Bosnia ja Hertsegovinassa annettiin keväällä ensimmäinen tuomio sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja vihapuheesta

Bosnia ja Hertsegovinassa annettiin keväällä ensimmäinen tuomio sateenkaarivähemmistöihin kohdistuvasta syrjinnästä ja vihapuheesta

Kuva: Wikimedia commons

Sarajevon kunnanoikeuden antaman tuomion mukaan nyt jo entinen kansanedustaja Samra Ćosović-Hajdarević on syyllistynyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintään ja vihapuheeseen. Ćosović-Hajdarević oli julkaissut vuonna 2019 sateenkaarivähemmistöjä herjaavan lausunnon Facebook -sivullaan, kun tieto ensimmäisen Sarajevo Priden järjestämisestä oli tullut julki. Laajaa huomiota saaneessa kirjoituksessaan poliitikko väitti Sarajevo Priden olevan uhka valtiolle ja sen kansalle sekä kehotti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eristämiseen yhteiskunnasta.

Bosnia ja Hertsegovinan tuomioistuin on määrittänyt ensimmäistä kertaa maan historiassa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän. Sarajevon kunnanoikeus teki päätöksen huhtikuussa sen jälkeen, kun ihmisoikeusaktivistit nostivat kanteen kansanedustaja Samra Ćosović-Hajdarevićia vastaan. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.

Ćosović-Hajdarevićin oikeustapaus koski hänen vuonna 2019 Facebookissa julkaisemaansa ja laajaa huomiota saanutta lausuntoa. Poliitikko julkaisi lausunnon pian tiedon ensimmäisen Sarajevo Priden järjestämisestä tultua julki.

Kirjoituksessaan nyt jo entinen kansanedustaja esitti näkemyksen, jonka mukaan Sarajevo Pride -tapahtuman tarkoitus on ”tuhota” valtio ja sen kansa. ”Jokaisella on oikeus elää elämäänsä kuten hän haluaa, mutta meillä on myös oikeus valita kenen kanssa me haluamme elää. Minä haluan, että tällaiset ihmiset eristetään ja ajetaan pois lastemme ja yhteiskuntamme luota. Antakaa heidän mennä jonnekin muualle ja perustaa kaupunki, valtio ja itselleen sopiva lainsäädäntö ja omat oikeudet, joita kukaan ei tule kiistämään. Mutta ei täällä”, Ćosović-Hajdarević sanoi lausunnossaan.

Sarajevon kunnanoikeuden tekemän päätöksen mukaan Ćosović-Hajdarevićin lausunto oli syrjivä ja  täytti vihapuheen määritelmän. Hänen todettiin loukanneen LHBTIQA+ -yhteisön ihmisten ”oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun heidän seksuaalisen suuntautumisensa, sukupuoli-identiteettinsä ja seksuaalisten ominaisuuksiensa perusteella”. Ćosović-Hajdarevićia on kielletty jatkossa toistamasta lausuntoaan ja lisäksi hänet määrättiin maksamaan oikeudenkäynnistä aiheutuneet kulut.

”Tämä tuomio on erittäin tärkeä, sillä on todistettu, että vihapuheen levittäminen ja väkivaltaan yllyttäminen LHBTIQ+ -ihmisiä kohtaan verkkoympäristössä (sosiaalisessa mediassa) voi myös eskaloitua ja vaikuttaa LHBTIQ+ -henkilön elämänlaatuun tai johtaa fyysiseen väkivaltaan. Tämä on vahvistus sille, että vihapuhe ja väkivaltaan yllyttäminen sosiaalisissa verkostoissa, erityisesti julkisuuden henkilöiden ja poliitikkojen toimesta, ei ole sallittua ja siitä voidaan rangaista. Tämän vuoden Bosnia ja Hertsegovinan 25.6. järjestettävän Pride -kulkueen hengessä, olkoon tämä tuomio varoitus kaikille – kaikesta vihapuheesta ja väkivaltaan yllyttämisestä tullaan raportoimaan ja me tulemme odottamaan näistä samoja ja vastaavanlaisia tuomoita”, sanoi Sarajevo Pridea järjestävän tiimin jäsen Lejla Huremović seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavalle Sarajevski Otvoreni Centar -järjestölle toimittamassaan lausunnossa.

Ćosović-Hajdarevićin oikeustapaus on ensimmäinen kerta, kun Bosnia ja Hertsegovinan tuomioistuin on tunnustanut seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin perusteella tapahtuvan syrjinnän päätöksessään. Seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin perustuva syrjintä kiellettiin maassa 13 vuotta aiemmin.