HIV-rokotteen testaaminen etenee – Covid-19 -tutkimus avainasemassa rokotekehityksessä
Kuvituskuva: Mufid Majnun / Unsplash.
Lääkeyhtiö Moderna on aloittamassa mRNA-teknologiaan perustuvan HIV-rokotteen kliinisiä tutkimuksia ihmisillä. Koronapandemian myötä myös HIV-rokotteen kehittäminen on nopeutunut.
Yhdysvaltalainen lääketeollisuusyhtiö Moderna, joka tunnetaan myös yhtenä ensimmäisten koronarokotteiden kehittäjistä, saattaa olla tekemässä läpimurtoa myös HIV/AIDS-rokotteen parissa. Yhtiön kerrotaan aloittavan ihmistestejä HIV-rokotteelle, joka perustuu myös koronarokotteessa käytettyyn mRNA-rokotusteknologiaan. Kyseisessä teknologiassa rokote ei sisällä epäaktiivista tai elossa olevaa virusta, vaan teknologia perustuu proteiineihin, jotka laukaisevat kehossa immuunireaktion.
MRNA-rokotusteknologiaan perustuvassa rokotteessa on paljon etuja – ne eivät pilaannu yhtä herkästi kuin muut rokotteet, jolloin niiden levittäminen ja massatuottaminen on tavallista rokotetta helpompaa. MRNA-rokote suojaa mahdollisesti paremmin uusia virusvariantteja vastaan: esimerkiksi HIV-viruksesta on tällä hetkellä kuusitoista tunnettua mutaatiota. Aiheesta kirjoitti ensin them.
Moderna aikoo aloittaa mRNA-teknologiaan pohjautuvan rokotteen ihmiskokeilun pian. Moderna etsii 56 HIV-negatiivista ihmistä tutkimukseen, joka alkaa elokuun 19. päivä ja päättyy keväällä 2023. Ensin pyritään testaamaan rokotteen yleistehokkuus, ja myöhemmässä vaiheessa Moderna vertaa tätä tehokkuutta jo markkinoilla oleviin hoitoihin, kuten PReP:iin, HIV-tartunnalta suojaavaan lääkitykseen. Modernan kerrotaan myös olevan kehittämässä influenssarokotusta, joka pohjautuisi samaan mRNA-teknologiaan.
Vaikka erilaisia rokotteita on kehitetty vuosisatojen ajan, useimmat niistä, jotka tehoavat muihin viruksiin, eivät ole olleet kuitenkaan riittäviä HIV:n hoidossa. HIV eli human immunodeficiency virus hyökkää ihmisen immuunijärjestelmää vastaan, ja näin ollen heikentää ihmisen vastustuskykyä muita tauteja ja infektioita vastaan. Jos uusia, rokotukselle resistantteja HIV:n muotoja kehittyisi, tutkijat voisivat muokata mRNA:ta tuottamaan erilaisia proteiineja, jolloin se pystyisi vastaamaan muuttuneeseen virukseen.
Vaikka mRNA-teknologiaa on ollut olemassa vuosikymmenien ajan, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (Food and Drug Administration, FDA) pitkät hyväksymisprosessit ovat limittäneet sitä, kuinka paljon mRNA-pohjaisia rokotteita on päässyt markkinoille. Koronaviruspandemian aiheuttaman kysynnän myötä näitä prosesseja, kuten kliinisiä rokotetestauksia ja FDA:n hyväksyntää, on lähdetty nopeuttamaan.
Moderna ei ole kuitenkaan ainoa taho, joka pyrkii kehittämään HIV-rokotetta: Oxfordin yliopistossa aloitettiin tämän vuoden heinäkuussa ensimmäisen vaiheen kokeet erilaiseen teknologiaan perustuvan, niin kutsutun “mosaiikkirokotteen” kanssa.
Lue lisää aiheesta:
Hiv-tartunnalta suojaavaa PrEP-lääkitystä suositellaan riskiryhmiin kuuluville (Kehrääjä 18.6.2021)