Irlanti aikoo kieltää eheytyksen vuoteen 2024 mennessä

Irlanti aikoo kieltää eheytyksen vuoteen 2024 mennessä

Kuva: Unsplash

Irlanti suunnittelee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan eheytyksen kieltämistä lailla. Integraatioministeri Roderic O’Gormanin mukaan lakiesitys pyritään käsittelemään parlamentissa mahdollisimman pian – tosin hänen arvion mukaan käsittely saattaa viivästyä vuoteen 2024. Eheytystä kritisoivat myös terveysasiantuntijat kaikkialla maailmassa.

Irlannin intagraatioministeri Roderic O’Gormanin sanojen mukaan maassa suunnitellaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan eheytyksen kieltämistä lailla vuoteen 2024 mennessä. Asiasta uutisoi aiemmin Gay Times.

O’Gorman, joka kuuluu itsekin seksuaalivähemmistöön, on puhunut avoimesti eheytyskieltolain säätämisen tärkeydestä. Hän on kutsunut eheytystä muun muassa “julmaksi prosessiksi, joka perustuu häpeän edistämiseen”. Eheytyksen haitallisuudesta puhuvat myös terveysasiantuntijat kaikkialla maailmassa – kuten esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO sekä Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä National Health Service (NHS).

Eheytys tarkoittaa henkilön seksuaalisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamisen yritystä lääketieteellisin tai uskonnollisin menetelmin. Käytännössä keinoina voivat toimia muun muassa sähköshokkiterapiaa tai rukoilua. Useat terveysasiantuntijat vertaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa eheytystä kidutukseen – Suomessa eheytyksen on tuominnut avoimesti muun muassa Psykologiliitto.

O’Gormanin näkemyksen mukaan Irlannin on edistettävä eheytyskieltoa myös siksi, koska maa liittyisi siten monien muiden EU-maiden joukkoon haitallisten käytäntöjen kieltämiseksi. EU-maista Ranska, Saksa, Malta, Kreikka sekä useat Espanjan alueet ovat kriminalisoineet LHBTIQA+ -yhteisöön kuuluvien eheytyksen. O’Gorman kertoo ettei eheytystä tapahdu hänen tietääkseen paljoa Irlannissa, mutta tästä huolimatta eheytys voi aiheuttaa merkittävää haittaa erityisesti alaikäisille.

“Prosessi, joka tähtää henkilön seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen on erittäin törkeää hyväksikäyttöä – varsinkin, jos se kohdistuu alle 18-vuotiaaseen. Toivon saavani lain käsiteltäväksi Dailin parlamenttiin ensi vuonna. Lainsäädäntö vie tietysti aikaa, mutta mielestäni on mahdollista, että saamme sen hyväksytyksi vuoden loppuun mennessä. Se on varmasti asia, jonka eteen tekisin töitä, mutta se saattaa viivästyä vuoteen 2024”, O’Gorman kommentoi Irish Mirrorille.