Eduskunta käsitteli translakiesitystä – läpimenosta tarkoitus äänestää tällä viikolla

Eduskunta käsitteli translakiesitystä – läpimenosta tarkoitus äänestää tällä viikolla

Translakiesityksen eteneminen on loppusuoralla, josta kertoo 24.1. pidetty esityksen eduskuntakäsittely. Translaista on tarkoitus äänestää tällä viikolla. Translakiesityksen läpimeno tarkoittaisi sitä, että jatkossa lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjausprosessit erotetaan toisistaan – henkilö voi itse hakea juridisen sukupuolen korjausta 30 päivän harkinta-ajalla. Translakiuudistuksessa on huomioitava ennen kaikkea itsemääräämisoikeuden kunnioitus, ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat.

Eduskunta käsitteli 24.1. translakia, joka läpimenosta on tarkoitus äänestää kuluvalla viikolla. Mikäli translaki hyväksytään, jatkossa henkilö voi itse hakea juridisen sukupuolen korjausta 30 päivän harkinta-ajalla– translain uudistamisessa onkin kyse ennen kaikkea sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeuden kunnioittamisesta. Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

Translain uudistusta on kuvailtu hallitusta repiväksi. Esimerkiksi hallituspuolue Keskustan kansanedustajat saavat äänestää translaista omantuntonsa mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että hallitus tarvitsee oppositiopuolue Kokoomuksen tukea lopullisen äänestyksen aikana. Pääministeri Sanna Marinin sanojen mukaan Keskustan kansanedustajien toiminta ei ole hallituksen yhteisten sääntöjen mukaista.

Kokoomus on vaatinut aiemmin tarkennuksia translakiin muun muassa asevelvollisuutta koskevien kysymysten kohdalla ja asettui tarkennukset saatuaan esityksen taakse valiokunnassa. Kokoomus pyysi tarkennuksia ja korjauksia myös muun muassa siitä, että kuinka usein henkilö voisi korjata juridista sukupuoltaan elämänsä aikana. SDP:n arvion mukaan Kokoomuksen tuki valiokunnassa on riittävä varmistaakseen translakiesityksen läpimenon.   

Translakiesityksen eduskuntakäsittely kesti yhteensä lähes 7 tuntia. Translakiuudistuksen puolesta puhuneet kansanedustajat vetosivat muun muassa ihmisoikeuskysymyksiin – Suomi on saanut toistuvasti huomautuksia kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä esimerkiksi nykyisen translain sisältämästä lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta johtuen. Lisäksi juridisen sukupuolen korjaaminen edellyttää tällä hetkellä mittava lääketieteellinen arviointi.

Myös Seta peräänkuuluttaa Suomen translain uudistamisen olevan merkittävä perus- ja ihmisoikeuskysymys. Lain uudistaminen vahvistaisi Setan mukaan sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten itsemääräämisoikeutta, oikeutta yksityiselämään sekä henkilökohtaista koskemattomuutta. Seta kritisoi eduskunnan käsittelyssä olevaa translakiesitystä sen sisältämistä puutteista, jotka ovat ihmisoikeusjärjestön mukaan täysi-ikäisyysvaatimuksen säilyttäminen juridisen sukupuolen korjaamiseksi. Seta arvioi täysi-ikäisyysvaatimuksen säilyttämisessä olevan kyse poliittisesta konsensuksesta.

Kehrääjä uutisoi translakiesityksen eduskuntakäsittelystä aiemmin lokakuussa, kun esityksestä käytiin keskustelua eduskunnan täysistunnossa. Translaki aiheena herätti hyvinkin kärkästä keskustelua siitäkin huolimatta, että täysistunnossa oli läsnä huomattavasti vähemmän kansanedustajia kuin esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspoliittisen keskustelun aikana. Translain uudistaminen on kirjattu pääministeri Marinin hallitusohjelmaan. 

“Olemme vaatineet translain uudistamista yli 10 vuotta. Ihmisoikeuksista kumpuavat perusteet lain uudistamiselle ovat olleet kirkkaat koko tämän ajan. Uudistus on kuitenkin kerta toisensa jälkeen kariutunut ennakkoluuloihin, tietämättömyyteen ja suoranaiseen vihaan transihmisiä kohtaan sekä poliittisen tahdon puutteeseen”, Seta sanoo. Tiedotteen allekirjoittivat lisäksi Transfeminiinit ry, Trans ry, Translasten ja -nuorten perheet ry, Trasek ry sekä Amnesty International Suomen osasto.

Korjaus 30.1.2013 klo 20:10: Artikkelista on muokattu aiempi hieman epätarkka muotoilu henkilö voi muun muassa korjata juridisen sukupuolen omalla ilmoituksella.” tarkempaan muotoon: “henkilö voi itse hakea juridisen sukupuolen korjausta 30 päivän harkinta-ajalla.”