London Trans+ Pride -marssi keräsi kymmeniä tuhansia Lontooseen, mutta maan media ei noteerannut tapahtumaa

London Trans+ Pride -marssi keräsi kymmeniä tuhansia Lontooseen, mutta maan media ei noteerannut tapahtumaa

Kuva: Karollyne Hubert

London Trans+ Pride järjestettiin neljännen kerran, ja keräsi jälleen suuren määrän mielenosoittajia Lontoon kaduille. Suuri tapahtuma ei kuitenkaan herättänyt suurta mediahuomiota kotimaassaan.

Neljättä kertaa järjestetty London Trans+ Pride -marssi kerääntyi Lontooseen 9.7. Marssi järjestettiin vastalauseena transihmisiä kohtaan alati kasvavllea epäoikeudenmukaisuudelle ja epätasa-arvolle. Marssiin osallistui järjestäjän mukaan yli 20,000 kävijää. Paikalle saapuivat puhujina muun muassa näyttelijä Yasmin Finney ja oppositiopuolue Labourin parlamentin jäsen Nadia Whittome. 

Iso-Britannian transoikeuksien tilanne on ollut huono jo vuosia, eivätkä viimeaikaiset päätökset ole parantaneet tilannetta. Tammikuussa 2022 Euroopan neuvosto tuomitsi Iso-Britannian toimet LHBTIQA+ ihmisiä vastaan raportissaan, jossa maan tilannetta sateenkaarioikeuksien saralla verrattiin Venäjään, Turkkin, Unkariin ja Puolaan. Konservatiivihallitus on vesittänyt sukupuolen tunnustuksen lakiuudistuksen ja on mahdollisesti jättämässä transihmiset eheytyshoidot kieltävän päätöksen ulkopuolelle. Nämä olivat marssilla iso teema, ja samalla marssijat ottivat kantaa myös Yhdysvaltojen tilanteeseen, erityisesti aborttioikeuden poistaneen Roe v Wade-päätöksen kumoamiseen. 

Marssin suuresta osallistujamäärästä huolimatta Iso-Britannian suuret mediatalot ovat jättäneet tapahtuman tyystin huomiotta. Iso-Britannian suurimmat mediat kuten BBC, Guardian, Observer, Mirror ja Sky News eivät ole uutisoineet tapahtumasta millään tavalla. Monia iso-britannialaisia medioita on kritisoitu transfobisesta uutisoinnista sekä niin sanottua “sukupuolikriittistä” retoriikkaa käyttävistä teksteistään. London Trans+ Pride ei ole virallisesti ottanut kantaa koskien uutispimentoa.