Mistä LHBTQIA-aiheisia lastenkirjoja? Listasimme 7 lukemisen arvoista teosta
Kuvitus: Inka Tuulia
Lapsille sopivaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaa materiaalia voi olla hankalaa löytää. Mistä kannattaa aloittaa, kun aiheita on niin paljon? Helpottaakseen tätä pulmaa Kehrääjän toimittaja tutustui suomenkielisiin lastenkirjoihin, joissa käsitellään seksuaalisuuden tai sukupuolen moninaisuutta.
Essi Kummu: Häätanssit
Tammi: 2019
Häätanssit kertoo Eliaksen hankaluuksista hyväksyä äidin uuden naisystävän tuova elämänmuutos. Talossa on nyt liikaa ihmisiä, eikä koti tunnu kodilta. Isän ja vaarin rohkaisun sekä ympäriinsä löytyvien mysteeriviestien avulla Elias kuitenkin oppii hyväksymään, että nyt kotona on enemmän – mutta ei liikaa – ihmisiä.
Uusperhekamppailujen lisäksi kirjassa vilahtaa Eliaksen kaveri Priit, jonka tulipunaista mekkoa Elias jää ihailemaan. Siitä, että Priit on poika mekossa, ei kuitenkaan tehdä numeroa.
Kirja on Puhelias Elias -trilogian päätösteos, mutta toimii hyvin myös omana teoksenaan.
Jessica Walton: Olen ystäväsi aina
Otava: 2016
Kirjassa Olen ystäväsi aina Tuomas-pojan Erkki-nallea pelottaa, että jos hän kertoo olevansa sittenkin Elli-nalle, ei Tuomas enää ole hänen ystävänsä. Tuomas kuitenkin rohkaisee nallea kertomaan, mikä häntä vaivaa, ja kertoo olevansa aina Ellin ystävä.
Kirja käsittelee sukupuolen moninaisuutta sekä kaapista tuloa lapsille sopivaan tapaan. Se näyttää, kuinka kaapista ulos tuleminen voi olla pelottavaa, eikä tuomitse nallea pelostaan, mutta antaa samalla lapsille mallin oikeanlaisesta reaktiosta, kun ystäväsi tulee kaapista. “En minä välitä siitä oletko tyttönalle vai poikanalle! Tärkeintä on, että olet minun ystäväni”, Tuomas sanoo Ellille.
Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola: Meidän pihan perhesoppa
Tammi: 2015
Meidän pihan perhesoppa käsittelee erilaisia tapoja, joilla perheitä syntyy. Päiväkoti Päivänsäteen suosituin pehmoeläin Pingviini Pontus pääsee vierailemaan lasten kodeissa, ja oppii samalla, kuinka lapset eri perheissä saivat alkunsa. Kirjassa tulee esiin lapsille sopivalla yksinkertaisella tavalla muun muassa keinohedelmöitys, lahjasukusolut, sekä kahden äidin perhe. Myös adoptio tulee kirjassa esiin, tosin sitä ei nimetä erikseen. Kirjan lopussa on tietoisku, jossa tarjotaan aikuisille neuvoja perheen syntymistä käsittelevien keskustelujen pohjaksi.
Katriina Rosavaara: Villiina ja isosiskopakkaus
WSOY: 2017
Villiina ja isosiskopakkaus käsittelee uuden vauvan tuloa perheeseen isosiskon näkökulmasta. Villiina kompastuu portailla olevaan vauvalaatikkoon juostessaan jäätelöautolle ja suutahtaa: ei hän halua perheeseen vauvaa, hän haluaa ehtiä jäätelöautolle. Kurkatessaan vauvalaatikkoon Villiina kuitenkin säikähtää, sillä laatikossa ei olekaan vauvaa ollenkaan! Hän lähtee naapurin Jimin kanssa etsimään vauvaa, mutta löytää pelkästään mummon. Mummo osaa kuitenkin kertoa, ettei vauva olekaan kadoksissa, vaan se oli koko ajan äidin mahassa. Kirjan lopussa Villiina ehtiikin jäätelöautolle, ja saa mummon järjestämän isosiskopakkauksen.
Vaikka Villiina on sateenkaariperheen lapsi – hänellä on äiti ja mamma – ei tätä asiaa alleviivata tai korosteta, vaan tarina pyörii uuden vauvan ja Villiinan tunteiden käsittelyn ympärillä. Juuri tällaisia teoksia tarvitaan sateenkaariperheiden normalisoimiseksi.
Susanna Silvander-Rosti: Sulon ja Elsin uudet naapurit
Otava: 2021
Sulon ja Elsin uudet naapurit kertoo sisarusten seikkailuista uudessa naapurustossaan perheen muuton jälkeen. He seikkailevat läpi jokaisen lähipiirin talon ja tutustuvat monenlaisiin perheisiin ja saavat useita uusia ystäviä naapuruston lapsista. Sulolla ja Elsillä on kaksi äitiä, ja kirjassa sivutaan naapureita tavattaessa myös maahanmuuttoa, uusperheitä sekä vammaisuutta. Myös kirjan kuvitus vastaa tarinassa esiintyvien hahmojen moninaisuutta, eikä kenenkään identiteetistä tehdä missään vaiheessa numeroa.
Felicity Brooks: Monen sortin perheet
Lasten Keskus: 2020
Monen sortin perheet eroaa siinä mielessä aiemmista listan teoksista, että se on tietokirja. Raikkaasti ja monipuolisesti kuvitetussa teoksessa esitellään erilaisia perhemalleja ja sukulaissuhteita lapsille sopivalla tavalla. Käsittely ei myöskään jää pelkkiin sukulaissuhteisiin ja perhemalleihin, vaan myös perhe-elämän tapahtumia, perheen sisäisiä muutoksia, ja muutoksista aiheutuvia tunteita käsitellään monipuolisesti. Kirjassa esiintyy monipuolisesti eri kulttuureja, ja monien perheiden kohtaamista ongelmista, kuten kodittomuudesta sekä orpoudesta, kerrotaan ohimennen. Vammaisiakin hahmoja esiintyy siellä täällä.
Se, missä teoksessa olisi parantamisen varaa, on kuitenkin binäärisen sukupuolikäsityksen rikkomisessa. Teos käsittelee käytännössä pelkästään miehiä ja naisia tai tyttöjä ja poikia. Binäärin ulkopuolella olevia perheenjäseniä ei esiinny missään vaiheessa, vaan teos pysyttelee turvallisesti binäärin sisällä.
Kuura Autere: Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat
Pieni Karhu: 2019
Lohikäärme, jolla oli keltaiset varpaat käsittelee sukupuolen moninaisuutta selkeästi ja lapsentajuisesti lohikäärmeperheen uuden vauvan kautta. Lohikäärmeperheeseen on kuoriutumassa uusi vauva, ja koko suku on kokoontunut seuraamaan vauvan kuoriutumista. Lohikäärmeet arvuuttelevat mielellään, millainen uusi vauva olisi. Minkä värisinä sen suomut hohtaisivat, olisiko sillä minkä väriset varpaat, ja mitä sukupuolta vauva olisi – vaihtoehtojakin kun on useita. Lohikäärmeen syntyessä nuorin serkku Ruuteli alkaa kysellä vauvan sukupuolesta, ja lukijalle selviävät niin muunsukupuolisuuden kuin intersukupuolisuudenkin määritelmät. Ruuteli oppii, että vauvalohikäärme kertoo sukupuolensa sitten itse, kun on tarpeeksi vanha sen tietämään.
Lue lisää aiheesta:
Kirja-arvostelu: Kaikki sankarit eivät pukeudu viittaan (Kehrääjä 24.3.2021)