Chilestä kuudes tasa-arvoisen avioliittolain maa Latinalaisessa Amerikassa

Chilestä kuudes tasa-arvoisen avioliittolain maa Latinalaisessa Amerikassa

Kuvituskuva: Alvin Mahmudov. Kuva ei liity juttuun.

Chilen parlamentin alahuone hyväksyi valtavalla enemmistöllä tasa-arvoisen avioliittolain äänin 82 – 20. Jo vuosia byrokratian rattaissa odottanut lakimuutos tuo Chilen osaksi pientä mutta kasvavaa Latinalaisen Amerikan valtioiden joukkoa jotka ovat muuttaneet avioliittolakinsa tasa-arvoiseksi.

Chilestä tuli tiistaina 7.12.2021 Latinalaisen Amerikan kuudes valtio, joka on muuttanut avioliittolakinsa tasa-arvoiseksi. Tämän lisäksi Meksikossa 18 osavaltiota sekä pääkaupunki Mexico City ovat hyväksyneet tasa-arvoisen avioliittolain. Päätöstä edeltävänä aikana samaa sukupuolta olevat parit pystyivät kuitenkin rekisteröimään suhteensa, sillä Chile hyväksyi parisuhteen rekisteröimisen samaa sukupuolta oleville vuonna 2015. Rekisteröidyt parisuhteet oikeuttivat joihinkin etuihin, mutta ne eivät olleet yhdenvertaisia avioliiton kanssa.

Äänin 82 – 20 lakimuutokseen leimansa lyönyt parlamentin alahuone vahvisti samalla myös samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden adoptoida. Uudistusta oli ehditty odottaa pitkään, sillä se on ollut parlamentin käsittelyssä jo vuodesta 2017. Aiemmin kuluvana kesänä maan presidentti Sebastián Piñera vannoi laittavansa jumissa olleeseen aloitteeseen vauhtia.

– Uskon, että tasa-arvoisen avioliiton aika on tullut maassamme. Kaikki ihmiset, seksuaalisuudestaan riippumatta, saavat jatkossa elää, rakastaa ja muodostaa perheitä saaden kaiken sen suojelun ja arvostuksen jota he tarvitsevat ja jonka he ansaitsevat, Piñera julisti puheessaan lainsäätäjille kesäkuussa.

– Minusta meidän tulisi laajentaa käsitystämme vapaudesta, sisältämään vapaus rakastaa ja vapaus muodostaa perhe rakastamansa henkilön kanssa. Ja myös kaikkien kahden ihmisen väliseen rakkauteen ja kiintymykseen perustuvien parisuhteiden kunnioittamisen, presidentti lisäsi.

Presidentin kommentit aiheuttivat tyrmistystä tämän konservatiiviliittolaisten parissa. Konservatiivien vastustus jäi kuitenkin lopulta tehottomaksi ja se päättyikin murskatappioon parlamentin alahuoneessa.

Lähteet: BBC, Reuters