Nisan dragtähdet -voittaja Miss B: “Päätin kisaan lähtiessäni, että kaikki tehdään täysillä ja missään ei pihistellä”

Nisan dragtähdet -voittaja Miss B: “Päätin kisaan lähtiessäni, että kaikki tehdään täysillä ja missään ei pihistellä”

Finalistit Xenia ja Miss B sekä sarjan juontaja Nisa Soraya. Kuvakaappaus Nisan dragtähdet -sarjan finaalijaksosta.

Ensimmäisen kotimaisen drag-viihdesarjan voittaja Miss B eli Miika Heikkinen kertoo Kehrääjälle, miten hän päätyi kisaamaan, millainen hahmo Miss B on ja mihin Heikkinen tähtää seuraavaksi dragurallaan.

Nisan dragtähdet -sarjan finaali sai ensiesityksensä Youtubessa 10.8. Finaaliin pääsivät tiukan karsinnan jälkeen taiteilijat Xenia ja Miss B, joista jälkimmäinen vei voiton kilpasiskostaan karismaattisella lavashow’llaan. Sarja edustaa suurta suosiota nauttivaa ohjelmaformaattia, jossa dragtaiteilijat kilpailevat keskenään kruunusta ja palkinnoista. Nisan dragtähdet on kuusiosainen minisarja, jossa seitsemän tekijää mittelee keskenään lyhyiden lavaesitysten voimalla. Sarjaa juontaa iskelmälaulaja Nisa Soraya, ja tuomareina toimivat pitkän linjan konkarit Marko Vainio, Jukka Kuronen ja Osku Heiskanen. Kehrääjä pääsi haastattelemaan voittajaa, Miss B:tä, ja kysymään sekä itse sarjan teosta että esiintyjän dragurasta kameroiden ulkopuolella.

Kuva: Miika Heikkinen.

Miss B:n takaa löytyy Miika Heikkinen, 35. Heikkiseltä löytyy sekä kampaajan että maskeeraajan ammattitaito, jotka molemmat ovat vahvasti myös läsnä hänen dragtaiteessaan. Heikkinen onkin työstänyt hiuksia ja peruukkeja sekä maskeerannut teatterikasvoja aina dragesityksistä oopperalavoille. Varsinkin pandemiatilanteessa drag on jäänyt taka-alalle.

– Olen kuitenkin jatkuvasti lisännyt dragiini voimaa ja panosta, jotta saisin siitä ehkä tulevaisuudessa elantonikin. Olen taiteellinen ja tekevä ihminen, ja drag sitoo itseensä sekä sitä hiuspuolta että maskeerausta.

Miss B:tä Miika Heikkinen kuvailee itsensä vastakohdaksi. Lavallakin useita asunvaihdoksia ja näyttävää stailausta esitellyt Miss B on elegantti, täynnä lavakarismaa ja ylitsevuotavaa glamouria. Huolellisen ulkomuodon takaa löytyy kuitenkin räiskyvä persoona.

– Hän on näyttävä daami, mutta heti, kun Miss B avaa suunsa, saattaa glamour kadota.

Heikkiselle drag on ollut aina kiehtovaa. Omiksi dragesikuvikseen hän mainitsee NikoLan sekä Antti Taipaleen. Ensi kosketus dragtyyliseen esiintymiseen tuli nuorisoteatterissa naista näytellen. Oma virallinen dragkaste tuli kuitenkin myöhemmin. Heikkinen oli maskeeraustyönsä puolelta Helsinki Drag Battlen taustajoukoissa vuonna 2016, jossa halu päästä draglavalle vei koko kisan voittoon vuonna 2017.

– Vuonna 2016 drag oli jo käsinkosketeltavissa, ja mietin, että mitä jos itsekin osallistuisin. Näin muiden esityksiä ja ajattelin että pystyn samaan. Ja tietäisin miten tehdä paremminkin.

Miss B voitti Helsinki Drag Battlen vuonna 2017. Kuva: Pete Voutilainen.

Miika Heikkiselle drag on häikäisevä lavashow, sukupuolella leikkimistä ja näyttäviä kokonaisuuksia. Lavalla voi olla mitä tahansa ja kuka tahansa. Siitä saa kylmiä väreitä ja se voi olla poliittista tai taiteellinen performanssi, joka herättää keskustelua. Heikkisen mielestä katsojia kiehtoo juuri dragin monimuotoisuus.

– Siinä on pieni ripaus taikaa. Se ei ole todellista, mutta se on käsinkosketeltavissa.

Ennen lähtöä Nisan dragtähtiin taiteilija oli jopa harkinnut dragin lopettamista, sillä pandemia-aika oli imenyt innon ja luovuuden lajia kohtaan. Kun pyyntö lähteä mukaan kisaamaan tuli, Heikkinen ei epäröinyt. Kisan aikana tehtiin paljon yhdessä ja samalla pääsi tapaamaan uusia tekijöitä kuin vanhoja tuttujakin, kuten ohjelmassa toiseksi sijoittuneen Xenian. Kokemus oli myös opettavainen.

 – Päällimmäisenä se oli hauskaa ja hyvin erilaista. Olen tottunut tekemään liveyleisölle, ja sieltä tulee se voima tehdä tätä työtä. Se on todella iso elementti tässä kaikessa. Vahva lavakarisma on suuressa osassa esiintymisiä, ja kameroille sitä oli vaikeampi löytää. Maskeeraajana olen kyllä tottunut studioympäristöön, mutta nyt pitikin olla itse kameran edessä.

Ohjelmassa nähdyt esitykset olivat vain 45 sekunnin mittaisia, mikä loi uudenlaisia haasteita myös lavashow’hun. Heikkinen halusi tuoda lavalle mahdollisimman paljon monipuolisuutta ja erilaisia elementtejä.

– Siinä piti todella tarkkaan miettiä, mitä tekee, ja yhdistellä paljon asioita. Päätin kisaan lähtiessäni, että kaikki tehdään täysillä ja missään ei pihistellä. Tulee olla asuvaihdot, valoshow’t ja viuhkat käsissä.

Kuva: Jani Kylmälä

Nisan dragtähtien finaalissa vastassa ollut Xenia oli Heikkisen mukaan kova kilpailija. Miss B on tyyliltään hyvin erilainen, lavakarismaan, ilmeisiin ja näyttävyyteen pohjaava hahmo, kun taas Xenia esiintyy vahvasti tanssin ja koreografian kautta. Vaikeinta oli finaalijakson ensiesityksen odottaminen, sillä siihen asti voiton oli pysyttävä salassa. Heikkinen pakkasi tavaransa assistenttinsa kanssa ja vasta omassa eteisessä voitto tuntui todelliselta.

– Juhlittiin ja otettiin skumppaa, mutta seuraavana päivänä alkoi taas pitkä odotus, kunnes voittoa pystyisi juhlistamaan uudestaan. Voitto tuntui hyvältä, se tuntuu aina hyvältä.

Jo ennen finaalijaksoa esiintyjälle saapui keikkatarjouksia ja yhteydenottoja, jotka ovat tasaisesti kasvaneet voiton julkistamisen jälkeen. Yhteydenottojen lisäksi Miika Heikkinen kokee saaneensa sarjasta juuri sen, mitä lähti hakemaankin.

– Nyt sai puhtia omaan tekemiseen. Kun pääsi taas pitkästä aikaa esiintymään, alkoi uusia ideoitakin syntyä. Vaikka minulla on vanhoja hyviä esityksiä, haluan nyt luoda jotakin uutta.

Miika Heikkinen toivoo, että Miss B:n esiintymisestä pääsisi nauttimaan pääkaupunkiseudulla mahdollisimman pian. Miss B:n muista tulevaisuudenhaaveista Heikkinen mainitsee vitsaillen muun muassa Kymppitonnissa esiintymisen. Liian suurista lavoista Miss B ei kuitenkaan haaveile, sillä hän haluaa säilyttää kontaktin yleisöön. Miika Heikkinen ei tiedä, mitä tulevaisuus hänelle itselleen tuo tullessaan. Miss B:n glamourin takaa löytyykin savolainen, joka antaa elämän viedä.

Miika on saapunut Etelä-Savosta sattumankaupalla pääkaupunkiseudulle ja yksi asia on aina kuljettanut toiseen.

– Tunnen edelleen olevani junassa, joka menee eteenpäin, ja välillä pysähtelen ja pyörin pysäkeillä. Mitä musta tulee isona, sitä mä en tiedä.