Paavi kehottaa rakastamaan LHBTIQA+ -lapsia sellaisena kuin he ovat

Paavi kehottaa rakastamaan LHBTIQA+ -lapsia sellaisena kuin he ovat

Kuvituskuva: Kai Pilger

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus kehotti kuluneella viikolla järjestetyssä tapaamisessa katolisia vanhempia rakastamaan LHBTIQA+ -lapsiaan sellaisena kuin he ovat. Paavin tuoreimmat kommentit ovat kuitenkin ristiriidassa sekä paavin omien aiempien sanojen että katolisen kirkon toiminnan kanssa.

Paavi Franciscus tapasi keskiviikkona 16.9. joukon LHBTIQA+ -lasten ja -nuorten katolisia vanhempia, jotka ovat mukana katolisen LHBT+ -järjestö Tenda di Gionatan toiminnassa. Tapaamisessa mukana olleet 40 vanhempaa halusivat kertoa kirkon johtajalle huolensa ja pyytää katoliselta kirkolta ymmärrystä lastensa tilanteelle. Asiasta uutisoivat ensimmäisenä Avvenire.it ja PinkNews.

Tapaamisen tullessa päätökseen paavi kehotti vanhempia rakastamaan lapsiaan “sellaisena kuin he ovat, sillä he ovat Jumalan lapsia”. Tenda di Gionataa edustava varapuheenjohtaja Mara Grassi kommentoi tapaamista medioille pian sen päätyttyä:

– Selitin hänelle, että me pidämme itseämme onnekkaina sillä meidät on pakotettu muuttamaan sitä tapaa, jolla olemme aina katsoneet lapsiamme, Grassi kertoo.

– Meillä on nyt uusi katse, jonka avulla pystymme näkemään heissä Jumalan kauneuden ja rakkauden. Haluamme rakentaa sillan kirkon ja lastemme välille siten, että myös kirkko voi muuttaa lapsiimme kohdistaman katseensa, toivottaen heidät täysin tervetulleiksi ulos sulkemisen sijaan, Grassi tiivistää.

Paavilla pitkä LHBTIQA+ -vastaisten kommenttien historia

Paavi Fransiscus yllätti maailmaa vuonna 2013, kun hän suositteli katolilaisia näyttämään armoa homoille tuomitsemisen sijaan. Paavin kommentit erosivat huomattavasti hänen edeltäjiensä kommenteista ja LHBTQIA+ -vähemmistöt sekä katolisen kirkon sisä- että ulkopuolella toivoivat, että vaikutusvaltaisen kirkon näkemykset vähemmistöjä kohtaan pehmentyisivät.

Alkuperäisistä kommenteistaan huolimatta paavi Fransiscus on useasti kommentoinut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä negatiivisin tavoin. Paavi on muun muassa kehottanut ranskalaisia poliitikkoja välttämään “muodissa olevia ideoita uskonnollisen sanoman sijaan”, viitaten todennäköisesti maassa vallinneeseen keskusteluun avioliittolain uudistamisesta tasa-arvoiseksi. Paavi oli juuri edeltävänä päivänä ylistänyt anglikaanisen kirkon johtajan, Justin Welbyn, tasa-arvoista avioliittolakia vastustanutta kantaa.

Tasa-arvoisen avioliiton vastustuksen lisäksi paavi on suositellut “homoseksuaalisia piirteitä” lapsissaan tunnistavaa vanhempaa ottamaan yhteyttä “ammattilaisiin” sekä väittänyt “gender-ideologian” olevan “luonnonvastaista” ja “ideologista kolonisaatiota”, joka on paavin näkemyksen mukaan osa “avioliiton vastaista maailmansotaa”.

Paavi ei ole yksin näkemystensä kanssa, sillä katolinen kirkko on tunnetusti suhtautunut LHBTIQA+ -vähemmistöihin vastustavasti. Katolinen kirkko muun muassa opettaa, että “homoseksuaaliset teot” ovat syntiä ja vaatii, että katolilaisten homojen tulisi pidättäytyä seksin harrastamisesta. Katolinen kirkko julkaisi myös vuonna 2019 dokumentin, joka tuomitsi transsukupuolisuuden, kutsuen sitä “vähittäiseksi siirtymäksi kauemmas luonnosta”. Dokumentissa transsukupuolisuuden väitettiin myös “horjuttaneen perhettä instituutiona”.