Sateenkaarihistoriaa: Tätä et kuullut Aleksanteri Suuresta historian tunnilla
Kuvitus: hiblidibli
Antiikin ajan ehkä tunnetuin hallitsija, Makedonian valtakuntaa hallinnut sotapäällikkö Aleksanteri Suuri valloitti monenlaisia kohteita myös rakkauselämässään. Hänen miesystävänsä Hefaistion oli aikalaisten mukaan vieläkin Aleksanteria komeampi.
Aleksanteri Suuri (356–323 eaa.) syntyi Makedonian prinssi Aleksanteri III:na Kreikan pohjoisosissa. Hänen isänsä oli Makedonian kuningas, ja Aleksanterin ollessa vain 20-vuotias, hänen isänsä kuoli ja Aleksanteri nousi valtaistuimelle.
Aleksanteria oli valmistettu koko elämänsä ajan nousemaan valtaistuimelle ja koulutettu yhden länsimaisen filosofian isistä, Aristoteleen, toimesta. Hän oli siis jo nuorena valmis hallitsijaksi ja tulisikin jäämään historiaan eräänä kaikkien aikojen tunnetuimmista hallitsijoista ja sotapäälliköistä.
Seuraavien kymmenen vuoden aikana Aleksanteri sai lisänimen “Suuri”, kun hän johti armeijaansa valloituksesta toiseen ja kasvatti valtakunnastaan yhden suurimpia imperiumeja koskaan. Hän hallitsi alueita Kreikasta aina Intiaan asti.
Useat valloittajat tunnettiin ilkeydestään valloittamiaan kansoja kohtaan, mutta Aleksanteri Suuri oli kansojen orjuuttamista ja naisten pakkonaittamista vastaan. Historioitsijoiden mukaan hän myös huolehti siitä, että kaikki sotilaat saivat syötyä, vaikka se tarkoittaisi, että hän itse jää nälkäiseksi. Tästä huolimatta Aleksanteri Suuri ei koskaan hävinnyt taistelua. Sotamenestystään vähemmän tunnettu fakta hänestä kuitenkin on, että hän rakasti niin naisia kuin miehiä.
Antiikin Kreikassa miesten väliset suhteet eivät olleet ongelma, kunhan mies meni naimisiin naisen kanssa ja tuotti perheelle perijän. Aleksanteri olikin naimisissa useaan kertaan – mutta tämän lisäksi hänellä oli rakkaussuhde Hefaistion-nimisen miehen kanssa.
Aleksanteri Suurta itseään kuvailtiin hyvin komeaksi, hyvän tuoksuiseksi, atleettiseksi mieheksi. Hefaistion kuitenkin oli aikalaislähteiden mukaan vieläkin Aleksanteria pidempi ja komeampi.
Hefaistion pysyi Aleksanterin rinnalla koko tämän elämän ajan, kunnes Aleksanteri kuoli vain 32-vuotiaana. Joidenkin teorioiden mukaan hänen vihollisensa myrkyttivät hänet, toiset taas sanovat Aleksanterin kuolleen luonnollisista syistä. Selvää kuitenkin on, että Aleksanteri Suuri jäi historiaan suurena valloittajana, ja saavutti tämän muun muassa rakastajansa Hefaistionin tuella.
Artikkeli on osa sateenkaarihistorian henkilöitä koskevaa juttusarjaa, jonka tekstit pohjautuvat Sarah Pragerin ja Sarah Papworthin teokseen Rainbow Revolutionaries: 50 LGBTQ+ people who made history (2020, HarperCollins).
Artikkelia päivitetty 22.4.2022 14:23, lisätty kuvittajan tiedot