Sveitsi: Sukupuolen vahvistamisesta yksinkertainen ilmoitusasia

Sveitsi: Sukupuolen vahvistamisesta yksinkertainen ilmoitusasia

Kuvituskuva: adege. Kuva ei liity juttuun.

Jatkossa yli 16-vuotiaat saavat muuttaa nimensä ja korjata juridisen sukupuolensa ilmoituksella. Sveitsi liittyy harvojen maiden joukkoon joiden juridista sukupuolen korjaamista koskevat käytännöt perustuvat itsemäärittelylle.

Sveitsissä 1.1.2022 alkaen sukupuolesta sekä nimenmuutoksesta tulee ilmoitusasia kaikille yli 16-vuotiaille, jotka eivät ole holhouksen alaisena. Alle 16-vuotiaat tai holhouksen alaiset yli 16-vuotiaat tarvitsevat huoltajansa tai edunvalvojansa suostumuksen. Käytäntöä voidaan kutsua sukupuolen itsemäärittelyksi yli 16-vuotiaiden osalta. Asiasta kertoi uutispalvelu Reuters.

Ilmoitukset jätetään paikalliseen maistraattiin ja niiden mukana ei vaadita selvityksiä terveydentilasta, hormonihoidoista, lääketieteellisistä diagnooseista tai muista vastaavista vaatimuksista. Lakimuutos aiheuttaa merkittävän muutoksen nykytilaan, sillä Sveitsin itsehallintoalueista, kantoneista, useassa on aiemmin vaadittu juridisen sukupuolen vahvistamisen liitteiksi vahvistus transsukupuolisuudesta lääketieteen ammattilaiselta. Joissain kantoneissa on myös vaadittu hormonikorvaushoidon käyttöä ennen juridisen sukupuolen vahvistamista. Nimenmuutos on taas joissain kantoneissa vaatinut sitä, että nimi on ollut epävirallisesti henkilön käytössä jonkin aikaa ennen nimenmuutoksen hyväksymistä.

Uudet säädökset lisäävät Sveitsin kasvavaan, mutta yhä erittäin lyhyeen listaan maista, jotka ovat pyrkineet irroittamaan juridisen sukupuolen korjauksen mahdollisesta lääketieteellisestä transitiosta. Kaiken kaikkiaan vain noin kaksi tusinaa maata ovat irroittaneet tai pyrkivät irroittamaan juridisen ja medikaalisen transition toisistaan.

Suomen nykyinen lainsäädäntö vaatii sekä hedelmättömyyden että lääketieteellisen diagnoosin ennen kuin juridinen sukupuoli voidaan korjata. Pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaan sukupuolen juridista vahvistamista koskeva lainsäädäntö uudistetaan siten, että edellämainitut kriteerit poistetaan ja juridisen sukupuolen vahvistamisesta tulee hakemusmenettelyllä toimiva, itsemääräämisoikeutta kunnioittava prosessi.