Näytelmä I, Joan kuvaa Jeanne d’Arcin muunsukupuolisena

Näytelmä I, Joan kuvaa Jeanne d’Arcin muunsukupuolisena

Kuva: Globe -teatteri

Lontoon Shakespearen Globe -teatterissa nähdään aikavälillä 25.8.–22.10. uusi Jeanne d’Arcin elämää käsittelevä näytelmä. Vastoin teatterin tavanomaista linjaa, päähenkilö kuvataan tällä kertaa muunsukupuolisena. Näytelmän käsikirjoitus on herättänyt runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. I, Joan -näytelmän pääosassa esiintyy muunsukupuolinen näyttelijä Isobel Thom.

Legendaarinen Jeanne d’Arc kuvataan muunsukupuolisena Lontoon Shakespearen Globe -teatterin uudessa I, Joan -teatteriproduktiossa. Tuotantotiimin päätös kuvata Ranskan suuri kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys muunsukupuolisena hänen elämänkertaansa käsittelevässä näytelmässä poikkeaa merkittävästi Shakespearen Globe -teatterin tavanomaisesta linjasta. Uutisesta kirjoitti aiemmin NBC News

Jeanne d’Arc tunnetaan Orléansin piirityksestä vuosina 1428–1429 ja hänen roolistaan ranskalaisten sotilaallisessa voitossa englantilaisia vastaan. Keskiajan Ranskassa syntynyt d’Arc uskoi Jumalan valinneen hänet johtamaan Ranskan voittoon pitkään jatkuneessa sodassa Englantia vastaan. Englantilaisjoukot vangitsivat d’Arcin menestyksekkään Orléansin taistelun jälkeen ja polttivat hänet roviolla vuonna 1431 hänen ollessa 19-vuotias.

Päähenkilö d’Arcin roolissa nähdään muunsukupuolinen näyttelijä Isobel Thom. I, Joan -näytelmän käsikirjoittaja on Charlie Josephine – muunsukupuolinen hänkin. Päähenkilöön viitataan näytelmässä sukupuolineutraalilla they -persoonapronominilla. ”Tarinamme Jeannesta on täynnä iloa ja rakkautta ja toivoa ja taikuutta ja vallankumousta. Tarinankerronta ja taide ovat alusta kokemusten jakamiselle, mielikuvituksen laajentamiselle, inspiroimiselle, kielen tutkimiselle sekä representaatiolle. Ihmiset ja yhteisöt ansaitsevat tulla puolustetuiksi, eikä meillä ole mitään rajaa sille, kuinka paljon voimme tehdä sitä”, Thom kertoo NBC Newsille.

Osa aktivisteista ja lainsäätäjistä ovat kritisoineet d’Arcin kuvaamista muunsukupuolisena näytelmässä ja jotkut ovat jopa päätyneet kutsumaan tuotantotiimin tulkintaa misogyniseksi. Näytelmäkäsikirjoituksen tulkintaa on myös kehuttu kekseliääksi ja moderniksi. “Jeannen kuvitteleminen muunsukupuolisena on harjoitus sijoittaa Jeanne nykypäivään ja yhdistää Jeannen taistelut sorron voimia vastaan nykypäivään. Näin tekevä näytelmä ei sano ’Uskon, että Jeanne oli muunsukupuolinen’ – se herättää kysymyksen ’Mitä jos Jeanne olisi?'”, twiittasi muunsukupuolinen kirjailija Diane Anderson.

Sekä d’Arcin seksuaalisuus, että sukupuoli-identiteetti on ollut vuosikymmenien ajan akateemisen keskustelun aiheena Ranskassa ja Englannissa. Esimerkiksi brittiläisen kirjailija Vita Sackville West tulkitsi 1930-luvulla julkaisemassaan d’Arcin elämänkerrassa hänen saattaneen olleen lesbo. I, Joan –näytelmää esitetään aikavälillä 25.8.–22.10.