Formulakuljettajat sateenkaaren väreissä Unkarin osakilpailussa

Formulakuljettajat sateenkaaren väreissä Unkarin osakilpailussa

Kuvituskuva: Alberto González Rovira

Aston Martinia edustava F1-kuljettaja Sebastian Vettel osoitti vaatetuksellaan tukea LHBTIQA+-yhteisölle Unkarin Grand Prix 2021 F1-formulakilpailussa. Varoituksista huolimatta 34-vuotias saksalainen esiintyi tapahtumassa sateenkaaren värinen paita ja kasvomaski yllään myös Unkarin kansallislaulun soidessa. Vettelin lisäksi kuljettajat Valtteri Bottas, Lance Stroll ja Carlos Sainz Jr olivat hekin paikalla sateenkaaripaidoissa ja maskeissa ottaen siten kantaa Unkarin pitkään jatkuneeseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien polkemiseen maassa. Kuljettajat kieltäytyivät vaihtamasta paitoja ja maskeja virallisempiin ja saivat tempauksestaan nuhteet tuomaristolta. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä RaceFans-uutissivusto.

Unkarissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut heikko jo pitkään, jonka lisäksi maassa on otettu tänä vuonna käyttöön laki, joka kieltää LHBTIQA+ -vähemmistöistä kertomisen lapsille. Kehrääjä uutisoi laista laajemmin aiemmin tänä kesänä ja sukupuolivähemmistöjen aseman kehityksestä vuoden 2020 keväällä.

Sebastian Vettelin omien sanojen mukaan hän ei juurikaan kadu tuen ilmaisuaan sateenkaarivähemmistöjen ihmisoikeuksien puolesta. Hän kommentoi lisäksi ettei välitä ollenkaan, vaikka tuomaristo päättäisi diskata hänet kokonaan kilpailusta halutessaan. Aikaisemmin Unkarin hiljattain voimaan astunutta, niin sanottua ”lastensuojelulakia” myöskin kritisoinut kilpa-autoilija Lewis Hamilton tuki Vetteliä ja mainitsi olevansa ylpeä hänen kannanotosta inklusiivisuuden ja ihmisten monimuotoisuuden puolesta.