New York pystyttää patsaan transaktivisteille

Marsha P. Johnson ja Sylvia Rivera, kaksi ikonista transaktivistia, saavat muistoaan kunnioittavan patsaan New Yorkin Greenwhich Village -alueelle, uutisoivat New York Times ja The Independent.

Sylvia Rivera ja Marsha P. Johnson yhdistetään yleisesti Stonewallin kapinaan, josta kansainvälinen Pride-liike on saanut alkunsa. Raportit siitä, koska he ilmestyivät paikalle ja oliko Johnson ensimmäinen poliisin harjoittamaa syrjintää väkivalloin vastustanut henkilö ovat ristiriitaisia, mutta molemmat olivat kuitenkin osallisia legendaarisessa, nykyisen HLBTIQ+ -ihmisoikeusliikkeen kipinänä toimineessa tapahtumassa.

Rivera ja Johnson tekivät kuitenkin paljon muutakin kuin osallistuivat Stonewallin kapinaan: he perustivat S.T.A.R. -nimisen transaktivistiryhmän, ylläpitivät turvakotia vähemmistöihin kuuluville ihmisille ja kampanjoivat vähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta lähes koko elämiensä ajan. S.T.A.R. -ryhmän turvakoti oli ensimmäisiä HLBTIQ+ -ihmisten turvakoteja eikä vastaavaa ollut koskaan aiemmin ollut Yhdysvalloissa.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Stonewallin kapinasta ja muistomerkki kahdelle trans- ja HLBTIQ+ -aktivismin suurelle nimelle on osa juhlavuoden juhlallisuuksia. New Yorkin kaupunki etsii tällä hetkellä taiteilijaa, joka suunnittelisi patsaan.

Kuvituskuva: Sharon McCutcheon