Isoon-Britanniaan maan ensimmäinen HIV-positiivinen pormestari

Isoon-Britanniaan maan ensimmäinen HIV-positiivinen pormestari

Kuvituskuva: Lambethin kaupungintalo, ricbake

Tuore pormestari haluaa käyttää asemansa tuomaa julkisuutta ihmisten valistamiseen ja sen myötä HIV:n liittyvän stigman murtamiseen. Hän haluaa myös toimia esimerkkinä siitä, että HIV ei ole este unelmien saavuttamiselle.

Huhtikuun 22. päivänä Isossa-Britanniassa astui virkaan maan ensimmäinen avoimesti HIV-positiivinen pormestari Philip Normal. Lontoossa sijaitsevan Lambethin kaupunkipiirin uusi pormestari valittiin virkaan koronaviruksesta johtuvien rajoituksien takia etäkokouksella. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Gay Times.

Normal haluaa käyttää asemaansa ihmisten valistamiseen ja rikkoakseen stigmaa HIV:in ympäriltä. Avoimuudellaan hän haluaa näyttää, ettei HIV ole esteenä unelmille ja tavoitteille.

Itse homona ja 20 vuotta kaapista ulkona olleena Normal lupautui myös tekemään töitä pormestarin pestinsä ohessa Albert Kennedy -säätiön (AKT) kanssa. Säätiö auttaa kodittomuutta ja väkivaltaa kokevia 16–25-vuotiaita LHBTQIA-nuoria Isossa-Britanniassa. Normalin mukaan neljäsosa kodittomista nuorista kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön ja 77% AKT:n asiakkaista sanoo kaapista ulos tulonsa olleen syy ongelmiin kotona tai kodittomuuteen.

Nuorten LHBTQIA-ihmisten kodittomuus on erityisen kriittinen ongelma Lambethin kaupunkipiirissä, jossa on Normalin mukaan koko maan laajin LGBTQIA-väestö. Hän totesi olevansa iloinen voidessaan asemansa kautta auttaa heitä.

Lambethin alueen hallinto ei koronarajoitusten vuoksi pystynyt toimittamaan virallista pormestarin kaulanauhaa Normalille, joten hän taiteili omansa lisäten kaupunkipiirin vaakunaan taustalle kirkasta pinkkiä. Pormestarin luoma kaulanauha huutokaupataan rajoitusten päätyttyä ja siitä saadut rahat menevät Albert Kennedy -säätiölle.