Tutkimusjohtaja: Valiokunnilla vapaus päättää kutsumistaan asiantuntijoista
Kuvituskuva: Mustafa Kücük – v. Gruenewaldt
Julkista keskustelua on käyty hiljattain siitä, keitä eduskunnan lakivaliokunta kutsuu asiantuntijoina translakiuudistuksen kuulemiseen. Kritiikkiä on herättänyt erityisesti aktiivisesti sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastustavien toimijoiden, kuten LHB-liiton, kutsuminen kuultavaksi.
Muun muassa Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo on kritisoinut hiljattain eduskunnan lakivaliokunnan päätöstä kutsua LHB-liitto translakiuudistusta käsittelevään kuulemiseen. Asiasta uutisoi aiemmin Yle. Translain uudistamisen kannattajat katsovat LHB-liiton edustavan niin kutsuttua anti-gender -liikettä.
– Moni on syystä ollut huolissaan siitä, että lakivaliokunta kuulee paikan päällä LHB-liitto ry -nimistä yhdistystä. Järjestö kuuluu transoikeuksia vastustavaan ja konservatiiviseen kansainväliseen LGB-Allianceen. Miksi ihmeessä transfobinen järjestö on kutsuttu paikalle?, Honkasalo twiittasi 14. lokakuuta.
Kansanedustajan mukaan sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastustavan yhdistyksen kutsuminen kuulemiseen on ongelmallista myös siksi, että merkittävä osa suuresta yleisöstä ei ole tietoinen siitä, mistä anti-gender -liikkeen toiminnassa on kyse. Honkasalon twiittiä seurasi laajempi yhteiskunnallinen keskustelu siitä, keitä tulisi kuulla asiantuntijoina translakiuudistuksen valmistelussa. Translakiuudistusta kannattavat kritisoivat LHB-liiton lisäksi alkuperäiseen asiantuntijasuunnitelmaan jälkikäteen lisättyjen Naisten rintama ry:n, professorin roolissa kuultavaksi kutsutun, Kristillisdemokraattien paikallispoliitikko Tapio Puolimatkan sekä kristillisen sielunhoitoyhdistys Suomen ACC:n, jonka jäsenistöön lukeutuu muun muassa niin sanotuista eheytyshoidoista tunnettu Elävät Vedet ry, kutsumista kuultavaksi.
Politiikan asiantuntijakuulemisiin perehtynyt Helsingin yliopiston tutkimusjohtaja Kati Rantala kommentoi asiaa Ylelle todeten, että valiokunnilla on vapaus päättää kutsumistaan asiantuntijoista.
– Kysyn, miksi ei pitäisi kuulla valiokuntien esittämiä asiantuntijoita ja johtuuko se siitä, että nämä edustavat lakiesitykselle osittain kielteistä kantaa? Demokratiaan kuuluu moniäänisyys ja moniarvoinen keskustelu, Rantala muistutti.
Ylen tietojen mukaan keskustelua on käyty siitä kuullaanko transvastaisuudesta syytettyjä asiantuntijoita kasvotusten vai kirjallisesti. Kaikki edellä mainitut toimijat vastustavat translain uudistamista, mutta kiistävät syytökset transfobiasta. Kuitenkin LHB-liiton sisarjärjestöistä LGB Alliancen Irlannin ja Australian osastot ovat vihaliikkeisiin erikoistuneiden tutkijoiden maaraporteissa luokiteltu vihaa lietsoviksi ääriryhmiksi.
Toimijoista LHB-liitolla ja Naisten rintamalla on paljon yhteistä – molemmat yhdistykset on perustettu viime vuonna ja toimivat samassa osoitteessa. Huomiota herättävät lisäksi kytkökset muihin valiokunnan asiantuntijoihin, sillä valiokunta on aiemmin pyytänyt erikseen lausuntoa translakiuudistuksesta henkilöltä, joka on aiemmin esiintynyt julkisuudessa äänekkäänä LHB-liiton kannattajana.