LHBTIQA+ -aktivistit: Sveitsin ei pidä muodostua eheytyskieltoa kiertävien turvapaikaksi

LHBTIQA+ -aktivistit: Sveitsin ei pidä muodostua eheytyskieltoa kiertävien turvapaikaksi

Kuvituskuva Gerd Altmann

Sveitsiläiset LHBTIQA+ -aktivistit toivovat lainsäätäjien kieltävän pikaisesti kaikki eheytyshoitojen muodot, jottei Sveitsistä muodostuisi niin sanottua ”homoparantajien turvapaikkaa” muiden maiden eheytyskieltoja kiertäville. Sveitsiläisen, uskonnollisia yhteisöjä edustavan kattojärjestön mukaan mikään uskonnollinen yhteisö ei tunne eheytys-termiä, vaan seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä keinoja kutsutaan yleisesti ”säestämiseksi”.

LHBTIQA+ -aktivistit varoittavat, että eheytyshoitoja harjoittavat ja markkinoivat tahot saattavat muuttaa Sveitsiin jatkaakseen toimintaansa, ellei maa pian kiellä eheytyshoitoja. Sveitsin hallitus lupasi viime vuonna kriminalisoida eheytyksen, mutta nyt kun naapurimaat Saksa ja Ranska ovat ehtineet kieltää eheytyksen Sveitsiä aiemmin, Sveitsin hallituksen on aktivistien mukaan kiirehdittävä asian käsittelyn kanssa. Asiasta uutisoi aiemmin PinkNews.

LHBTIQA+ -aktivistit nostavat esimerkiksi saksalaisen Bruderschaft des Weges -kollektiviin, joka on siirtänyt toimintansa Sveitsiin kiertääkseen Saksan eheytyskiellon. Ryhmän oman määritelmän mukaan se edustaa niin sanottuja “ex-gay” henkilöitä, eli ”entisiä homoja”.

– Meidän on ehdottomasti estettävä Sveitsin muodostuminen niin sanotuksi ”homoparantajien turvapaikaksi”, Sveitsiläinen LHBTIQA+ -järjesto Pink Cross sanoo.

Julkaisemassaan lausunnossa Pink Cross peräänkuuluttaa Sveitsin lainsäätäjiä ”kieltämään kansallisella tasolla kaikki yritykset muuttaa henkilön seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä sekä tämän kaltaisten yritysten edistäminen”.

Eheytyskiellon lisäksi Pink Cross nimeää ajankohtaiseksi myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten, kuten psykologien koulutuksen tehostamisen LHBTIQA+ -yhteisöön liittyvissä asioissa sekä laajaa tietoisuuden lisäämistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä muun muassa uskonnollisissa yhteisöissä ja kouluissa.

Sveitsin uskonnollisia yhteisöjä edustavan kattojärjestö Intercantonal Centre for Information on Beliefs:n edustaja Philippe Gilbertin mukaan yksikään Sveitsin uskonnollinen taho ei käytä eheytysterapia-termiä. Termin käyttöä vältellään käyttämällä “säestys”-kiertoilmaisua, jolla pyritään välttämään eheytys-termin mukanaan tuomien, negatiivisten mielikuvien syntyminen.

– Olemme tietoisia säestys -termin käytöstä. Kyseessä on laaja kirjo eri käytäntöjä: rukousryhmiä, käsien päällepanemista, tietyissä tapauksissa manaamista – mutta myös miehille suunnattuja viikonlopputapaamisia aidon maskuliinisuuden löytämiseksi, Gilbert kertoo AFP:lle.

Uutistoimisto AFP:n lähteen mukaan Sveitsin lainsäätäjät ovat ryhtyneet 5.12. käsittelemään eheytyksen kieltoa. Niin sanotut eheytyshoidot ovat kiellettyjä muun muassa Ranskassa, Saksassa, Kreikassa ja Maltalla, jonka lisäksi esimerkiksi Britanniassa, Espanjassa ja Belgiassa suunnitellaan hoitojen kriminalisointia. Suomessa eheytyksen kriminalisointia vaativa kansalaisaloite Ehjänä syntynyt ylitti vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan loppukesästä 2021 ja on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä.