Sveitsiin tasa-arvoinen avioliittolaki kansanäänestyksen murskaenemmistöllä

Sveitsiin tasa-arvoinen avioliittolaki kansanäänestyksen murskaenemmistöllä

Kuvituskuva Mathias P.R. Reding. Kuvituskuva ei liity juttuun

Sveitsissä 26.9. järjestetyssä kansanäänestyksessä kysyttiin äänestäjien kantaa avioliittolain muuttamisesta tasa-arvoiseksi, eli avioliitto-oikeuden antamista myös samaa sukupuolta oleville pareille. Lähes kaksi kolmasosaa, yli 64 prosenttia, äänestäjistä katsoi, että lakia on muutettava yhdenvertaisemmaksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Reuters.

Lain muutos tarkoittaa muun muassa adoptio-oikeuden laajentumista siten, että samaa sukupuolta olevat parit voivat jatkossa adoptoida myös perheensä ulkopuolisia lapsia. Tämän lisäksi lakimuutos mahdollistaa naimisissa oleville naispareille pääsyn jatkossa hakeutumaan hedelmöityshoitoihin lahjoitetuilla siittiöillä, joka on aiemmin ollut heteroparien yksinoikeus. Myös puolison kansalaisuuden hakeminen helpottuu samaa sukupuolta olevilla pareilla. Edellä mainitut lakimuutokset oli hyväksytty maan hallituksessa ja parlamentissa aiemmin, mutta lain vastustajat onnistuivat siirtämään lopullisen ratkaisun kansanäänestyksen ratkottavaksi.

Sveitsiläiset samaa sukupuolta olevat parit pystyivät aiemmin rekisteröimään parisuhteensa, mutta rekisteröinti ei antanut heille samoja oikeuksia kuin avioliitto heteropareille. Epätasa-arvoiseen kohteluun puuttuakseen Sveitsin parlamentti hyväksyi, pitkän väännön jälkeen, viime joulukuussa lain, jonka nojalla avioliittolaki muutettiin tasa-arvoiseksi. Sveitsissä laki voidaan kuitenkin haastaa ja viedä kansanäänestyksen ratkaistavaksi, jos vastustajat saavat kerättyä 50 000 allekirjoitusta vaatimukseensa. Vastustajat onnistuivat tässä ja laki ei tullut voimaan ennen kansanäänestystä.

Äänestyksen tulos ei ole kuitenkaan yllätys, sillä kannatusmittaukset ovat koko kampanjan ajan ennustaneet avioliittolain muutokselle selkeää voittoa kansanäänestyksessä. Kyselytulosten mukaan eniten lakimuutosta vastustivat tietyt kristilliset tahot sekä oikeistopopulistisen Sveitsin kansanpuolueen (SVP) kannattajat, kertoo France24.