Poliisi ja media väärinsukupuolittivat henkirikoksen uhrin – ihmisoikeusjärjestöt vaativat toimenpiteitä
Kesäkuussa Vantaalla surmansa saaneen transnaisen sukupuoli on ilmoitettu väärin sekä poliisin että median tiedotteissa korjauspyynnöistä huolimatta. Viisi suomalaista ihmisoikeusjärjestöä vaatii kannanotossaan tiedottamisen korjaamista ja anteeksipyyntöä.
Ilta-Sanomat uutisoi 16. heinäkuuta Vantaalla tapahtuneesta henkirikoksesta, jossa kerrottiin poliisin epäilevän “noin 30-vuotiaan miehen tappaneen vuonna 1994 syntyneen miehen keittiöveitsellä”. Rikos tapahtui jo kesäkuun 12. ja 13. päivän välisenä yönä, mutta Ilta-Sanomien mukaan “tutkinnanjohtaja oli kiireessä unohtanut tiedottamisen” asiasta, jonka takia uutinen julkaistiin vasta kuukautta myöhemmin.
Uhrin läheisiltä saatiin kuitenkin nopeasti tietää, että henkirikoksen uhri ei ollut mies, vaan transtaustainen nainen, joka oli elänyt naisena useita vuosia. Viisi suomalaista ihmisoikeusjärjestöä julkaisi 21. heinäkuuta kannanoton, jossa vaaditaan sekä poliisilta että medialta virheellisen tiedottamisen korjaamista ja julkista anteeksipyyntöä uhrin väärinsukupuolittamisen johdosta. Kannanoton taustalla ovat Transfeminiinit ry, Trans ry, Trasek ry, Regnbågsankan rf ja Pro-tukipiste ry.
Järjestöjen kannanotossa kerrotaan sukupuolivähemmistön edustajaan kohdistuneen henkirikoksen aiheuttaneen suurta pelkoa ja huolta suomalaisessa transyhteisössä. Transfeminiinit ry:n 17. heinäkuuta Facebook-sivullaan julkaisemassa päivityksessä nostetaan lisäksi esiin, että kyseessä on ilmeisesti Suomen ensimmäinen transihmiseen kohdistunut henkirikos.
– Henkirikoksen takia väkivallan uhka on konkretisoitunut monelle. Poliisin oma toiminta lisää tätä pelkoa, sillä välinpitämätön, väärinsukupuolittava suhtautuminen ilmaisee vähemmistöille, että poliisi ei ota vähemmistöjen huolia vakavasti eikä suhtaudu näihin kunnioittavasti, järjestöjen edustajat kirjoittavat.
Poliisi ei ole tämän uutisen julkaisuhetkellä tiedottanut rikoksen motiiveista tarkemmin. Alkuperäisessä Ilta-Sanomien uutisessa kerrotaan “henkilöiden välisen riidan” johtaneen henkirikokseen, mutta järjestöjen kannanotossa vaaditaan poliisia ottamaan vakavasti mahdollinen viharikosmotiivi.
Järjestöt vaativat myös “konkreettisia toimia poliisin vähemmistöihin kohdistuvien asenteiden kartoittamiseksi ja vähemmistöjen kohtaamisen ja kunnioittamisen kouluttamista sekä tuleville että jo palveluksessa oleville poliiseille”. Kannanotossa nostetaan lisäksi esiin Suomen nykyinen translaki, jonka takia “moni transtaustainen ihminen ei voi korjata sukupuolimerkintää henkilöpapereissa, ja joutuu vasten tahtoaan käyttämään syntymässä määrättyä, virallista sukupuolimerkintää”.
Kehrääjä on esittänyt poliisille kysymyksiä siitä, miksi uhrin sukupuolesta on tiedotettu väärin, onko viharikoksen mahdollisuus suljettu pois, ja onko uhrin vähemmistöasema vaikuttanut rikoksesta tiedottamisen hitauteen. Itä-Uudenmaan poliisi, joka tutkii tapausta, ei ole vastannut kysymyksiin uutisen julkaisuhetkeen mennessä.