Vinokino poisti Adam-elokuvan ohjelmistostaan

Kuvituskuva: gagnonm1993

Vinokino, Suomen ainoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöteemoihin keskittynyt elokuvafestivaali, on päättänyt poistaa ohjelmistostaan Rhys Ernstin ohjaaman Adam-elokuvan. Päätöstä edelsi Vinokinoa koordinoivan Turun seudun Seta ry:n hallituksen pitkä, kaikkia näkökulmia huomioonottava keskustelu, jonka käynnisti Vinokinon saama palaute elokuvaa koskien. Päätöstä perustellaan kaikille turvallisen tilan varmistamisella, tiedottaa Vinokino Twitterissä sekä verkkosivuillaan. Vinokino järjestetään Turussa 18.-20.10., Oulussa 25.-27.10. ja Helsingissä 22.-24.11.

Kritiikki Adamin sisällyttämisestä Vinokinon ohjelmistoon alkoi valtakunnallisen Seta ry:n jaettua 1.10. Twitterissä Vinokinoa mainostavan julkaisun, jossa mainittiin Adamin olevan osa ohjelmistoa. Twiitissään Seta kuvaili Adamia aikuistumiskomediaksi.

Vastaanotto ollut ylivoimaisesti positiivinen

Vinokinon päätös otettiin Twitterissä vastaan tyytyväisenä ja sitä pidettiin suuren enemmistön mukaan hyvänä ratkaisuna. Erityisesti LHBTIQA+ -yhteisön jäsenet ovat kiittäneet Turun seudun Setaa sekä Vinokinoa päätöksestä.

Kaksi päivää julkaisun jälkeen kuitenkin twiittiin alkoi ilmestyä päätöstä paheksuvia vastauksia. Huomattavaa näissä kommenteissa oli se, että valtaosa paheksuvista kommentoijista ei ollut aiemmin osoittanut minkäänlaista kiinnostusta LHBTIQA+ -aiheisiin, kulttuuriin tai tapahtumiin.

Adam on ollut pitkään LHBTIQA+ -yhteisön sisäisen kritiikin kohteena

Adam perustuu Ariel Schragin, joka on tunnettu esimerkiksi L-koodin käsikirjoittajana sekä Transparent-sarjan tuottajana, vuonna 2014 kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Kirja on saanut osakseen kattavasti kritiikkiä sen tavasta esittää transihmisille erittäin vahingollisia myyttejä sekä sen sisältämästä seksuaalisesta väkivallasta ja erityisesti lesboihin kohdistetun “käännyttävän” seksuaalisen väkivallan romantisoinnista.

Elokuvaversion ohjannut Rhys Ernst on kertonut, että käsikirjoitus poikkeaa huomattavasti alkuperäisestä tekstistä ja että räikein seksuaalinen väkivalta on jätetty elokuvaversiosta pois. Elokuvaversiossa kuitenkin tarinan transfobista narratiivia noudatteleva perusajatus lesboon ihastuvasta cismiehestä, joka päästäkseen suhteeseen tekeytyy transmieheksi, on säilytetty.

Kuvausryhmän toiminnasta on myös noussut kritiikkiä siinä esiintyvien taustanäyttelijöiden joukosta. AI nimellä esiintyvä näyttelijä on kuvaillut kuinka taustanäyttelijöille ei kerrottu mistä elokuvasta on kyse, käsikirjoitusta ei annettu ja kohtelu kuvauspaikalla oli transfobista.

Perusteluja elokuvan alkuperäiseen valintaan ei ole annettu

Twitterissä Vinokinon saamassa kritiikissä pyydettiin myös selvitystä siihen, miksi elokuva on alunperin valittu festivaalin ohjelmistoon. Vinokinon tiedotteen jälkeen pyyntöjä selityksestä on toistettu, sillä tiedotteessaan Vinokino ei perustellut miksi Adam oli alunperin katsottu festivaalille sopivaksi ja mikä muuttui valinnan ja kritiikin välillä siten, että elokuvan ei enää katsottu soveltuvan festivaaliin.

Kehrääjä on pyytänyt Vinokinolta kommentteja valintaprosessista, mutta julkaisuhetkellä Vinokino ei ole vastannut kysymyksiin.