Egyptiläinen queer-aktivisti Sarah Hegazi on kuollut
Kuvituskuva: Goran Horvat
Vuonna 2017 Egyptin Kairossa konsertissa sateenkaarilippua heiluttamassa kuvattu, queer-aktivistina toiminut Sarah Hegazi on menehtynyt. Hegazi päätyi riistämään henkensä pidätyksensä ja vankeusaikanaan kokemansa trauman sekä vuosikausia jatkuneen vainon seurauksena. Aktivistin viimeiset sanat maailmalle olivat “olet ollut äärimmäisen julma, mutta annan anteeksi”.
Egyptiläisen queer-aktivistin Sarah Hegazin ystävät ovat ilmoittaneet Hegazin tehneen itsemurhan Kanadassa 30-vuotiaana. Hegazi oli Egyptin seksuaalivähemmistöyhteisössä näkyvässä ja arvostetussa asemassa, joka teki hänestä homofobisen väkivallan kohteen. Itsemurhaan reagoitiinkin sosiaalisessa mediassa osanottojen lisäksi myös homofobisin kommentein. Siinä missä Hegazin kannattajat postasivat surunvalitteluita, homofobisissa kommenteissa sanottiin, ettei Hegazi ole ”Herran armon arvoinen.” Kommentojien mukaan aktivismiakin suurempi rike oli Hegazin ”syntinen seksuaalisuus.” Asiasta uutisoi ensimmäisenä CNN.
Vuonna 2017 Hegazi oli Kairossa konsertissa, missä hänet valokuvattiin heiluttamassa sateenkaarilippua, jonka johdosta aktivisti pidätettiin. Häntä kuulusteltiin, kidutettiin ja häneen kohdistettiin seksuaalista ahdistelua muiden vankien toimesta, jotka toimivat vanginvartijoiden käskystä. Vankilassa aktivisti vietti lopulta yhteensä kolme kuukautta. Konserttiin liittyvässä ratsiassa pidätettiin Hegazin lisäksi myös useita hänen ystäviään. Egyptian Initiative for Personal Rights -ihmisoikeusjärjestön Dalia Abdel Hameed sanoo, että pidätettyjä ihmisiä oli yhteensä yli 100. Hegazi päästettiin vankilasta takuilla, muiden tuomiot kestivät pääasiassa puolesta vuodesta vuoteen.
Kidutus, kuten vankilaan sulkeminen ja hiljentäminen, ovat tyypillisiä keinoja Egyptin hallinnolle ylläpitää konservatiivisia arvoja, joita perustellaan uskonnolla. Hallinto ei kuitenkaan myönnä harjoittavansa kidutusta. Kovien keinojen käytön kohteeksi joutuvat pääosin naiset, HLBTQ-yhteisön jäsenet sekä sellaiset kansalaiset, jotka eivät hyväksy vallitsevia normeja. Egyptissä HLBTQ-ihmisiä asetetaan syytteeseen ”tavaksi tulleesta irstailusta”, ja Hegazin tuomiona oli ”irstailun mainostaminen.” Vuonna 2001 tapahtuneen, vastaavan ratsian jälkeisessä julkisessa oikeudenkäynnissä pidätetyt miehet peittivät kasvonsa suojellakseen anonyymiteettiään. Myös näitä miehiä oli kidutettu, ja heidän sanojensa mukaan heidän elämäänsä määritti häpeä ja stigma. Vallitsevasta ilmapiiristä huolimatta Hegazi ei halunnut piilottaa kasvojaan. Hegazin ystävä Tarek Salama oli huolissaan aktivistista, koska tämä oli julkisesti vasemmistolainen, valtion väkivaltaa vastaan ja queer.
– Olin kuitenkin myös kiinnostunut ja tunsin nöyryyttä, Salama kertoo.
Vapaaksi pääsemisensä jälkeen Hegazi sai huomata tulleensa perheensä ja naapureidensa hylkäämäksi, jonka lisäksi aktivisti oli myös erotettu työstään. Hegazin mukaan egyptiläinen keskiluokka, joka on maan äänekkäin sosiaaliluokka, on kallellaan sekä sosiaaliseen että uskonnolliseen konservatismiin ja sosiaalista stigmaa kohdistetaan myös seksuaalivähemmistöihin. Samassa konsertissa ollut Ahmed Alaa niin ikään nähtiin sateenkaarilipun kanssa ja hän tuli julkisesti tuomituksi yliopistonsa johdosta. Myös Alaa pidätettiin ja hänkin joutui kokeman häirintää muiden vankien toimesta. Vankilassa Alaa esitti olleensa huumausaineiden vaikutuksen alaisena tarttuessaan sateenkaarilippuun ja oli siksi ollut syyntakeeton. Hän kasvatti partansa ja alkoi johtaa rukouksia uskotellakseen muille vangeille olevansa yksi heistä. Vaikka Alaa kuvaa vankilaa kammottavaksi, hän sanoo, ettei tullut kidutetuksi. Hänelle ei myöskään tehty anaalista tutkimusta kuulustelun yhteydessä, mitä epätieteellisesti harjoitetaan egyptiläisissä vankiloissa selvittääkseen, onko mies harjoittanut homoseksiä vai ei.
– He tekivät sen niin monelle muulle ennen minua, Alaa sanoo.
Myös Alaa pääsi vankilasta kolmen kuukauden päästä.
Vuonna 2018 Hegazi kirjoitti pidätyksestään. Kirjoituksen julkaisi arabian kielellä itsenäinen egyptiläinen nettilehti Mada Masr. Pidätyksen yhteydessä Hegazilta kyseltiin tämän uskosta ja hunnuttomuudesta. Kuulustelijan kysymykset olivat Hegazin mukaan naiiveja ja niitä esitettiin sarkastisella äänellä.
– Hän varmaan ajattelee, että homoseksuaalisuus on uskonto, johon me kutsumme liittymään, Hegazi kirjoitti.
Aktivisti kuvasi olleensa kokemuksiensa jälkeen pelokas, pahasti masentunut ja kärsivänsä posttraumaattisesta stressihäiriöstä sekä paniikkikohtauksista. Hegazi lähti Egyptistä, koska pelkäsi tulevansa pidätetyksi uudelleen. Lähtö Torontoon ei kuitenkaan helpottanut oireita, vaan Hegazi yritti kahdesti itsemurhaa.
– Sarah lähti Egyptistä kaksi vuotta sitten, mutta Egypti ja sen trauma eivät koskaan jättäneet häntä rauhaan, Hegazin ystävä Salama kirjoitti Facebookissa.
– Se oli valtion minulle tekemää, uskonnon sallimaa väkivaltaa, Hegazi totesi vuoden 2018 kirjoituksessaan.
Hegazin asianajajan ja ystävän Mostafa Fouadan mukaan ympäröivä yhteiskunta tuhosi vahvan naisen ja ajoi tämän itsemurhaan.
-[Hegazi] oli vahva, hän olisi voinut selvitä tästä, mutta yhteiskunta tuhosi hänet.
Hegazin itsemurhakirjeen viimeisessä virkkeessä aktivisti kirjoitti:
– Maailmalle: olet ollut äärimmäisen julma, mutta annan anteeksi.