Kainuun Setan puheenjohtaja: Translakia koskeva keskustelu toistuvasti kulminoitunut pukuhuonekeskusteluihin

Kainuun Setan puheenjohtaja: Translakia koskeva keskustelu toistuvasti kulminoitunut pukuhuonekeskusteluihin

Kainuun Setan puheenjohtaja Amelia Eskelisen ja Kajaanin Tyttöjen tuvan tyttötyön kehittäjä Peppiina Hakkaraisen mukaan tasa-arvotyö vaatii sekä aikaa, että asenneilmapiirin muutosta. Eskelinen uskoo, että tulevaisuudessa esimerkiksi transtaustaiset ihmiset voivat olla vapaasti ja näkyvämmin mukana yhteiskunnassa.

Kainuun Setan puheenjohtaja Amelia Eskelisen mukaan translakia ja sen uudistusta koskeva julkinen keskustelu keskittyy vielä liikaa pukuhuoneisiin. Eskelinen sanoo tämän kertovan siitä, että yleisessä asenneilmapiirissä on vielä parannettavaa. Asiasta uutisoi aiemmin Yle.

“Uskoisin, että pikkuhiljaa transihmiset voivat olla vapaasti ja näkyvämmin mukana yhteiskunnassa. Siinä vaiheessa, kun voi olla omia transtaustaisia lapsia tai lapsenlapsia, asenteet muuttuvat”, Eskelinen uskoo. Hänen mukaan asenteiden muutos ei tapahdu tietoa lisäämällä, vaan asenteita muuttamalla.

Translakia ja transsukupuolisuutta koskevan asenneilmapiirin muutos vie Eskelisen mukaan aikaa. Kajaanin Tyttöjen tuvan tyttötyön kehittäjä Peppiina Hakkarainen kertoo olevansa Eskelisen kanssa samaa mieltä asiasta. Hakkarainen muistuttaa, että translakikeskustelussa unohdetaan usein se, että asiattomasti pukuhuoneissa käyttäytyviä varten on olemassa eri lait.

“Koen, että tarvitsemme nimenomaan turvallista ilmapiiriä käydä keskustelua, saada lisää tietoa, tulla nähdyksi ja kuulluksi ja näyttää, että olemme samanarvoisia”, Hakkarainen sanoo ja painottaa, että tasa-arvotyö vaatii aikaa. Oman haasteensa tuo muun muassa Tyttöjen tuvan hiljattain saama kielteinen rahoituspäätös. Hakkaraisen mukaan toivoa on vielä, mutta jos rahoitusta ei kaikesta huolimatta saada, tilanne turvallisempien tilojen suhteen on vaikeampi Kainuun alueella.

Myös Eskelisen mukaan maailma ei ole vielä valmis, jotta sukupuolivähemmistöt voisivat näkyä ja kuulua vapaammin esimerkiksi työelämässä.

“Minulle ei ole tullut kukaan suoraan kasvotusten puhumaan, mutta selän takana puhutaan. Työpaikoilla tilanne voi olla hyvin vaikea. Esimerkiksi edellisessä työpaikassani en olisi voinut nähdä itseäni työskentelemässä transition jälkeen”, Eskelinen kertoo.

Eskelisen ja Hakkaraisen lisäksi muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) mainitsi yhteiskunnallisen asenneilmapiirin muuttumisen translakia käsittelevän eduskunnan kyselytunnin aikana. “On ihmisiä, jotka eivät koe, että he ovat omassa kehossaan sinuja itsensä kanssa. Näin se on, ja näin se on ollut maailman sivu”, Kiuru sanoi. Suomen translakiuudistus hyväksyttiin äänin 113-69.