Floridalaisen oppilaitoksen syrjivä wc-käytäntö sai tuomioistuimen hyväksynnän Yhdysvalloissa

Floridalaisen oppilaitoksen syrjivä wc-käytäntö sai tuomioistuimen hyväksynnän Yhdysvalloissa

Kuva: Unsplash

Yhdysvaltain muutoksenhakutuomioistuin on antanut hyväksynnän Floridan lukion käyttöön ottamalle periaatteelle, joka estää transsukupuolisia opiskelijoita käyttämästä sukupuoli-identiteettiään vastaavia wc-tiloja. Asiasta uutisoi aiemmin Al Jazeera.

Useat LHBTIQA+ -järjestöt ovat kritisoineet floridalaislukion päätöstä ja varoittaneet, että käytäntö tulee todennäköisesti lisäämään transihmisiin kohdistuvaa syrjintää, väkivaltaa ja näiden uhkaa Yhdysvalloissa. LHBTIQA+ -järjestö Lambda Legalin asianajaja Tara Borellin mukaan muutoksenhakutuomioistuimen päätös on poikkeuksellinen ja ristiriidassa muiden Yhdysvaltain piirien kanssa. Borelli osallistui Floridan lukiota koskevan tapauksen käsittelyyn.

LHBTIQA+ -järjestöjen mukaan muutoksenhakutuomioistuimen päätöstä voidaan pitää voittona sukupuolivähemmistöihin vihamielisesti suhtautuville konservatiiveille, sillä he ovat pitkään kampanjoineet tiukemman sukupuolikäsityksen puolesta kaikissa oppilaitoksissa. Esimerkiksi Oklahoma allekirjoitti toukokuussa niin sanotun “kylpyhuonelain”, jonka velvoittaa julkista koulua käyvän oppilaan käyttämään syntymätodistuksessa ilmoitetun sukupuolen mukaisia vessoja, pukuhuoneita ja suihkuja. Lambda Legal on haastanut lain liittovaltion tuomioistuimessa kutsuen sitä pelon ja vihan lietsomiseksi transihmisiä kohtaan.

Lisäksi useat osavaltiot ja paikalliset lainkäyttöalueet ovat ihmisoikeusjärjestöjen vastustuksesta huolimatta jatkaneet poliitikkaa, joka pyrkii rajoittamaan tai kieltämään transnuoria osallistumasta urheilujoukkueiden toimintaan ja kilpailuihin.