Kirja-arvostelu: Vitun ruma johdattelee kevyesti sosiaalisen median ongelmien pariin
Katri Norrlinin ja Nelli Kentän tietokirja tarjoaa asiantuntevan ja selkeän, mutta pinnallisen katsauksen laajaan aihepiiriinsä. Vaikka esimerkiksi miesnäkökulma jää suppeaksi, sopii teos hyvin esimerkiksi kouluihin.
Vitun ruma (Into Kustannus, 2021) on Katri Norrlinin ja Nelli Kentän tietoteos intersektionaalisesta feminismistä, ulkonäköpaineiden ja kauneusihanteiden kulttuurista. Kaiken taustalla on sosiaalinen media. Kirjailijoista molemmat työskentelevät musiikkitoimittajina YleX:llä. Nuorina aikuisina ja ilmeisen someaktiivisina kirjoittajien näkökulma on asiantunteva, raikas ja tuore. Kirjailijoiden oman kädenjäljen lisäksi Vitun ruma esittelee useiden vierailevien kirjoittajien kokemuksia muun muassa kehonkuvan ja itsetunnon ongelmista, yhteiskunnan paineiden vaikutuksesta, läskifobiasta, homojen ja transihmisten kokemuksista, kiusaamisesta, ableismista ja rasismista. LHBTQ-ihmisten omakohtaisia kokemuksia kirjaan on saatu kuvaamaan muun muassa Tuure Boelius, Oona Haapaniemi ja Mona Bling.
Kirja syventyy erityisesti Eurooppa- ja USA-keskeisen yhteiskunnan kauneusihanteisiin, joiden todetaan rakentuvan vahvasti kaupallisuuden ympärille. Liiketoimintaa pyritään ohjaamaan uudelleen kauneusihanteiden mukana, jolloin meille voidaan kaupitella kosmetiikkaa, vaatteita ja tyyliä – ”hyvinvointia” – keinoina ja tarvikkeina, joilla pääsemme lähemmäksi tätä ihannetta. Kaiken tohinan keskellä kukaan ei ehdi kyseenalaistaa, kuka nämä ihanteet oikeastaan on edes laatinut ja minkä tähden. Yhteiskunnan painostuksesta olemme tottuneet arvottamaan kehomme niiden ulkonäön ja pystyvyyden mukaan. Tähän vastaten kirjan näkökulma on ehdottoman kehopositiivinen. Yhteiskuntakriittisen otteensa lisäksi se juhlistaa sekä lukijoidensa että kirjoittajiensa monimuotoisuutta ja ainutlaatuisuutta.
Miesten ulkonäköpaineista ei edelleenkään puhuta tarpeeksi, ja kirjan miesnäkökulma jääkin hyvin suppeaksi ja yksipuoliseksi. Tästäkin syystä olisin toivonut kirjaan enemmän miehiä näyttämään avoimuuden mallia. Myös transmiehet ja -maskuliinit loistavat poissaolollaan, jolloin varsin oleellinen näkökulma jää puuttumaan. Tästä näkökulmasta olisi voitu valaista vaikkapa korostuneen performatiivista maskuliinisuutta tai väärinsukupuolittamisen kautta kohdattuja misogynian kokemuksia. Myös esimerkiksi vähemmistöjen sisäinen paine ja syrjintä tai homomiesten yhteisöissä ajoittain vallitseva toksinen ilmapiiri olisi voinut sopia mukaan keskusteluun.
Teos pyrkii kokoamaan monipuolisesti aitojen ihmisten aitoja kokemuksia, ajatuksia, havaintoja ja mielipiteitä. Lopputulos jää kuitenkin hieman kädenlämpöiseksi. Kirjan aiheet ovat ehdottoman tärkeitä ja ajankohtaisia, mutta otteet jäävät pinnallisiksi. Ajankohtaisia, puhuttavia aiheita pudotellaan melkein kuin testaten, miten monta niistä saadaan mahdutettua yksien kansien väliin. Kunnianhimoisuus muodostuu kuitenkin myös teoksen heikkoudeksi, sillä aiheista mitään ei ehditä käsitellä kunnolla loppuun saakka. Aihepiirin käsitteleminen ei laajuutensa vuoksi ymmärrettävästi onnistu läpikotaisin yhdessä kirjassa.
Vitun ruma toimii hyvänä johdattelevana teoksena aiheidensa pariin. Se on selkeä, kevyt ja helppolukuinen ja sen vaihteleva rakenne ja rento kieli pitävät lukijan otteessaan. Haastavat termit selitetään auki hetimmiten niiden ilmaantuessa. Kirjailijoiden luovuus ja kiinnostus kulttuuria kohtaan näkyvät työnjäljessä: kirja on moderni paitsi sisällöltään, myös rakenteiltaan ja kuvituksiltaan. Kirjan ulkonäkö on kuin teemaansa korostaakseen selkeän harkittu ja viimeistelty. Graafinen suunnittelutyö miellyttää silmää ja kirjan hologrammikannet herättävät huomion.
Kirja sopii erityisen hyvin nuorille, aiheesta valmiiksi vain vähän tietäville tai siitä vasta kiinnostuneille. Intersektionaalista feminismiä ja kapitalismikritiikkiä pidempään harrastaneelle kirja toimii lähinnä kevyenä välilukemisena, joka ei tarjoa juurikaan uutta. Näkisin kirjan toimivan erityisen hyvin esimerkiksi yläasteen tai lukion lukumateriaalina. Tieto on paketoitu sopivan ytimekkääseen ja tyylikkääseen pakettiin, ja kokonaisuus on miellyttävä ja helposti lähestyttävä. Lisäksi provosoiva nimi vetää varmasti puoleensa myös heitä, joita mitäänsanomattomat ja väljähtäneet lukukokemukset eivät kiinnosta.