Panseksuaalista panromanttiseksi

Panseksuaalista panromanttiseksi

Artikkelin kuvituksena on panseksuaalien Pride-lippu.

24.5. vietetään panseksuaalien ja panromanttisten päivää (Pansexual & Panromantic Awareness Day). Ami Syystaival kirjoittaa omasta romanttisesta ja seksuaalisesta suuntautumisestaan ja kertoo, miten on löytänyt itselleen parhaiten sopivat termit.

En ole oikeastaan ikinä ajatellut olevani hetero. Heti, kun opin sanoja ilmaisemaan sitä, miten tunnen vetoa ihmisiin, ymmärsin, etten ollut hetero. Ensimmäistä kertaa käytin itsestäni sanaa panseksuaali 13-vuotiaana. Olin juuri kertonut siskolleni, että pidin sekä tytöistä ja pojista. Siskoni kertoi itse olevansa panseksuaali. En ollut kuullut termiä ennen, mutta heti kun siskoni selitti, mitä se tarkoitti, koin termin omakseni.

Panseksuaali tuntee vetovoimaa sukupuolesta riippumatta. Tämä tuntui minusta teininä luontevalta tavalta ilmaista sitä, miten tunnen vetoa ihmisiin. Vaikka minulla on joitakin esteettisiä mieltymyksiä kumppanieni ulkonäön suhteen, nämä esteettiset mieltymykset eivät ole liitoksissa sukupuoleen millään tavalla. Vuosien aikana olen oppinut paljon sanoja ja termejä kuvaamaan vetovoimaa useampaan kuin yhteen sukupuoleen. Pan on silti ollut minua parhaiten kuvaava. Myöhemmin ymmärsin olevani aseksuaali, mutta pan jäi silti keskeiseksi osaksi identiteettiäni ja ilmeni enemmänkin romanttisena suuntautumisena.

Olen kyseenalaistanut identiteettiäni paljon vuosien ajan – seksuaalista suuntautumistani, miten tunnen seksuaalista vetovoimaa jos sitä tunnen, sekä millainen sukupuoleni on ja minne se ei-binääristen sukupuolien kirjoon sijoittuu. Pan on asia, josta olen aina ollut varma siitä lähtien, kun sen termin ensimmäistä kertaa kuulin. Panseksuaalisuus vaihtui panromanttisuuteen, mutta se on silti aina se tapa tuntea vetovoimaa, jonka kautta olen itseni käsittänyt. Aseksuaalina viehätyn ihmisistä yleensä esteettisesti ja romanttisesti, eikä sukupuolella ole ikinä ollut mitään tekemistä viehättymisen kanssa. Kun ihastun, ihastun persoonaan enemmän kuin mihinkään muuhun, ja ulkoiset piirteet ovat toissijaisia.

Pan voi tarkoittaa jokaiselle panseksuaalille tai panromanttiselle eri asiaa – jokainen kokee viehättymisensä ainutlaatuisella tavalla. Minulle panromanttisuus tarkoittaa vapautta. Se tarkoittaa, ettei ihmisiin tuntemani vetovoima rajoitu käsityksiin rakenteista, jotka sukupuoliin liitetään. Se tarkoittaa, ettei minun tarvitse selitellä, miten vetovoimaa tunnen ja mihin sukupuoliin. Muunsukupuolisena minulle panromanttisuuteni on myös jollain tavalla helpotus – monet vetovoimaa kuvaavat termit määrittelevät vetovoiman tuntijan sukupuolen samalla ja yleensä kovin binäärisesti. Pan ei terminä kärsi samasta ongelmasta, vaan keskittyy kuvaamaan vain ja ainoastaan tuntemaani vetovoimaa omasta sukupuolestani riippumatta.

Kaikista identiteeteistäni pan on aina ollut kaikkein yksinkertaisin. Se on ollut helpointa ymmärtää ja se on terminä heti tuntunut oikealta. Olen kamppaillut sekä aseksuaalisuuden että sukupuoleni ymmärtämisen ja hyväksymisen kanssa, mutta pan on aina tuntunut helpolta. Minulle panromanttisuudessa on iloa, vahvuutta ja ihana yhteisö. Minulle pan on aina ollut koti.