Sateenkaariemoji somessa riittää profiilin laatimiseen – Pietarilaiset koulut määrätty valvomaan lapsia laittomasti

Sateenkaariemoji somessa riittää profiilin laatimiseen – Pietarilaiset koulut määrätty valvomaan lapsia laittomasti

Kuva: Sonja Siikanen

Nevan piirin hallinto on määrännyt alueensa koulun opettajat laittomasti keräämään tietoa 11–18-vuotiaiden oppilaidensa ”homopropagandalain” vastaisesta toiminnasta. Opettajat määrätään etsimään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää symboliikkaa oppilaidensa sosiaalisen median kanavista ja kirjaamaan ylös tietoja oppilaista, joilta symboliikkaa on löytynyt.

Viime viikolla venäläinen LHBTIQA+ -kansalaisjärjestö Rossijskaja LGBT-set uutisoi pietarilaisesta koulusta, jossa niin sanottua homopropagandalakia pyritään soveltamaan koulun oppilaisiin. Vuonna 2013 voimaan tulleen lain mukaan alaikäisiin ei saa kohdistaa homopropagandaa. Lain tulkinnan mukaan homopropagandaksi lasketaan esimerkiksi Pride-kulkueen järjestäminen. Venäjällä on lisäksi laillisesti mahdollista esimerkiksi pidättää taiteilija, jonka taiteessa on homoseksuaalisuuteen viittaavia elementtejä. Kehrääjä on uutisoinut tällaisesta tapauksesta aikaisemmin. Venäjän propagandalakia pidetään monissa maissa sekä venäläisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja heidän kannattajiensa joukossa räikeän homofobisena ja ihmisoikeuksia loukkaavana. 

Nyt Pietarin Nevan piirin hallinto pyrkii saamaan alueensa koulua soveltamaan propagandalakia, tällä kertaa laittomasti. Rossijskaja LGBT-set sai käsiinsä opettajien välillä käymistä keskusteluista kuvakaappauksia, joiden mukaan opettajia määrätään selvittämään, rikkovatko koulun oppilaat propagandalakia. Kouluissa selvityksen kohteena ovat 5-11 luokkalaiset, eli iältään noin 11–18-vuotta olevat oppilaat, joista merkittävä osa on alaikäisiä ja joita propagandalaki on valtion näkemyksen mukaan laadittu suojaamaan ”homopropagandalta”. Tarkkailu on määrä tehdä tutkimalla oppilaiden sosiaalisen median kanavia. Esimerkiksi sateenkaarilippuemoji profiilin kuvauksessa lasketaan propagandaksi.   

– Tämä on jo toinen dokumentoitu tapaus, jossa hallintopiiri toimii kuin poliisin oikeuksilla ja monitoroi opiskelijoidensa sosiaalisen median kanavia löytääkseen ”propagandaa”, kertoo Rossijsakja LGBT-setin kirjoituksessa yhdistyksen juristi Aleksandr Belikin kanssa.

Pietarilaiseen kouluun kohdistuvat vaatimukset tehtiin jo tämän vuoden keväänä. Belikin mainitsema toinen tapaus tapahtui vuonna 2019 jekaterinburgilaisessa yliopistossa. 

– Tällainen monitorointi on laitonta, Belik tähdentää Rossijskaja LGBT-setille.

Pietarilaisen koulun opettajilta vaaditaan tarkkailun lisäksi myös yksilöllisen profiilin laatimista. Profiiliin tulee liittää paitsi sosiaalisen median löydökset, myös lisäksi oppilaan osoite sekä kuvaus oppilaasta, jonka sosiaalisista medioista seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön liittyvää symboliikkaa on löydetty. 

Rossijskaja LGBT-set tarjoaa ilmaista juridista apua sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluville ihmisille. Belik esimerkiksi kuvaa järjestön toisessa kirjoituksessa, miten Rossijskaja LGBT-setin edustaja on pyrkinyt auttamaan erästä moskovalaista miesparia, joka on joutunut kohtaamaan naapurinsa osalta toistuvaa syrjintää. Nyt yhdistys vetoaa erityisesti opettajiin, jotka ovat kohdanneet Nevan piirin määräysten kaltaisia tilanteita ja pyytää heitä ottamaan yhteyttä järjestöön. 

Muokkaus: Toimittajan nimi on poistettu artikkelista turvallisuussyistä 28.3.2022