanut maaliskuussa 2020 ensimmäisen transsukupuolisen pormestarinsa.

Kuvituskuva: RGY23

Tilloy-lez-Marchiennesin pikkukunnassa pohjois-Ranskassa transtaustainen nainen Marie Cau valittiin pormestariksi 23. maaliskuuta enemmistöäänillä. Marie Cau on Ranskan ensimmäinen transsukupuolinen pormestari, mutta kommentoi itse valintaansa toteamalla, ettei ole aktivisti, vaan haluaa keskittyä kunnallisasioihin. Cau sanookin, että hän ei voittanut vaaleja sukupuolensa vaan vaaliohjelmansa takia.

– Kun asiat normalisoituvat, et enää erotu joukosta, Cau lisää.

Ranskan tasa-arvoministeri Marlène Schiappa onnitteli Marie Cauta sosiaalisen median kautta voitosta kirjoittamalla:

– Transihmisten näkyvyys ja transfobiaa vastaan taisteleminen vaatii myös poliittisten ja julkisten vastuiden täyttämistä. Onnittelut, Marie Cau!

Yksi Ranskan kansallisen transsukupuolisten ihmisten järjestön (ANT) perustajista, Stéphanie Nicot, sanoo Marien vaalivoiton kertovan kunnan asukkaiden yhä kasvavasta edistyksellisyydestä.

Marie Caun vaalivoittoa kuitenkin varjostaa tieto siitä, että LHBTQIA-vastaisuus on kasvamaan päin Ranskassa. Hiljattain maassa raportoitiin homofobisten hyökkäysten ja välikohtausten määrän kasvaneen 36% viime vuodesta.

Ranskan sisäministeriön lukujen mukaan maassa oli 1 870 homofobisen tai transfobisen hyökkäyksen uhria viime vuonna, kun taas vuonna 2017 uhreja oli 1 380. Tilastojen mukaan suurin osa uhreista oli miehiä ja iältään alle 35-vuotiaita. Raporttiin liittyvässä lausunnossaan ministeriö kertoi lukujen antavan synkkää kuvaa ranskalaisesta yhteiskunnasta.

– Nämä luvut todistavat syvään juurtunutta homo- ja transfobiaa yhteiskunnassamme, lausunnossa todettiin.