James Roesener on ensimmäinen osavaltion lainsäätäjäksi valittu, avoimesti transtaustainen mies Yhdysvaltain historiassa
Kuvituskuva: David
New Hampshiren osavaltiossa tehtiin 8.11. historiaa, kun osavaltion lainsäätäjäksi valittiin ensimmäinen avoimesti transtaustainen mies. LGBTQ Victory Foundation -järjestön mukaan James Roesenerin vaalimenestys voi rohkaista muitakin transihmisiä asettumaan jatkossa ehdolle. Roesener lupasi vaalikampanjassaan edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja naisten oikeuksia sekä puolustaa opettajien oikeutta opettaa muun muassa rasismista.
Avoimesti transtaustainen James Roesener on ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltion lainsäätäjäksi valittu avoimesti transtaustainen mies. LGBTQ Victory Fund -järjestön tietojen mukaan 26-vuotias Roesener voitti 8.11. vaalit New Hampshiren 22. osavaltion edustajainhuoneen piirissä, Ward 8:ssa. Roesenerin voitto tarkoittaa sitä, että hän on samalla ensimmäinen avoimesti transtaustainen mies, joka on valittu mihin tahansa osavaltion lainsäädäntöelimeen koko Yhdysvaltain historiassa. Asiasta uutisoi PinkNews.
– Tämä ilta on mahtava voitto New Hampshirelle ja transihmisille koko maassa, sillä James rikkoi laventelikaton ja siten todistaa, että Amerikka on valmis transmiesjohtajiin osavaltiomme lainsäädäntöelimissä. Aikana, jolloin transfobia voimistui kaikilla hallinnon ja yhteiskunnan tasoilla, hän osoitti uskomatonta rohkeutta koko historiallisen kampanjansa aikana, sanoi pormestari ja LGBTQ Victory Fundin presidentti sekä toimitusjohtaja Annise Parker lausunnossaan.
Laventelikatolla tarkoitetaan rajaa, jota seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat eivät ole päässeet ylittämään ja joka vertautuu vastaavaan, naisten asemaa kuvailemaan käytettyä lasikatto-termiä. Lisäksi Parker mainitsi lausunnossaan, että on hyvä muistaa transihmisten, ja erityisesti transmiesten, olevan huomattavan aliedustettuja julkishallinnossa. Roesenerin historiallinen vaalimenestys voi siten hänen mukaan innostaa jatkossa muitakin transhenkilöitä asettumaan ehdolle.
Roesener lupasi vaalikampanjassaan muun muassa pyrkivänsä kumoamaan Yhdysvaltain aborttilainsäädäntöön aiemmin tänä vuonna säädetyt rajoitukset sekä puolustavansa opettajien oikeutta opettaa seksuaalisuudesta, sukupuoli-identiteetistä ja rasismista. Roesener kertoo NBC News:ille työskentelevänsä myyjänä seksivälineliikkeessä ja vapaaehtoistyöntekijänä paikallisella seksuaaliterveyteen ja transterveydenhoitoon erikoistuneella terveysasemalla. Hänen perheeseensä kuuluvat vaimo ja kissa.
Huolimatta siitä, ettei lopullisia vaalituloksia ole vielä julkaistu, 9.11. aamulla on jo havaittu, että välivaaleihin oli asettunut ehdolle ennätysmäärä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita – Victory Fundin tietojen mukaan yhteensä 678 queer-henkilöä marraskuun puolivälissä. Vuonna 2020 queer-ehdokkaita oli ehdolla 574.