BBCn transartikkelin haastatellulta julki transnaisten tappomanifesti

BBCn transartikkelin haastatellulta julki transnaisten tappomanifesti

Kuvituskuva: Aliina

Varoitus: Alla oleva artikkeli sisältää siteerauksia tekstistä, joka sisältää voimakasta kielenkäyttöä, vähemmistöihin kohdistuvia solvauksia, mainintoja seksuaalirikoksista sekä väkivaltauhkauksia, jotka voivat järkyttää erityisesti vähemmistöön kuuluvia ja heidän läheisiään.

Yhdistyneen kuningaskunnan yleisradio BBCn transnaisista ja ahdistelusta julkaisemaa artikkelia koskeva keskustelu sai tällä viikolla uuden käänteen, kun yksi artikkeliin haastatelluista naisista kirjoitti haluavansa tappaa transnaisia. Lisäksi häntä syytetään useista seksuaalirikoksista ja BBCta näiden tietoisesta piilottamisesta.

Viime viikkoina Suomessakin keskustelua on herättänyt Yhdistyneen kuningaskunnan yleisradio BBC:n julkaisema artikkeli, jonka mukaan transtaustaiset naiset painostaisivat cissukupuolisia lesboja seksiin vastoin näiden tahtoa. Artikkelin kriitikot ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että artikkelin ainoana lähteenä käytetty kyselytutkimus on erityisesti transnaisiin kielteisesti suhtautuvan Get the L Out -järjestön perustajan toteuttama ja raportti järjestön julkaisema. Esiin on myös nostettu haastateltujen henkilöiden samanmielisyys, jonka myötä artikkeli antaa kriitikoiden mukaan hyvin yksipuolisen kuvan aiheesta.

Suomessa aiheen toi esille Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Annika Mutanen, joka kirjoitti 28.10. Helsingin Sanomien mielipideosioon kolumnin “Biologian osuutta sukupuolessa ja seksissä ei kannata kiistää“. Mutasen kirjoitus huomauttaa, että “Useimmat transihmiset eivät varmaankaan syyllisty tällaiseen”, mutta toisaalla esittää väitteen suomalaisista ‘transaktivisteista’, joilla löytyy “samanlaista argumentointia” Twitteristä ja että osa heistä ja heidän kannattajistaan olisi “[yrittänyt] aggressiivisesti kiistää koko biologisen sukupuolen merkityksen”. Esimerkkejä edellä mainitusta toiminnasta ei Mutasen kolumnissa esitetä.

Tällä viikolla yksi alkuperäisistä BBC:n artikkeliin haastatelluista, aikuisviihdetaiteilija Lily Cade, kirjoitti sivuilleen useista blogikirjoituksista muodostuvan manifestin, joissa hän selitti kattavammin näkemyksiään transihmisistä, erityisesti transnaisista. Cade, jota itseään on julkisesti syytetty lukuisista seksuaalirikoksista, kirjoitti verkkosivuilleen transnaisten olevan “pedofiileja”, “raiskareita”, “oksettavia”, “mielisairaita”, “satanistisia tr*nsu friikkejä”, “pahoja”, “saalistajia”, “kirjaimellisia paholaisia” ja “hintt*reita”. Cade kertoi kirjoituksissaan olevansa transfobinen ja toivovansa kaikkien muidenkin ryhtyvän transfobisiksi. Cade meni kuitenkin vieläkin pidemmälle ja vaati, että transsukupuolisuus tulee “canceloida” niin suurella voimalla, ettei yksikään uskalla enää koskaan julkisuudessa kulkea “transnaisen polkua”. Lopulta Cade päätti esittää useiden tunnettujen transnaisten, kuten Matrixin ohjanneiden Wachowskin siskosten, tositv-tähti Kaitlyn Jennerin ja painonnostaja Laurel Hubbardin teloittamista. Lisäksi Cade ilmoitti, että miesten velvollisuus on tappaa ne transnaiset, jotka eivät suostu esittämään miehiä sekä vaati ihmisiä tappamaan transihmisten läheisiä, kuten esimerkiksi tositv-tähti Jazz Jenningsin äidin, jonka hän toivoi myös joutuvan joukkoraiskauksen uhriksi.

Useat Caden kirjoituksista on kohdistettu eritoten miehille, jotta nämä kohdistaisivat nykyistä enemmän vihaa ja väkivaltaa transnaisia kohtaan. Miehet kohdistava transnaisiin väkivaltaa jo nyt merkittävissä määrin. Kuva: Inka Tuulia

Toisessa kirjoituksessaan Cade kävi myös transmiesten kimppuun. Kirjoituksessaan Cade solvasi muun muassa raiskauksen uhreiksi joutuneita transmiehiä ja ilmoitti, ettei “kukaan usko transmiesten olevan miehiä”. Teksti kuitenkin kääntyi pian takaisin transnaisiin, joiden Cade väitti olevan kaiken pahan, johon hän laski transsukupuolisuuden, takana. Cade totesi transnaisista että vahvat heistä tappavat itsensä, heikkojen alistuessa “kammottavan varjohirviön” palvelukseen. Cade liitti syytöslistaansa myös homot, joita hän solvasi kattavalla listalla homofobisia termejä, koska hän katsoi, etteivät nämä tee tarpeeksi vastustaakseen transnaisia. Cade totesi lisäksi kristittyjen olleen oikeassa siinä että samaa sukupuolta olevien avioliitto tuhoaa yhteiskuntia ja että avioliitto-oikeutta ei olisi tullut laajentaa homoille. Jää epäselväksi miten tämä liittyy transsukupuolisuuteen.

Yhteensä viidessä kirjoittamassaan blogikirjoituksessa Cade käytti merkittävän määrän transfobisia, homofobisia ja misogyynisiä solvauksia. Muun muassa sanaa “tr*nsu” eri muodoissaan Cade käytti teksteissään 26 kertaa ja sanaa “hintt*ri” 8 kertaa. Lisäksi esimerkiksi sana “pedofiili” toistuu teksteissä 78 kertaa.

Caden kirjoituksissaan esittämien kommenttien johdosta BBC päätyi poistamaan Caden osuuden julkaisemastaan artikkelista sekä myöntämään, että artikkelissa olisi tullut mainita Caden “epäsoveliaasta käytöksestä”, jolla BBC todennäköisimmin viittaa Cadeen kohdistuviin, lukuisiin syytöksiin seksuaalirikoksista. Artikkelissa ei kuitenkaan BBCn myönnytyksen jälkeenkään kerrota “epäsoveliaan käytöksen” tarkoittavan syytöksiä seksuaalirikoksista eikä kerrota millaisia osuuden poistamiseen johtavat kommentit olivat. Cade itse kertoi blogeissaan olevansa tietoinen itseensä kohdistuvista syytöksistä sekä maksaneensa naisille jotta nämä harrastaisivat hänen kanssaan seksiä, huolimatta siitä etteivät nämä naiset halunneet harrastaa seksiä hänen kanssaan. Cade kertoi olleensa tietoinen siitä etteivät nämä naiset halunneet harrastaa seksiä hänen kanssaan.

Verkkomedia PinkNewsin mukaan transtaustaista seksityöntekijää Chelsea Poeta oli haastateltu samaa BBCn artikkelia varten kuin Cadea, jonka yhteydessä Poen mukaan hän kertoi BBClle Cadeen kohdistuneista syytöksistä. Poen mukaan BBC oli tietoinen Cadeen kohdistuvista syytöksistä, mutta päätti tästä huolimatta julkaista Caden osuuden, mainitsematta häneen kohdistuvia syytöksiä. Aktivistiryhmä Trans Activism UK:n julkilausumassa huomautetaankin, että päätös poistaa kaikki maininnat Cadesta tämän syytöksistä uutisoimisen sijaan piilottaa sen todellisuuden, että kuka tahansa taustasta riippumatta voi olla hyväksikäyttäjä. Aktivistiryhmän mukaan Caden syytösten piilottaminen on osoitus siitä, että BBC pyrkii maalaamaan kuvan erityisesti transnaisista hyväksikäyttäjinä ja piilottamaan kaikki todisteet jotka kertoisivat muuta.

Kehrääjä ei yrityksistä huolimatta onnistunut tavoittamaan Lily Cadea kommentoimaan asiaa. Caden verkkosivut, joilla blogit on alkuperäisesti julkaistu, eivät julkaisuhetkellä ole saavutettavissa.