Identiteetin etsintää ja romantiikkaa – Sarjakuvavinkkejä naisten välisistä suhteista
Kehrääjä keräsi vinkkauslistan sarjakuvista, joissa naissuhteet ovat olennaisessa roolissa.
Naisten väliset suhteet ovat muiden queer-suhteiden tapaan olleet pitkään piilossa kirjallisuudessa, myös sarjakuvissa. Queer-hahmoja on väheksytty ja monesti jopa sensuroitu. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja vähemmistön kuvaus lisääntyy pikkuhiljaa kirjallisuudessa. Kun puhutaan lesbosarjakuvista, Alison Bechdeliä on mahdoton ohittaa. Mutta mitä muuta on saatavilla?
Nagata Kabi: My Lesbian Experience with Loneliness
Seven Seas: 2016
My Lesbian Experience with Loneliness on suosiota kerännyt manga, joka käsittelee seksuaalisuutensa etsimisen lisäksi mielen hyvinvointia. Mangassa nähdään autofiktiivinen kasvutarina nuoresta naisesta, joka havahtuu siihen, että ei ole koskaan harrastanut seksiä. Seksielämän aloittaminen toimii mangan juonena, mutta temaattisesti manga käsittelee paremman elämän ja mielenterveyden tavoittelua. Tarinan ensimmäiset seksikerrat hoituvat rakkaushotellissa maksullisen seuralaisen kanssa.
My Lesbian Experience with Loneliness käsittelee sinällään universaaleja teemoja, mutta käsittelytavassa on jotakin varsin raikasta. Lesboudesta ei tehdä numeroa, eikä seksuaalisuuden pohtiminen ole suuntautumiskriiseilyä. Lisäksi teos kuvaa seksityötä ilahduttavan stigmattomana asiana. Manga on läpeensä herkkä ja vie lukijan haavoittuvaiseen tilaan. Piirrostyyli tukee tätä yleisvaikutelmaa: vaaleanpunainen teema pehmentää toisinaan esiin nousevaa surumielisyyttä.
Mariko Tamaki & Rosemary Valero-O’Connell: Laura Dean Keeps Breaking Up With Me
First Second: 2019
Sarjakuvan päähenkilö Freddy on teinityttö, jolla on on-off -suhde suositun Laura Deanin kanssa. Laura Dean on hurmaava ja komea, mutta hän flirttailee muiden tyttöjen kanssa ja on jo useita kertoja jättänyt Freddyn. Freddyn ystävät ovat vähän kyllästyneitä kuvioon, ja jopa Freddyn vanhemmat vitsailevat tyttärensä kuulematta siitä, miten cool Laura Dean on. ”Kuin leffatähti tai jotain”, Freddyn isä toteaa.
Freddyn lesbous on tarinan maailmassa tavallinen asia, eikä hän ole ainoa vähemmistöhahmo. Freddy on esimerkiksi koulun ohella töissä queer-kahvilassa. Sarjakuvan piirrostyyli on muuten mustavalkoinen, mutta tehosteväri, lämmin vaaleanpunainen korostaa kepeää tunnelmaa. Sarjakuva käsittelee sinällään rankkoja aiheita, kuten haitallisia ihmissuhteita, mutta tuntuu yllättävän kevyeltä lukea. Yksi syy tähän löytyy sarjakuvan lesboystävällisyydessä; Laura Dean Keeps Breaking Up With Me on varsin tuttu tarina nuorten ihmissuhteista, sydänsuruja myöten. On kuitenkin harvinaista saada lukea tätä tuttua tarinaa nimenomaan tyttöjen välisenä.
A.K. Summers: Pregnant Butch
Soft Skull Press: 2014
Omakohtaisessa sarjakuvaromaanissa seurataan, miten päähenkilö Teek hankkii tyttöystävänsä Veen kanssa lapsen. Kehuttu teos käsittelee lesboparin lapsenhankintaa ennen kaikkea maskuliinisen naisen raskausajan kautta. Pregnant Butch on rehellinen ja aito kuvaus, eikä sarjakuvaromaani väistele isointa kysymystä, suoranaista mentaalista konfliktia: Miten raskaus ja maskuliinisuus sopivat yhteen?
Raskaus haastaa monia olennaisia asioita Teekin elämässä; hänen ajatuksilleen esimerkiksi sukupuolestaan ja sen ilmaisemisesta, maskuliinisuudestaan ja seksuaalisesta viehätyksestään annetaankin runsaasti tilaa. Vain muutamassa kohdassa 2000-luvun aikakonteksti näkyy sanavalinnoista. Kuitenkin Pregnant Butch on ainutlaatuinen ja ajatuksia herättävä teos. Se myös paljastaa Teekin ja Veen kohtaamia ennakkoluuloja, usein koomisesti.
Carly Usdin & Nina Vakueva: Heavy Vinyl
Fandogamia: 2018
Sarjakuvan päähenkilö Chris on ysärin loppupuolella elävä teinityttö, joka pääsee unelmiensa työpaikkaan levykauppaan. Pomo ja työkaverit ovat mahtavia, ainakin pienen alkukärhämän selvittyä. Tärkeintä levykaupassa on kuitenkin se, että yksi työkavereista on söpö tyttö, johon Chris on ujon ihastunut. Kun Chrisin lempibändin laulaja katoaa, tapahtuu muutakin dramaattista: Chrisille selviää, että levykaupan kellarissa tapahtuu työporukan todellinen toiminta. Työporukalla onkin salainen tyttöjengi, joka taistelee erilaisia vääryyksiä vastaan.
Heavy Vinyl on hyvän mielen nuortensarjakuva, jossa ysärille sijoittumisesta huolimatta lukija säästetään homoseksuaalisuuden kurjuuskertomuksilta. Chris jännittää sitä, pitääkö hänen ihastuksensa tytöistä ja jos kyllä, pitääkö hän Chrisistä. Tämä on kuitenkin tavallista ihastuneen nuoren epävarmuutta, eikä esimerkiksi homofobialla peloitella. Sarjakuva on selkeä ja värikäs, mikä korostaa kesäistä, kevyttä tunnelmaa. Chrisin pään sisään pääsee helposti myös tyylin ansiosta, kun sekä ihastuksen kohdetta kuvataan tarkoin harkituista näkökulmista että kun lukija näkee, miten täpinöissään Chris on tytöstä. Sarjakuvassa on myös muita seksuaalivähemmistöhahmoja.
Entä suomeksi?
Yllämainittuja teoksia ei ainakaan toistaiseksi ole suomennettu. Sen sijaan esimerkiksi Alison Bechdelin klassikoita, kuten Lepakkoelämää (Like, 2000 & 2010) ja Hautuukoti (Like, 2009), pääsee lukemaan myös suomeksi.
Kotimaista lesbosarjakuvaa edustavat esimerkiksi Annukka Leppänen ja Katsu Kujala teoksellaan Anopin unelma (Sarjamania, 2002).
Tiitu Takalon Kehä (Suuri Kurpitsa, 2007) kertoo nyrkkeilevästä tytöstä, joka tutustuu toiseen nyrkkeilevään tyttöön ja kyseenalaistaa seksuaalisen suuntautumisensa. Takalon sarjakuva on tyyliään myöten synkähkö, mutta myös suorapuheinen. Vaikka albumi on ohut, tarina ehtii käsitellä monta painavaa teemaa. Seksuaalisuuden lisäksi Kehässä pohditaan homofobiaa, lesbojen seksualisointia ja seksuaalisen väkivallan vaaraa.