Alaikäisille transnuorille suunnatut lääketieteelliset hoidot kielletty Utahissa toistaiseksi

Alaikäisille transnuorille suunnatut lääketieteelliset hoidot kielletty Utahissa toistaiseksi

Utahin kuvernöörin mukaan tietoa alaikäisille transnuorille tarkoitettujen lääketieteellisten hoitojen pitkäaikaisvaikutuksista tarvitaan lisää ennen niiden mahdollista tarjoamisen jatkamista. Utah on nyt ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio, joka on kieltänyt lailla lääketieteelliset transhoidot alaikäisille – toistaiseksi.

Yhdysvaltain Utahin osavaltion republikaanikuvernööri Spencer Cox on ilmaissut tukensa alaikäisten nuorten sukupuoli-identiteettiä vahvistavien lääketieteellisten hoitojen kiellolle. Hän perusteli näkemystään NBC Newsin Meet the Press -kanavalle antamassaan haastattelussa siten, ettei Utahin osavaltion lainsäätäjillä ole tällä hetkellä tarpeeksi tietoa sekä todisteita hoitojen sallimiseksi. Asiasta uutisoi aiemmin NBC News.

Cox allekirjoitti lakiehdotuksen, joka kieltää alaikäisiä transnuoria saamasta sukupuoli-identiteettiään vahvistavaa lääketieteellistä hoitoa. Coxin itsensä mukaan hän haluaa ensin tutustua lisätietoihin näiden hoitojen vaikutuksista. Utahista tuli tänä vuonna ensimmäinen osavaltio, joka kieltää toistaiseksi sukupuoli-identiteettiä vahvistavat lääketieteelliset hoidot alaikäisille – kuten esimerkiksi murrosiän jarrutushoidon sekä hormonihoidon. Laki ei vaikuta transnuoriin, jotka ovat saaneet transdiagnoosin ennen sen voimaantuloa – tietyin ehdoin.

“Kyse ei ole vain hoidon tarjoamisesta tai tarjoamatta jättämisestä. Kyse on siitä, saatammeko mahdollisesti vahingoittaa nuoria, sillä meillä ei ole tarpeeksi todisteita nähdäksemme seuraukset pitkällä aikavälillä”, Cox perusteli allekirjoittamispäätöstään. Lisäksi Cox mainitsi haastattelun aikana tarpeen järjestää laadukkaampaa psykiatrista apua sukupuoli-identiteettiään pohtiville nuorille.

Ohjelmajuontaja Chuck Todd painosti Coxia vastaamaan kysymykseen siitä, että onko hän henkilökohtaisesti tyytyväinen päätökseen, joka kannustaa alaikäisiä nuoria hakemaan sukupuoli-identiteettiään vahvistavaa hoitoa ilman vanhempiensa apua. Coxin mukaan hänen allekirjoittamansa kielto pysäyttää hoitojen saavutettavuuden, kunnes “parempaa tietoa” on saatavilla. Lisäksi Cox muistutti, ettei kyseessä ole ensimmäinen laki, joka asettuu huoltajan oman päätöksen yläpuolelle lapsen hyvinvoinnin ollessa kysymyksessä.

Coxin päätös näyttäisi kertovan hänen linjanmuutoksestaan. Esimerkiksi viime vuonna hän käytti veto-oikeuttaan estääkseen lakiesityksen, joka pyrki kieltämään transtaustaisia opiskelijoiden urheiluharrastukset tyttöjen joukkueissa. Cox vetosi tuolloin tunteikkaassa lausunnossaan transnuorten suuresta itsemurhariskistä varoittavaan tutkimukseen. Lisäksi Cox korosti kirjeessään, että hän haluaa ilman muuta transnuorten elävän, vaikkei ymmärräkään millaista sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppailu on tai miksi joku kokee sukupuolidysforiaa. Lausunnossaan Cox kannusti lainsäätäjiä ottamaan huomioon, että pienikin hyväksynnän osoitus transnuorille sekä yhteys heihin voivat tehokkaasti laskea heidän itsemurhariskiä.

“Jos pääsisimme tämän kulttuurisodan ulkopuolelle ja kävisimme tällaisia rationaalisia keskusteluja, minusta tuntuisi paljon paremmalta”, Cox totesi Toddille kutsuttuaan transihmisten oikeuksia aiheena asiaksi, josta on vuosien varrella kehittynyt hänen käyttämänsä ilmaisun mukaan “niin myrkyllinen asia”, ettei niistä oikein pysty käymään järkevää keskustelua.

Utahin osavaltion republikaanisenaattori ja taustaltaan perhelääkäri Mike Kennedy kertoi aiemmin tammikuussa pidetyssä kuulemistilaisuudessa kuulleensa paikallisen KUER -radioaseman ohjelmasta, ettei lääketieteellisistä sukupuolenkorjaushoidoista ja niiden pitkäaikaisvaikutuksista ole saatavilla riittävästi tutkimustietoa. Kennedyn mukaan Utahin päätös kieltää alaikäisten nuorten lääketieteelliset sukupuoli-identieettiä vahvistavat hoidot on tervetullut, sillä hänen mukaan Yhdysvallat todistaa parhaillaan lapsiin kohdistuvaa transhoitojen radikaalia ja vaarallista painostusta.