Uusi sateenkaariyhteisön baari-kahvila Helsinkiin – joukkorahoitusta menestyksekkäästi kerännyt Kvääristö etsii nyt tiloja
Kuvakaappaus Kvääristön joukkorahoituskampanjasta mesenaatti.me -sivulla.
Lähes 48 000 euroa keränneen Kvääristö-hankkeen tarkoitus on perustaa baari-kahvila, joka on suunnattu erityisesti queer-naisille ja sukupuolivähemmistöille. Kvääristöön ovat kuitenkin kaikki tervetulleita, kertoo Ellen Kantola, yksi hankkeen vetäjistä.
Joukkorahoituskampanjallaan alle kahdessa kuukaudessa 47 785 € kerännyt Kvääristö-hanke perustaa baari-kahvilatilan Helsinkiin. Hankkeen mesenaattisivulla myytiin erilaisia vastikkeita, kuten tarroja ja lahjakortteja, joilla voi liiketoiminnan alkaessa lunastaa tuotteita baari-kahvilasta. Mesenaatteja oli yhteensä 959, ja 30 000 euron minimitavoite saatiin ylittymään.
Kvääristön takana ovat Ellen Kantola, Heli Yli-Räisänen ja Johanna Junnila. Kaikki tiimin jäsenet kertovat kuuluvansa itse sateenkaariyhteisöön. Kehrääjä haastatteli Kantolaa, joka sanoo, ettei halua olla itse valokeilassa, vaan hänelle tärkeämpää on se, mitä hankkeessa tehdään. Tuotantotaloutta opiskeleva Kantola kertoo löytäneensä itsensä Kvääristö-hankkeen parista pohdittuaan, mikä hänelle olisi sopiva tapa toimia sateenkaariyhteisön hyväksi.
– Tarvitaan paljon erilaista aktivismia ja poliittista vaikuttamista, mutta minä en osaa tehdä sellaista. Osaan perustaa yrityksiä, joten haluan luoda turvallisen, kestävän ja taloudellisesti omavaraisen tilan sateenkaariyhteisön tapaamisia varten. Omavaraisena emme ole riippuvaisia esimerkiksi siitä, haluaako vuokranantaja vuokrata tilaa alemmalla hinnalla, Kantola sanoo.
—
Mesenaattikampanjan sivuilla Kvääristöä kuvaillaan “kivaksi, tuttavalliseksi naapurustoksi”, joka on suunnattu sateenkaareville naisille ja sukupuolivähemmistöön kuuluville henkilöille. Hankkeen vetäjien mukaan homobaarit on usein suunnattu cishomomiehille, ja valtavirran baareissa taas vallitsee cisheteromieskeskeinen, välillä turvatonkin baarikulttuuri. Miesvaltaisen ravintola-alan vastapainoksi Kvääristö halutaan suunnitella queer-naisten ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien tarpeet edellä.
Kvääristö sai osakseen kritiikkiä mesenaattikampanjan aikana siitä, että viestinnässä painotettiin naisia ja naiseutta. Somessa ihmeteltiin, eikö Kvääristö ole esimerkiksi transmiesten paikka. Kantola pahoittelee puutteellista viestintää ja sanoo, että kaikki ovat baari-kahvilaan tervetulleita – myös cisheterot, jotka kokevat Kvääristön arvot omikseen.
– Todella monet sateenkaarivähemmistöjen paikat ovat miesten omistamia ja miehille suunnattuja, mutta emme myöskään halua tehdä esimerkiksi pelkästään cislesbojen paikkaa. Huomioimme myös miehet, mutta meillä on oma fokuksemme toiminnassa. Ei voida tehdä kaikille kaikkea, Kantola toteaa.
Hankkeen tarkoituksena on luoda tila, jollaista ei Helsingistä tällä hetkellä löydy. Myös muualla maailmalla queer-naisille suunnatut tai queer-naisia varten suunnitellut baarit ja kahvilat ovat Kantolan mukaan aliedustettuina:
– Esimerkiksi Lontoon kokoisessa kaupungissa on paljon miesten baareja sekä kaikelle sateenkaariväelle suunnattuja baareja, mutta ainoastaan yksi vain naisille suunnattu homobaari.
—
Kvääristö on kerännyt jo laajan seuraajakunnan sosiaalisessa mediassa, ja tiimi on järjestänyt muutamia tapahtumia Helsingissä. Syksylle suunniteltu suurempi tapahtuma peruuntui koronapandemian takia. Ellen Kantola kertoo, että tapahtumista on saatu hyvää palautetta, ja ne ovat innostaneet myös Kvääristön tiimiä.
– Somekampanjan ja viestinnän tekeminen etänä on välillä vähän puuduttavaa. Kun näkee täyden terassin, jossa porukka tanssii ja näkee innostuksen ihmisten kasvoilla, muistaa taas, miksi tätä tehdään, Kantola sanoo.
Kantola kertoo, että intensiivisen joukkorahoituskampanjoinnin jälkeen Kvääristön tiimi on pitänyt hetken hengähdystaukoa. Parhaillaan on käynnissä tilojen sekä rahoittajien ja yhteistyökumppaneiden etsintä, esimerkiksi pitkän linjan ravintolayrittäjiä haetaan mukaan projektiin. Lisäksi mesenaattikampanjaan osallistuneita henkilöitä pyydetään mukaan suunnittelemaan tulevan baari-kahvilan konseptia tarkemmin ja kartoittamaan kävijöiden tarpeita.
Tavoitteena on avata baari-kahvila talvella tai keväällä 2022 – tarkempi aikataulu varmistuu Kantolan mukaan sitten, kun Kvääristölle on löydetty tila. Budjettiin sopivaa, esteetöntä tilaa on haastavaa löytää Helsingin kantakaupungin alueelta, sillä kysyntä vapaista liiketiloista on suurta ja esteettömiä tiloja on vähän, Kantola kertoo. Tilan löytäminen on tällä hetkellä ensisijainen asia, sillä myös esimerkiksi työntekijöiden rekrytointia, baari-kahvilassa myytäviä tuotteita ja tarvittavia laitehankintoja voidaan alkaa miettiä tarkemmin vasta liiketilan varmistuessa.
– Jos löytyy sellainen tila, jonka voi jakaa kahteen erilliseen huoneeseen, voisi olla mahdollista järjestää tapahtumia toisessa tilassa. Myös esimerkiksi vapaaehtoistoimijat ja aktivistit voisivat järjestää tällaista toimintaa. Toinen puoli olisi aina avoinna kaikille, Kantola suunnittelee.