Sveitsiin tasa-arvoinen avioliittolaki

Sveitsiin tasa-arvoinen avioliittolaki

Kuvituskuva: Brianna Swank

Perinteisen konservatiivisesta maasta tulee Euroopan 17. maa, joka on muuttanut avioliittolakinsa tasa-arvoiseksi. Maan korkein hallintoelin, liittokokous, hyväksyi alahuoneen hyväksymän lakimuutoksen tiistaina 1.12.

Sveitsin liittokokous äänesti lopullisessa äänestyksessä muutosesityksen puolesta äänin 22-15. Vaalissa äänestämättä jätti 7 edustajaa. Äänestys seurasi toista äänestystä, jossa liittokokous päätti, että tasa-arvoisen avioliittolain laatiminen ei vaatinut muutosta Sveitsin perustuslain 14 artiklaan, jossa taataan oikeus avioliittoon ja perheeseen. Perustuslaillista muutostarvetta vastusti 22 edustajaa ja vaati 20 edustajaa. 2 edustajaa jätti äänestämättä vaalissa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Sveitsin yleisradio RTS.

Lakimuutosta vaatinutta kampanjaa on ajettu eteenpäin jo 7 vuotta. Lakimuutos on kuitenkin vain yksi askel kohti lain voimaantuloa, sillä suorasta demokratiastaan tunnetussa maassa on organisoitu kansanäänestystä aiheesta, joka saattaa vesittää kampanjan saavutukset. Kampanjan edustaja Olga Baranova kertoi RTS:n haastattelussa, että kampanja katsoo kansanäänestysaloitteen olevan konservatiivien yritys kumota kaikki kampanjoijien tekemä työ.

– Tiimimme on valmiina voittamaan myös kansanäänestyksen, Baranova vakuuttaa.

Kampanjan yhteydessä on myös ajettu naispareille oikeutta saada hedelmöityshoitoja. Naisparien hedelmöityshoidoista ei ole vielä saatu aikaan päätöstä liittokokouksessa.