Thaimaasta mahdollisesti toinen samansukupuoliset suhteet juridisesti tunnustava Aasian valtio
Kuva: Wikimedia Commons
Thaimaassa käsitellään parhaillaan lakiehdotusta, joka voimaan astuessaan sallisi samansukupuolisille pareille oikeuden rekisteröidä parisuhteensa. Apulaishallituksen tiedottajan mukaan hallituksen on vielä tutkittava lakiehdotus ja saatava sille julkista palautetta ennen sen mahdollista hyväksymistä. Mikäli laki hyväksytään, Thaimaasta tulisi Taiwanin jälkeen toinen samansukupuoliset parisuhteet juridisesti tunnustava Aasian valtio. Lakiehdotusta on toisaalta myös kritisoitu heteronormatiivista syrjintää ylläpitäväksi.
Thaimaasta on mahdollisesti tulossa ensimmäinen samansukupuolisen parien rekisteröidyt parisuhteet laillistanut Kaakkois-Aasian valtio. Thaimaan hallitus on Bloombergin lähteen mukaan hyväksynyt lakiehdotuksen, joka voimaan astuessaan sallisi samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden rekisteröidä parisuhteensa. Uutisesta kirjoitti aiemmin PinkNews.
Hallituksen hyväksymässä lakiehdotuksessa ei käytetä suoraan termiä ”avioliitto”, mutta käytännössä se takaisi samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden adoptoida lapsia, omistaa yhteisesti omaisuutta sekä saada perintöoikeus kumppanien välille. Lakialoitteessa rekisteröity parisuhde määritellään kahden, vähintään 17-vuotiaiden samaa sukupuolta olevien henkilöiden suhteeksi, joista vähintään toinen on Thaimaan kansalainen. Lakiesitys on parhaillaan siirtynyt parlamentille odottamaan sen mahdollista hyväksyntää.
Apulaishallituksen tiedottaja Rachada Dhnadirek ilmoitti 7.6. hallituksen hyväksyneen oikeusministeriön vuonna 2020 tukeman aiemman lakiversion. Dhnadirekin mukaan hallituksen on kuitenkin vielä tutkittava lakiehdotus ja saatava sille julkista palautetta ennen sen mahdollista hyväksymistä. ”Siviilikumppanuuslaki on virstanpylväs thaimaalaiselle yhteiskunnalle tasa-arvon edistämisessä kaikkia sukupuolia edustavien ihmisten välillä. Tämä vahvistaa seksuaalisesti monimuotoisten ihmisten perheitä ja sopii nykyiseen sosiaaliseen tilanteeseen”, kommentoi Dhnadirek heinäkuussa vuonna 2020 aiemman lakiversion saatua oikeusministeriön tuen.
Lakiesitystä on toisaalta myös kritisoitu. Muun muassa asianajajien ja LHBTIQA+ -aktivistien esittämän väitteen mukaan lakiesitys rekisteröidyistä parisuhteista on kiistatta iso askel eteenpäin Thaimaan LHBTIQA+ -yhteisön oikeuksien toteutumisen eteen, mutta se ei ole tästä huolimatta vielä riittävä muutos vähemmistöjen tasa-arvon edistämiseksi. LHBTIQA+ -aktivisti ja nuorisojärjestö Free Youthin pääsihteeri Tattep Ruangprapaikitsereen CNN:lle antaman kommentin mukaan kyseessä ei ole virstanpylväs sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumiselle Thaimaassa, vaan päinvastoin ”este tehdä avioliitosta saavutettava kaikille”.
Jakoa avioliittoon ja rekisteröityyn parisuhteeseen kritisoi lisäksi elokuvantekijä ja Thaimaan ensimmäisenä transtaustaisena kansanedustajana tunnettu Tanwarin Sukkhapisit. ”Tämä on toinen naamioituneen syrjinnän muoto. Me emme halua mitään erityistä, me haluamme vain tulla kohdelluksi kuten muita kohdellaan”, sosiaalidemokraattipuolue Move Forward Partyn kansanedustaja sanoi.
Jos Thaimaa hyväksyy lakiehdotuksen, siitä tulisi siten ensimmäinen tämänkaltaisen lain hyväksynyt Kaakkois-Aasian valtio. Se tarkoittaisi myös sitä, että Thaimaa olisi Taiwanin jälkeen toinen Aasian lainkäyttöalue, joka tunnustaa juridisesti samaa sukupuolta olevien kansalaisten parisuhteet. Taiwan laillisti samansukupuoliset avioliitot vuonna 2019.