Espanja hyväksyi translakiuudistusta kannattavan lakiehdotuksen

Espanja hyväksyi translakiuudistusta kannattavan lakiehdotuksen

Kuvituskuva Espanjan vuoden 2021 translakia koskevista mielenosoituksista: Mari Vlassi

Espanjan hallitus hyväksyi translakiuudistusta koskevan lakiehdotuksen. Muutokset erottaisivat toisistaan juridisen ja lääketieteellisen sukupuolenkorjausprosessit sekä laskisivat juridisen sukupuolen korjaamisen ikärajaa 16 ikävuoteen. Lakiehdotus odottaa parhaillaan lopullista senaatin hyväksyntää. Translain uudistaminen keräsi paljon kannatusta, mutta toisaalta paljasti hallituskoalitiossa esiintyvän eripuran.

Espanjan hallitus hyväksyi translakiuudistusta koskevan lakiehdotuksen, jonka mukaan sukupuolen juridisen vahvistamisen raja laskee 16 ikävuoteen. Aiemmin juridista sukupuoltaan on voinut korjata ainoastaan täysi-ikäinen henkilö. Asiasta uutisoi aiemmin BBC News.

Translakiuudistusta ajoi Podemos vasemmistopuolue. Podemus kuuluu koalitiohallitukseen yhdessä pääministeri Pedro Sánchezin johtaman sosialistisen työväenpuolueen kanssa. Lakiehdotuksen puolesta äänesti 188 lainsäätäjää ja 150 vastaan. Lakialoite odottaa nyt lopullista hyväksyntää ja on siirtynyt eteenpäin senaatille.

Translakiuudistuksen mukaan juridisen sukupuolensa vahvistamista hakevan henkilön tulee vahvistaa asia kolmen kuukauden kuluttua hakemisesta. Juridista sukupuolta olisi myös mahdollista korjata 12 ikävuodesta eteenpäin tietyin ehdoin – käytännössä tuomioistuimen päätöksellä. Lisäksi translakiuudistus erottaisi juridisen ja lääketieteellisen sukupuolen korjausprosessit toisistaan, jolloin juridisen sukupuolen vahvistaminen ei enää edellyttäisi hakijalta lääketieteellistä transdiagnoosia ja vähintään 2 vuotta kestänyttä hormonihoitoa.

Suuresta tuesta huolimatta, lakialoite on alusta asti herättänyt myös paljon kahtiajakoa muun muassa Espanjan feministien keskuudessa. Myös osa Sánchezin sosialistisen työväenpuolueen jäsenistä vastusti lakialoitetta. Esimerkiksi Sánchezin entinen varapääministeri Carmen Calvon mukaan lakialoite ei ole askel kohti progressiivisuutta – vaan päinvastoin. ”Valtion on tarjottava ratkaisuja transsukupuolisille ihmisille, mutta sukupuoli ei ole vapaaehtoisuuteen eikä valintaan perustuva”, Calvo sanoi.

Podemos -puoluetta edustava tasa-arvoministeri Irene Montero on yksi voimakkaasti translakiuudistusta kannattaneista poliitikoista. Hän kutsui lakiesitystä transihmisten elämän depatologisoinniksi. ”Transnaiset ovat naisia”, Montero sanoi äänestyksen aikana.