Islantiin uusi translaki

Islannin parlamentti on 18.6. hyväksynyt uuden, trans- ja intersukupuolisten ihmisten asemaa koskevan lain, tiedottaa islantilainen transihmisten ihmisoikeusjärjestö Trans Iceland. Trans Iceland, intersukupuolisten ihmisten ihmisoikeusjärjestö Intersex Iceland sekä islannin queer-järjestö National Queer Organisation of Iceland (Samtökin 78) pitävät hyväksyttyä lakia tärkeänä askeleena eteenpäin ja ilmoittavat olevansa tyytyväisiä lain käsittelyn aikana vallinneeseen, pääosin rakentavaan ja kunnioittavaan keskusteluilmapiiriin.

Lakimuutoksen myötä Islanti ottaa käyttöön kolmannen sukupuolikategorian, joka mahdollistaa X-sukupuolimerkinnän juridisissa dokumenteissa ja järjestelmissä. Tämän lisäksi lakimuutos mahdollistaa nimenmuutoksen sekä pääsyn tarpeellisen hoidon pariin ilman lääketieteellistä diagnoosia, tarkoittaen sitä että jatkossa transihmiset eivät enää joudu odottamaan pitkään tai joudu arvosteltavaksi päästäkseen hoidon piiriin tai vaihtaakseen nimensä.

Alle 18-vuotiaat voivat uuden lain myötä korjata sukupuolensa ja vaihtaa nimensä vanhempien suostumuksella. Alaikäinen, jonka vanhemmat eivät anna tähän suostumustaan, voi hakea muutosta erityisen komitean kautta.

Järjestöt kuitenkin kritisoivat parlamenttia siitä, että kompromissien ja muutosten kautta laki jäi vajaaksi siitä mitä se olisi voinut olla. Järjestöt korostavat erityisesti sitä, että intersukupuolisten lasten oikeus keholliseen koskemattomuuteen jäi toteuttamatta sekä sitä, että juridisen sukupuolen korjauksen sekä nimenmuutoksen itsemääräämisoikeuden ikärajaa nostettiin 15 vuodesta 18 vuoteen. Tämän lisäksi järjestöt kritisoivat voimakkaasti sitä, että muutosvaiheessa laista poistettiin lakisääteinen velvoite kuulla HLBTIQA+ -järjestöjä hoitostandardien laatimisen yhteydessä.

Kuvituskuva: Sharon McCutcheon