Human Rights Watch: Ugandan LHBTIQA+ -vastainen laki poikkeuksellisen huolestuttava

Human Rights Watch: Ugandan LHBTIQA+ -vastainen laki poikkeuksellisen huolestuttava

Kuvituskuva: Mielenosoitus Ugandan homoseksuaalisuuden kriminalisoivaa lainsäädäntöä vastaan vuonna 2009 (Wikimedia Commons).

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) pitää Ugandan uutta LHBTIQA+ -vastaista lakia vaarallisena ja huolestuttavana poikkeustapauksena. Ugandan parlamentin hyväksymä laki kieltää itsensä määrittelyn LHBTIQA+ -henkilöksi.

Ugandan parlamentti hyväksyi 21.3. LHBTIQA+ -henkilöksi itsensä määrittelemisen kriminalisoivan lain. Asiasta uutisoi aiemmin Reuters.

Lakia kannattaneiden mukaan lakia tarvitaan ”rankaisemaan laajempaa joukkoa LHBTQ -toiminnasta” ja katsovat, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uhkaavat perinteisiä perhearvoja. Itä-Afrikassa sijaitseva Uganda tunnetaan konservatiivisista ja uskonnollisista arvoistaan.

“Luojamme Jumala on iloinen siitä, mitä tapahtuu…tuen lakiesitystä lastemme tulevaisuuden suojelemiseksi”, sanoi lainsäätäjä David Bahati, yksi lakia kannattaneista lakiehdotuksesta käydyn keskustelun aikana. Bahatin sanojen mukaan hän kannattaa lakia myös siksi, koska katsoo sen olevan tärkeä Ugandan ja sen kansakunnan suvereniteetille. Ugandan parlamentin hyväksymä laki etenee seuraavaksi allekirjoitettavaksi presidentti Yoweri Musevenille.

Ugandan uusi laki kieltää LHBTIQA+ -ihmiseksi itsensä määrittelyn lisäksi “homoseksuaalisuuden edistämisen ja siihen yllyttämisen” sekä “salaliitot homoseksuaalisuuden harjoittamiseksi”.

Lain rikkomisesta seuraa elinkautinen vankeusrangaistus tai kuolemantuomio – riippuen siitä, onko kyseessä “homoseksuaalisuudeksi vai törkeäksi homoseksuaalisuudeksi” tulkittava teko. Lain mukaan “törkeän homoseksuaalisuuden” tunnusmerkit täyttyvät, jos tekoon liittyy samaa sukupuolta olevien seksiä alle 18-vuotiaan henkilön kanssa tai jos tekijä on HIV-positiivinen.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch:n (HRW) mukaan Ugandan lakia voidaan pitää erittäin huolestuttavana ja poikkeuksellisena, sillä tähän mennessä 30 Afrikan maata – mukaan lukien Uganda, ovat jo aiemmin kieltäneet lailla samaa sukupuolta olevien suhteet – joskin kyseinen laki ei ottanut kantaa LHBTIQA+ -ihmiseksi itsensä määrittelyyn sellaisenaan. Myös tunnettu ugandalainen LHBTIQA+ -aktivisti Frank Mugisha on tuominnut lain.

“Tämä laki on erittäin äärimmäinen ja ankara… Se kriminalisoi LHBTQ -henkilönä olemisen ja samaan aikaan he yrittävät pyyhkiä pois kenen tahansa LHBTQ -ugandalaisen koko olemassaolon”, Mugisha sanoo.