Setan tunnustus Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle – erityiskiitokset myös Kehrääjälle

Setan tunnustus Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden yksikölle – erityiskiitokset myös Kehrääjälle

Kuvassa Setan puheenjohtaja Sakris Kupila ja Kirkkohallituksen puolesta Sari-Annika Pettinen ja Jarmo Kokkonen. Kuva: Seta ry.

Asiallisen tiedon omena -palkinto jaettiin tänä vuonna Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yksikölle, joka on edistänyt erityisesti sateenkaarinuorten hyvinvointia seurakunnissa. Setan hallitus antoi lisäksi erityismaininnan Saamelaiskäräjille ja Kehrääjälle.

Seta ry:n hallitus jakaa vuosittain Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on “edistänyt seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen asemaa tai levittänyt asiallista informaatiota seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta”. Vuoden 2021 palkinnon sai Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kasvatus ja perheasiat -yksikkö. Tunnustuksen vastaanottivat 14.9. yksikön johtaja Jarmo Kokkonen ja johtava asiantuntija Sari-Annika Pettinen ja sen luovutti Kirkkohallituksen tiloissa Helsingissä Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

Palkinnon perusteluiksi kerrotaan Kasvatus ja perheasiat -yksikön jakaneen asiallista tietoa ja puolustaneen sateenkaari-ihmisiä erityisesti seurakuntien kasvatuksen ja perhetyön piirissä. Kirkkohallitus on julkaissut tänä vuonna sateenkaarinuorten hyvinvointia seurakunnissa käsittelevän julkaisun, jonka Seta kertoo levinneen laajaan käyttöön eri toimijoiden kentissä. Lisäksi yksikkö on järjestänyt sateenkaariteemaisia verkkoseminaareja.

– Yksikön työtä on leimannut tietoperustaisuus. Kiitämme siitä, että se on huolehtinut oman organisaation osaamisen vahvistamisesta sateenkaariteemoista ja se on kouluttanut ja järjestänyt tietopohjaisia ja sateenkaari-ihmisten hyvinvointia tukevia henkilöstökoulutuksia jo noin kymmenen vuoden ajan, Setan hallitus kertoo.

Kirkkohallituksen yksikön lisäksi Seta esittää erityiskiitokset “Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostolle sen aloitteesta sateenkaarisanaston kääntämiseksi saamen kielille ja sateenkaarimedia Kehrääjälle sateenkaariteemojen asiallisesta uutisoinnista”.

Viime vuonna Setan Asiallisen tiedon omena -palkinnon sai Kaksi äitiä ja kaksoset -Youtube-kanava, jonka tekijöitä Ellaa ja Susannaa Kehrääjä haastatteli syyskuussa 2020. Aikaisempana vuosina palkittuja ovat olleet muun muassa tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen (2012), kansanedustaja Paavo Arhinmäki (2014) ja Pinkkipartio ry (2019).