Venäjä aikoo kiristää ”homopropagandalakia” – käyttää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä propagandavälineenä oikeuttaakseen hyökkäyksen Ukrainassa

Venäjä aikoo kiristää ”homopropagandalakia” – käyttää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä propagandavälineenä oikeuttaakseen hyökkäyksen Ukrainassa

Venäjän hallinto suunnittelee laajentavansa ”homopropagandalain” kattamaan alaikäisten sijaan koko väestön. Presidentti Vladimir Putinin ja Kreml-mielisten puhe koskien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on kovaa, ja ”LGBT-propagandaa”, jota on nimitetty jopa satanismiksi, käytetään maan hallinnon toimesta Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen oikeuttamiseen. Venäläiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajat pitävät lain laajennusta putinismina, vähemmistöille vaarallisena ja koko Venäjän kansan menetyksenä.

Latviassa sijaitseva, venäjän- ja englanninkielinen Meduza-julkaisu on seurannut Venäjän aikeita muuttaa ns. homopropagandalakia: Vuodesta 2013 alkaen ”propagandan levittäminen” on ollut laitonta kohdistettuna alaikäisiin ja tätä pyritään nyt laajentamaan. Valtionduuman varapuheenjohtaja Pjotr Tolstoi kirjoittaa Telegram-kanavallaan, että ”LGBT:n hyväksyminen on osa hybridisodankäyntiä ja aiheuttaa vaaraa kaikille kansalaisille eikä vain lapsille.” Hän vahvisti 20.10, että ”LGBT-propagandan” laajasti kieltävä lakiehdotus on saapunut duumaan. Duuma ilmoitti, että lain käsittely voitiin aloittaa lokakuun lopussa.

Meduzan mukaan homofobia on jo kirjattu lakiin Venäjällä ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vainotaan maassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin myös hyödyntää homo- ja transfobiaa osana yritystään oikeuttaa Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä. Hän esittää LGBT-oikeuksien puolustamisen lännen rappion merkkinä ja väittää haluavansa ”suojella” venäläisiä esimerkiksi sukupuolen moninaisuudelta. Meduza asettaa Putinin retoriikan historialliselle jatkumolle – diktaattorit ovat ennenkin vainonneet vähemmistöjä. Tilanne Venäjällä onkin huonontunut lähivuosina., esimerkiksi vuonna 2014 Putin vielä tarkensi, että ”propagandalaki” ei estä homoseksuaalisia suhteita. Ennen Putin esitti, että Venäjällä homopareilla on samat oikeudet kuin heteropareilla, mutta nykyään hän avoimesti rinnastaa homoseksuaalisuuden lasten ahdisteluun ja satanismiin. Duuman Dmitri Pevtsov tervehti lokakuun alussa mobilisoituja venäläisiä kertomalla, että Ukrainaan lähdettäisiin sotimaan perheen vuoksi:

– Jotta olisi äiti, isä ja lapset – eikä setä, setä ja joku ei-tietoa-kuka.

Pevtsov väitti myös taannoisessa TV-esiintymisessään, että Ukrainan merkittävimmät puolustajat ovat homoseksuaaleja – tosin hän ei käyttänyt homoseksuaaleista neutraalia ilmaisua.

Propagandaa levittävätkin Putinin lisäksi myös muut venäläiset poliitikot ja Kreml-mieliset toimittajat, jotka kertovat tarinoita Ukrainan armeijan ”irstailuista” ja esittävät itsensä taistelijoina ”normaalin tulevaisuuden” puolesta. Duuman ”propagandalain” laajentamista koskevissa, julkisissa keskustelutilaisuuksissa on kuultu muun muassa siitä, että ”venäläiset valittavat LGBT-propagandasta” kirjoissa ja peleissä, joiden K-18-merkintä ei todellisuudessa estä lapsia pääsemästä näiden medioiden pariin. Keskusteluissa on nostettu esille huoli siitä, että nykyisellä lainsäädännöllä mitään ei ole tehtävissä, ”edes elokuvien ja näytösten tekoprosessiin puuttuminen” ei ole mahdollista. Tällainen toiminta ei kuulemma ole sensuuria, sillä tarkoituksena ei lakiesityksen puolustajien mukaan ole kieltää sateenkaariaiheista puhumista, ainoastaan “propaganda”. Kuitenkin ”propagandan” lisäksi pidetään hyvänä ideana kieltää ”perinteisten arvojen” kritisoiminen sekä sanat ”LGBT” ja ”gender”. Myös näissä keskusteluissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on pidetty merkkinä satanismista – ja satanismia oikeutuksena hyökkäykselle Ukrainaan.

Meduza on haastatellut aiheesta lukuisia venäläisiä kulttuuritoimijoita ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolustajia: Youtubettaja ja toimittaja Karen Šainjan sanoo, että uusi laki olisi ”kaikkia koskettava katastrofi.” Hänen mukaan vain poliitikot voivat hyötyä uudesta laista, kun taas häviäjien joukkoon lukeutuu queer-ihmisten lisäksi koko venäläinen yhteiskunta. Šainjan arvelee, että lain myötä väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan lisääntyy, kuten kävi myös vuonna 2014. Kirjailija Jelena Klimova puolestaan arvelee, että laki johtaa sakkoihin, samalla tavoin kuin alaikäisiä koskevan, alkuperäisen ”propagandalain” voimaan astumisen aikana tapahtui.

– LGBT-ihmisten elämän arvo laski merkittävästi vuodesta 2013 alkaen, Klimova kertoo.

Jalkapalloilija Nadežda Karpova toteaa, että vähemmistöjen oikeuksien vähentäminen ei nyky-Venäjällä ole ylipäätään uusi asia. Karpovan mukaan tämä on ”klassista putinismia, joka tekeytyy kirkolliseksi ja pyhäksi missioksi”. Karpova kuvailee näkemystään vallankahvassa olevien ajatusten kulusta:

– Jos kansalaiset voivat valita, kenen kanssa he makaavat, ehkä he myöhemmin haluavat valita myös presidentin?

Sphere-säätiön edunvalvonnasta ja monitoroinnista vastaavan tiimin johtaja Aleksandr Belikin mukaan LGBT-keskustelu on ylipäätään aloitettu, jotta venäläisten huomio siirtyisi muualle Ukrainaan kohdistetusta hyökkäyksestä, Venäjän armeijan epäonnistumisista ja laajasta mobilisaatiosta.