Meksikon väkirikkain osavaltio hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Meksikon väkirikkain osavaltio hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

Meksikon väkirikkain osavaltio México äänesti 11.10. samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen tunnustamisen puolesta. Muun muassa Twitterissä julkaistussa lainsäätäjän lausunnossa uutista kuvailtiin osaksi historiaa. Ensimmäinen samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistanut Meksikon alue on Mexico City – pääkaupunki on tunnustanut samaa sukupuolta olevien avioliitot jo vuodesta 2009.

Méxicon osavaltion kongressi äänesti 11.10. ylivoimaisella enemmistöllä samaa sukupuolta olevien parien avioliittojen tunnustamisen puolesta. Yhteensä 50 lainsäätäjää äänesti lain puolesta ja 16 vastaan. Asiasta uutisoi aiemmin Reuters.

Tieto tasa-arvoisen avioliittolain käyttöönotosta tuli pian sen jälkeen, kun osavaltiot Sonora ja Sinaloa päättivät tunnustaa samaa sukupuolta olevien avioliitot. Mexico City tunnusti vuonna 2009 ensimmäisenä Meksikon alueena samaa sukupuolta olevien avioliitot.

– Tasa-arvoinen avioliitto on julkinen instituutio, jossa kaksi ihmistä päättää vapaasti jakaa elämänsä, Méxicon osavaltion lainsäädäntöelin twiittasi kongressin äänestyksen tuloksesta.

Viranomainen twiittasi lisäksi lainsäätäjä Juana Bonilla Jaimen lausunnon, jonka mukaan LHBTIQA+ -aktivistien kamppailu saada lakiesitys parlamenttiin on huomioitu ja tunnustettu. Tasa-arvoisen avioliittolain käyttöön ottoa kuvailtiin lausunnossa osaksi historiaa.

México on 29. 32:sta Meksikon osavaltioista, jotka ovat ottaneet käyttöön tasa-arvoisen avioliittolain. México tunnetaan Meksikon väkirikkaimpana alueena – osavaltion asukasluku on lähes 17 miljoonaa. Suuren asukasmääränsä lisäksi osavaltio tunnetaan siitä, että siellä esiintyy merkittävästi sukupuolittunutta väkivaltaa.

Ensimmäinen valtiollisella tasolla samaa sukupuolta olevien avioliitot tunnustanut Latinalaisen Amerikan maa on Argentiina, joka otti tasa-arvoisen avioliittolain käyttöön vuonna 2010. Maailmanlaajuisesti toimiva, LHBTIQA+ -oikeuksien seurantakeskus Equaldex raportoi, että samaa sukupuolta olevien avioliittoja ei tunnusteta tai ne ovat edelleen laittomia useassa Latinalaisen Amerikan maassa, kuten Boliviassa, Venezuelassa, Perussa ja Paraguayssa sekä suurimassa osassa Keski-Amerikkaa ja osassa Karibiaa.