Israelin LHBTIQA+ -yhteisö huolissaan oikeuksistaan vaalien jälkeen

Israelin LHBTIQA+ -yhteisö huolissaan oikeuksistaan vaalien jälkeen

Kuva: Cole Keister

Israelin LHBTIQA+ -yhteisö on huolissaan oikeuksiensa toteutumisesta tulevaisuudessa vaalien jälkeen, sillä äärioikeiston mahdollisuus liittyä maan hallitukseen tulee todennäköisesti muun muassa poistamaan adoptio- ja sijaissynnytyslain lakiesityksien listalta.

Pääministeri Benjamin Netanyahun johtama tuleva hallituskoalitio ei ole piilotellut julkisuudessa vihamielistä suhtautumistaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä palestiinalaisiin. Asiasta uutisoi aiemmin The Guardian.

Netanyahun koalition vaalivoittoon auttaneen äärioikeistopuolueen johtaja Avi Maozn mukaan queer-yhteisö on “uhka perheelle” ja että suurin saavutus, jonka naiset voivat tehdä on mennä naimisiin ja kasvattaa lapsia. Äärioikeiston mahdollisuus liittyä hallitukseen on saanut maan LHBTIQA+ -yhteisön pelkäämään tulevaisuutensa puolesta.

Osa LHBTIQA+ -yhteisön ihmisistä on harkinnut muuttoa toiseen maahan vaalituloksen jälkeen. “Tunsin, että yhteisöni ihmiset on petetty. Se on suuri pettymys, joka on vieläkin vaikea hyväksyä. Olen pettynyt maahani, sillä minua ei kasvatettu tällä tavalla – minut kasvatettiin ottamaan vastuu teoistani ja katsomaan muita ihmisiä siten, että näen heidät ihmisinä”, kertoo muuttoa harkitseva Shay Lerner.

Ääriuskonnollisen ja -oikeistolaisen hallituksen nousu ei tullut toisaalta yllätyksenä monelle vasemmistoa äänestäneelle israelilaiselle – muun muassa 4 vuotta kestäneen poliittisen kaaoksen ja Netanyahun korruptiota koskevan oikeustapauksen vuoksi. Toisaalta hallituskoalition aiemmista neuvotteluvaikeuksista huolimatta hallituksen odotetaan kestävän koko kauden.

“Koen, että olen omistanut elämäni ja aion jatkossakin omistaa elämäni Jumalalle, juutalaisille ja tälle valtiolle. Mutta useiden vuosien ajan Israel on liikkunut tähän suuntaan… Toivon, että jokin muuttuu, mutta en tiedä muuttuuko se”, sanoo vasemmistopuolue Meretz:ia äänestänyt Matan Rudner. Rudner kertoo kuuluvansa seksuaalivähemmistöön ja muuttaneensa Israelin Jerusalemiin vuonna 2017 Yhdysvalloista.

Hallitus tulee todennäköisesti hylkäämään adoptio- ja sijaissynnytyslain esityslistalta. Rudner kertoo olevansa huolissaan siitä, että pystyykö hän perustamaan perheen. “Tulevaisuus, jonka näen itselleni tässä maassa on paljon synkempi kuin ennen vaaleja. En voi kuitenkaan kuvitella tulevaisuuttani muualla kuin Israelissa. Minusta tuntuu, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin jäädä tänne ja taistella oikeuksieni puolesta”, hän sanoo.