Kehrääjä selvitti: Sateenkaarevaa deittiseuraa etsimässä – mikä on suosituin sovellus, kannattaako omasta identiteetistä olla avoin?
Kuvituskuva: Cottonbro / Pexels.
Lukijakyselymme paljasti, millaisia kokemuksia ja ajatuksia HLBTQIA+-ihmisillä on deittailusta tai seuranhausta. Deittailuun liittyy monenlaisia pelkoja esimerkiksi queerfobiaan liittyen, mutta uusien ihmisten tapaaminen voi olla myös antoisaa.
Deittailu, seuranhaku, suhteen etsintä – miksi ikinä sitä kutsuukin, siihen liittyvät kysymykset askarruttavat monia ihmisiä. Erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville deittailu saattaa näyttäytyä labyrinttina, jonne on jo vaikea päästä sisään, puhumattakaan että löytäisi tien ulos toivottuun lopputulokseen. Usein tämä johtuu siitä, että vaikka deittailua varten on yltäkylläisesti ohjeita ja neuvoja ja ”vältä nämä 15 mokaa ekoilla treffeillä” -artikkeleita, monet näistä ovat hyvin cisheteronormatiivisia. Seuraa hakeva vähemmistön edustaja saattaa joutua oppimaan kaiken flirttailusta lakanoiden väliseen etikettiin lennossa. Mistä siis saisi tukea ja opastusta näihin mieltä askarruttaviin kysymyksiin, olivat ne sitten suosituksia vähemmistöystävällisistä deittisovelluksista tai tukea kommunikaatioon ja flirttailuvinkkeihin?
Kehrääjä järjesti heinäkuussa nettikyselyn, jonka avulla kartoitettiin HLBTQIA+-yhteisön ajatuksia ja mielipiteitä deittailusta. Kysely keräsi yhteensä 72 vastausta seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvilta ihmisiltä. Tässä artikkelissa käymme läpi kyselyn antamia tuloksia ja sitä, minkälaisen kuvan vastaukset antavat sateenkaarevasta deittikulttuurista.
Seuranhakua sovellusten syövereissä
Kehrääjä kysyi, mistä potentiaalista deittiseuraa etsitään. Ei varmaankaan ole yllätys, että suosituin tapa on erilaiset seuranhakusovellukset, joissa onneaan on koettanut 73,6 prosenttia vastaajista. Melkein yhtä suosittua on tavata kaveripiiriin tai kavereiden kavereihin kuuluvia henkilöitä. Tähän vaikuttaa varmaankin se, että kaveriporukan tai kaverien suositusten kautta ihmiset ovat valmiiksi jo toisilleen tuttuja, mikä madaltaa kynnystä lähteä treffeille. Hieman alle puolet vastaajista etsivät seuraa harrastuksen tai muun yhteisen kiinnostuksenkohteen kautta. Vaikka harrastustoiminta on usein helppo väylä tutustua uusiin ihmisiin, ehkä se ei ole seuranhakukeinona silti suosittu, varsinkaan tämänhetkisen epidemiatilanteen vuoksi. Vain yksi kolmesta vastaajasta on etsinyt tai etsii seuraa niin sanotusti livenä, eli baareista, konserteista tai muista tapahtumista, ja vain hieman useampi sosiaalisesta mediasta.
Mitä seuranhakusovelluksia HLBTQIA+-yhteisöön kuuluvat käyttävät, ja mitä he mahdollisesti pitävät parhaana vaihtoehtona? Eniten mainintoja saa Tinder, mutta se saa toisaalta myös eniten negatiivista palautetta muun muassa sovelluksen binäärisyyden ja cisnormatiivisuuden vuoksi. Vastausten perusteella Tinderiä käytetään usein siksi, että se on suurin ja tunnetuin seuranhakusovellus, vaikka sen käyttökokemus olisikin samalla negatiivista. Muista sovelluksista mainitaan useasti OKCupid, jota pidetään vähemmän pinnallisena kuin kuviin keskittyvää Tinderiä. OKCupidissa on nimittäin mahdollista vastata monenlaisiin intressejä, arvoja ja elämäntapoja koskeviin kysymyksiin.
Vastauksissa mainitaan myös Taimi ja Hinge, joista suomalainen Taimi kuvaa olevansa kaikille sateenkaari-ihmisille tarkoitettu deittipalvelu. Tietyille kohderyhmille suunnatut sovellukset, kuten miehistä kiinnostuneille miehille suunnatut Grindr ja Scruff, ja naisista kiinnostuneille naisille ja muunsukupuolisille tarkoitettu Her, mainitaan. Lisäksi Qruiser, pohjoismainen kuvagalleriatyylinen LHBTQ-sivusto, jolla ei ole erillistä mobiilisovellusta, on ollut käytössä. Monessa vastauksessa kerrotaan, ettei mikään vastaajan kokeilemista sovelluksista ollut paras, saati edes hyvä. Useat vastaajat kaipaavat enemmän sovelluksia, jotka olisivat inklusiivisia muun muassa binäärin ulkopuolella oleville tai polysuhdetta hakeville.
OkCupid, koska ko. sovellus huomioi aivan erityisellä tavalla sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden. Porukka on siellä sellaista, jolle ei tarvitse selitellä omaa taustaa tai kokemuksia. Siellä törmää samanhenkisiin ihmisiin, väittäisin että valtaosa sovelluksen käyttäjistä on sateenkaarikansaa.
Anonyymi vastaaja
Ei oikeastaan ole parasta, on vain huonoja vaihtoehtoja joista pitää valita vähiten huono. Itsellä on kokemusta vain tinderistä, qruiserista ja okcupidista, ja noista jokainen on omalla tavallaan tosi surkea.
Anonyymi vastaaja
Kuva: The Gender Spectrum Collection.
Suhteellista suhteenetsintää
Minkälaista deittiseuraa sateenkaari-ihmiset hakevat, ja kuinka usein hakeminen on aktiivista? Noin 68 prosenttia vastaajista hakee pitkäaikaista seurustelusuhdetta tai -suhteita, kun taas lyhytaikaisia ja enemmän seksuaaliseen kanssakäymiseen painottuneita suhteita etsivät noin 40 prosenttia vastaajista. ”Friends with benefits” -tyylistä kaverisuhdetta, jossa saatetaan harrastaa seksiä, hakee vain hieman alle kolmasosa. Yksittäisissä vastauksissa nousee esiin myös ystävyyssuhteiden etsintä osana seuranhakua, tai romanttisten suhteiden hakeminen ilman seksuaalista sisältöä.
Yli puolet vastaajista hakee aktiivisesti seuraa harvoin tai pari kertaa kuukaudessa, ja vain noin yksi viidestä hakee seuraa viikossa kerran tai useammin. Jotkut vastaajat kertovat, ettei seuranhaku ole ollut ollenkaan aktiivista, tai että se on tuntunut enemmänkin passiiviselta hakemiselta. Kyselyn perusteella on selvää, että ainakin kiinnostusta seuranhakuun ja monenkaltaisiin suhteisiin on, mutta aktiivinen haku ei syystä tai toisesta tunnu olevan relevanttia tai mahdollista toteuttaa.
Koska olen trans, huomaan että deittiseuran etsiminen on huomattavasti vaikeampaa kuin muilla kveeri tutuillani. Olen avoin transsukupuolisuudestani, mutta esim tinderissä pitää valita, tahtooko että itsensä näytetään miehiä vai naisia etsivälle tyypille, joten sivusto näyttää yleensä vain cis-hetero naisia minulle. Kun en ole mitä he etsivät, enkä itsekään heitä etsi, tilanne on vähintään turhauttava.
Anonyymi vastaaja
Ovatko HLBTQIA+-yhteisöön kuuluvat ihmiset avoimia vähemmistöidentiteetistään hakiessaan seuraa, vai ovatko he kaapissa, ja kuinka heidän tilanteensa vaikuttaa seuranhakuun? Miltei kaikissa vastauksissa kuvataan, että seuraa hakiessa ollaan avoimia seksuaalisuudesta ja/tai sukupuolestaan, sillä sen koetaan helpottavan deittailua ja muun muassa karsivan epätoivottuja deittivaihtoehtoja pois. Trans- ja muunsukupuolisuuden suhteen saatetaan uuden tuttavuuden kanssa kertoa vasta sitten, kun vastaaja tuntee olonsa turvalliseksi kyseisen henkilön seurassa. Myös mahdolliset queerfoobiset reaktiot pelottavat osaa vastaajista.
Toisaalta moni sukupuolivähemmistöön kuuluva henkilö kertoo olevansa heti kättelyssä avoin sukupuolestaan, jotta ei tulisi esimerkiksi väärinsukupuolitetuksi tai deittitilanne olisi itselle vapaampi. Avoimuuteen saattaa liittyä eri sukupuoli- ja seksuaali-identiteetteihin yhdistettäviä stereotypioita, fetisointia ja loukkaavia oletuksia tai vitsejä, tai pelkoa edellämainituista. Näiden kohteena oleminen on ollut vastaajille raskasta, esimerkkinä aseksuaaleihin kohdistuvat oletukset seksin suhteen.
Vastaajien mukaan avoimuus toisaalta joskus karkottaa mahdollisia seuranhakijoita, ja näin ollen potentiaalinen ”deittipooli” on pienempi. Osa vastaajista mainitsee kaapissa olemisen vaikeuttavan seuranhakua, vaikka se koetaan samalla turvallisemmaksi vaihtoehdoksi. Turvallisuuden tunne ja sen mahdollistaminen on siis erittäin tärkeä kulmakivi HLBTQIA+-ihmisten seuranhaussa.
Olen avoin. Yhdelle jätkälle kerroin olevani enemmän naisiin päin, niin hän tokaisi voivansa “tehdä minusta heteron”. Tällaiset kommentit ärsyttävät ja satuttavat. Queer-identiteetti on minulle tärkeä, ja tuntuu pahalle, kun se ohitetaan tai otetaan vitsinä.
Anonyymi vastaaja
Hyvin avoin. Se helpottaa, kun voi olla brutaalin rehellinen alusta asti. Vääränlaiset tyypit sitten tipahtavat jo alkuvaiheessa pois, mikä on parempi kaikille osapuolille <3
Anonyymi vastaaja
Kuvituskuva: Alex Suprun / Unsplash.
Muut ihmiset tekevät deittailusta kamalaa, mutta samalla kokemuksen arvoisen
Olen varsin kokematon, joten stressaan paljon etukäteen asioita kuten ensimmäistä suudelmaa, milloin aletaan vakavammaksi, seurustelusuhteen tulevaisuutta jne. Koen, että saatan sabotoida itseäni stressaamalla sen sijaan että keskittyisin toiseen ihmiseen. Samalla on turhauttavaa käydä treffeillä eri ihmisten kanssa ja saada huonoja kokemuksia huonojen kokemusten perään.
Anonyymi vastaaja
Mitä deittailussa koetaan hankalaksi tai vaikeaksi? Sosiaaliset tilanteet potentiaalisen deitin kanssa sekä yleinen kommunikaatio aiheuttavat vastaajien mukaan eniten ongelmia. Monella on pelkona se, että toinen osapuoli ei ymmärrä vastaajan identiteettiä, tai kyseenalaistaa sitä. Vähemmistön edustajana jo ajatus siitä, että joutuu treffien aikana ennakkoluulojen ja foobisen käyttäytymisen kohteeksi, on joillekin HLBTQIA+-ihmisille syy vältellä deittailemista.
Vastaajat kokevat, että muun muassa kehodysforia, heikko itsetunto, kokemattomuus suhteessa ja kommunikaatiossa sekä samaistuttavien roolimallien puuttuminen vaikeuttavat deittailua. Myös aikaisemmat huonot deittikokemukset ovat saattaneet jättää synkän jäljen deittailemiseen. Oma vähemmistörooli painaa suhdevaakakupissa: deittailun heteronormatiivisuus ja vähemmistöstressi vaikeuttavat seuranhakua, ja esimerkiksi tilanteet, joissa pitää kohdata kumppanin perhe tai suku, koetaan raskaiksi.
Neuroepätyypillisenä minun on vaikea tutustua uusiin ihmisiin ja poistua mukavuusalueeltani. Luottamus on myös hankalaa, koska pelottaa, että deitti ei näe minua oman identiteettini mukaisesti.
Anonyymi vastaaja
Aseksuaalisuuden spektrillä olevana deittailuun lukeutuva ajatus seksistä ahdistaa. Aina, jos pitäisi vain mennä “kahville”, niin siihen lukeutuu ajatus paljon muustakin. En varmaan uskaltaisi mennä esim. Tinderiin, jos olisin sinkku, sillä siellä seksipainotteisuus on niin vahvasti läsnä. Aseksuaalisuuden spektrillä oleminen on aiheuttanut valitettavasti myös sitä, että rajojani on rikottu, sillä “se nyt vaan kuuluu deittailun tai seurustelun asiaan.”
Anonyymi vastaaja
Vaikeiden kokemusten vastapainoksi kysyimme vielä, mitä vastaaja on kokenut mielenkiintoiseksi/mukavaksi deittailussa: yleisemmäksi vastaukseksi nousee uusien ihmisten tapaaminen. Tutustuminen samanhenkisiin ihmisiin on lukijoiden mielestä ehdottomasti se asia, joka deittailemisessa on kaikkein antoisinta ja yksi tärkeimpiä asioita, vaikka suhde ei etenisi sen pitemmälle. Myös treffikumppanin osoittaman kiinnostuksen myötä oma itseluottamus kohoaa. Turvallisessa seurassa “kaapista ulos tulemista” ei ole tai ainakaan siihen ei ole samanlaisia paineita kuin heteronormatiivisessa deittailussa.
Kuten arvata saattaa, monet vastaajat mainitsevat ihastumisen ja rakastumisen kokemukset tärkeäksi osaksi deittailua. Halutuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset sekä yleisemmin läheisyys ja syvällisyys toistuvat vastauksissa. Monelle HLBTQIA+-ihmiselle on tärkeää löytää joku, joka osaisi jakaa niin sanotusti “queerin elämänkokemuksen”.
Uusien ihmisten tapaaminen, deittailuepisodeista saadut tarinat, positiivisissa kohtaamisissa halutuksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemus. Ja tuli se elämänkumppanikin lopulta löydettyä.
Anonyymi vastaaja
Syvälliset keskustelut. Kutsun niitä lakana-akatemiaksi.
Anonyymi vastaaja
Queeriyden eläminen ja euforia, joka siihen liittyy. On kiva olla haluttu. On kiva rakastua ja jakaa läheisyys toisen kanssa.
Anonyymi vastaaja
Mihin deittailuun liittyviin asioihin haluttaisiin enemmän vinkkejä tai opastusta? Lukijat toivovat muun muassa turvallisia kohtaamispaikkoja netin ulkopuolelta, tietyille vähemmistöryhmille kohdistettua neuvontaa, vinkkejä deittisovelluksiin ja vetävän profiilin kirjoittamiseen, seksivalistusta ja -opastusta (varsinkin ei-heteronormatiivisista lähtökohdista) sekä deittailuneuvoja aina flirttailusta siihen, miten omasta taustasta puhuisi uuden kumppanin kanssa. Näitä ideoita voidaan mahdollisesti nähdä tulevaisuudessa myös Kehrääjän artikkeleissa.