Kyproslaisen ihmisoikeusjärjestön julkaiseman selvityksen mukaan Kyproksella esiintyy yhä laajasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistettua eheytystoimintaa
Kuva: Gratisography/Ryan McGuire
Accept – LGBTI Cyprus -järjestön mukaan ongelman taustalla on muun muassa voimakkaasti yhteiskunnallisiin asenteisiin vaikuttavan Kyproksen ortodoksikirkon haluttomuus puuttua hengelliseen väkivaltaan. Kyproksella käydään parhaillaan julkista keskustelua eheytystoiminnan kieltävästä lainsäädännöstä. Kyproksen ortodoksikirkko kieltäytyy ottamasta osaa keskusteluun eheytyksen haitallisuudesta mielenterveydelle.
Kyproksen hallitus pyrkii yhteistyössä ihmisoikeusaktivistien kanssa kieltämään eheytyshoidot ja -terapiat Kyproksella. Paikallisen LHBTIQA+ -yhteisön oikeuksia ajavan järjestön mukaan saarivaltion LHBTIQA+ -yhteisöllä on huolestuttavan paljon kokemuksia eheyttämisestä ja muunlaisesta hengellisestä väkivallasta. Keskiaikaisiksi luonnehditut käytännöt, kuten manaus, ovat aiheuttaneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille pelkoa ja traumoja, kertovat ihmisoikeusaktivistit. Asiasta uutisoi aiemmin France 24.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Accept – LGBTI Cyprus -järjestön teettämän selvityksen mukaan Kyproksella toteutetaan edelleen laajalti eheyttämistä. Toimenpiteillä pyritään muuttamaan henkilön seksuaalista suuntausta tai sukupuoli-identiteettiä uskonnollisin perustein. Tutkimukseen osallistui yhteensä 100 vastaajaa. Vaikka esimerkiksi homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Kyproksella vuonna 1998 ja samansukupuolisilla pareilla on oikeus rekisteröidä parisuhde, Kyproksen ortodoksikirkolla on edelleen merkittävää vaikutusta ihmisten asenteisiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.
Accept kertoo eheyttämisyritysten olleen uhreilleen erittäin traumaattisia kokemuksia. ”Pappi pakotti uhrin polvistumaan Jeesuksen Kristuksen patsaan eteen ja pyytämään anteeksi syntiään. Toinen uhri kertoi endokrinologin määränneen hänelle testosteronikuurin, sillä lääkärin mielestä uhri oli olemukseltaan ‘liian feminiininen’”, sanoo Accept:n jäsen ja juristi Stefanos Evangelides France 24:lle. Evangelideksen mukaan eheytyshoidot ja -terapiat, jotka ovat olleet käytännössä muun muassa pappien suorittamaa manausta, ovat pahimmillaan ajaneet uhreja itsemurhayrityksiin.
Järjestö toivoo parlamentin kieltävän eheytystoiminnan lailla mahdollisimman pian. ”Meitä on suojeltava laeilla, jotta voimme integroitua yhteiskuntaan ja nauttia samoista oikeuksista kuin kaikki muut”, kommentoi Evangelides. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia turvaavan lainsäädännön käyttöönottoa hidastaa se, ettei sateenkaariaktivismilla ole maassa kovin pitkää historiaa. ”Sateenkaariyhteisön oikeuksien suojelu on noussut yhteiskunnallisen keskustelun aiheeksi vasta noin vuosikymmenen kuluttua homoseksuaalisuuden dekriminalisoinnista, kun Accept perustettiin.”, sanoo järjestön perustajajäsen ja psykologi Margarita Kapsou.
Kyproksen psykiatrien yhdistys katsoo eheyttämisen olevan riski mielenterveysongelmille ja kannattaa siksi sen kriminalisointia. ”Seksuaalinen identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen…eivät ole patologioita. Tämä ei ole sairaus”, kommentoi yhdistyksen johtaja Lambros Samartzis. Samartzisen sanojen mukaan psykiatrien yhdistys oli ‘shokissa’ raportista sen tultua julki.
Kyproksen yhteiskunnallinen keskustelu eheyttämisen vaaroista on lisääntynyt Yhdistyneen kuningaskunnan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämisen kieltävän lain ympärillä käytävän keskustelun ansiosta. Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti on toisaalta esittänyt näkemyksiä, joiden mukaan eheytyksen kieltävä laki ei aiemmista lupauksista huolimatta tulisi suojaamaan sukupuolivähemmistöjä. Parlamentin suunnanmuutos on herättänyt voimakasta vastustusta.
Vaikutusvaltainen Kyproksen ortodoksikirkko on kieltäytynyt ottamasta osaa keskusteluun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheytyskäytäntöjen haitallisuudesta. Kirkon kantaa on kritisoinut julkisesti muun muassa Cyprus Mail -lehti. ”On käsittämätöntä, miksi kirkon pitäisi antaa jälleen kerran ilmaista (lainsäätäjille) hyvin tunnettuja ja hyvin epäkristillisiä mielipiteitään homoseksuaalisuudesta ja siten tehdä Kyproksesta naurunalainen ulkomailla”, Cyprus Mail sanoi lehden virallista linjaa ilmaisevassa pääkirjoituksessaan.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheytyksen kieltävän lainsäädännön kannattajia löytyy lisäksi kansanedustajien joukosta. ”Meidän täytyy suojella nuoria keskiaikaisilta, nöyryyttäviltä ja laittomilta käytännöiltä. LHBT -yhteisön ihmiset eivät ole hoitoa tarvitsevia sairaita henkilöitä – tämäkin on yksi viesti, jonka haluamme välittää yhteiskunnallemme”, sanoo kansanedustaja Giorgos Koukoumas. Kommunistista puoluetta edustava Koukoumas on laatinut luonnoksen laista, joka voimaan astuessaan kieltäisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan eheytystoiminnan kahden vuoden vankeusrangaistuksen uhalla. Vankeusrangaistusta pidennettäisiin kolmeen vuoteen mikäli eheyttäminen kohdistuisi alaikäiseen tai muuhun henkilöön, jonka katsotaan olleen erityisen haavoittuvassa asemassa.
Kyproksen presidentti Níkos Anastasiádiksen monimuotoisuuden neuvonantaja Costa Gavrielidesksen mielestä Kyproksella tarvitaan kansanedustaja Koukoumaksen ehdottaman lakiluonnoksen ohella lisää lainsäädäntöä, jotta LHBTIQA+ -yhteisön oikeudet voidaan turvata. Lakiluonnos voisi Gavrielidesn mukaan tehdä lopun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnästä, mutta se ei vielä riitä sellaisenaan tiettyjen yhteiskunnallisten tabujen, kuten samansukupuolisten avioliittojen ja vanhemmuuden käsittelemiseksi.